fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Pioniri darkwavea Clan of Xymox uskoro u Zappa Bazi

Nastup će biti održan u subotu 9. marta
27. February 2024.

Posle 40 godina postojanja u Beograd iz Holandije po drugi put stižu pioniri darkwavea, legendarni Clan of Xymox. Koncert će biti održan u Zappa Bazi, 9. marta, a pre njih publiku će razigrati beogradski Asphalt Chant.

Clan of Xymox, poznat i samo kao Xymox, nastao je 1983. u holandijskom gradu Nijmegenu, a godinu posle nastaje i EP od samo 500 primeraka Subsequent Pleasures at Xymox. Samo ime igra je reči zymotic (koji uzrokuje fermentaciju) i zapečatilo je sudbinu benda na neki način. Iako ih se smatra pionirima darkwavea, znali su povremeno koketirati i s drugim žanrovima, pogotovo u ranim 90-ima, kao što su acid house i grunge. U svojoj vrlo bogatoj karijeri dosad su izdali 17 studijskih albuma, kao i brojne EP-jeve, kompilacije i remikse, a najaktuelniji album „Limbo” iz 2021. će ovom prilikom da promovišu u Zappa Bazi. Vrlo često su headlineri na festivalima alternativne glazbe, poput festivala M’era Luna (Nemačka), Triton (New York), Summer Darkness (Holandija), Whitby Gothic Weekend (Engleska), a tu je i najveći festival Wave-Gotik-Treffen u Leipzigu, gde bend trenutno i živi. Članovi benda su osnivač Ronny Moorings (vocal, gitara), Mojca Zugna (bas), Mario Usai (gitara), Sean Göbel (klavijature). Ljubitelji dark wavea, gothica i crnila 80-ih nipošto ne smeju da propuste koncert ovih legendi! Dan pre bend će da da nastupi u zagrebačkoj Močvari, takođe u organizaciji Hangtime Agency-a.

Asphalt Chant je darkwave bend iz Beograda osnovan 2007. godine.  Nastupao je na festivalima poput EXIT-a, Dev9t, Festivala srpskog podzemlja, Starwood-a,… Sarađivao je u nastupima uživo sa stranim bendovima kao što su She Wants Revenge, The Faces of Sarah, Edges Warteraum, Empty Story, EKKO the Strange, Cold Remembrance, a takođe i sa brojnim domaćim bendovima. Pojavljuju se na nekoliko kompilacija: „I mi plačemo iza tamnih naočara”, „Vreme brutalnih dobronamernika”, „Dark:Scene vol. 7″, “Dark Scene from Balkan” (objavljeno u Nemačkoj), „Messages beyond dark dreams vol. 3″ (objavljeno u Rusiji)…Britanski novinar i pisac Mick Mercer, kojem se pripisuje da je osnivač žanra gothic rock, posvetio je pažnju bendu Asphalt Chant u svojoj knjizi ‘Music to Die For’, objavljenoj 2009. godine.

Pretprodajna cena ulaznica je 2600 dinara i mogu da se kupe putem Gigstix-a. Na vratima će ulaznice koštati 2900 dinara.

Naslovna fotografija: Pawel Kolodziej

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *