fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Pipi igralište otvoreno u Novom Sadu

Pipi Igralište prilagođeno je deci sa posebnim potrebama
1. June 2021.

Povodom obeležavanja 75. rođendana Pipi Duge Čarape ambasada Švedske je, uz podršku i donacije 12 švedskih kompanija, u Novom Sadu otvorila Pipi Igralište koje je prilagođeno deci sa posebnim potrebama.

Novi Sad je odabran jer je u ovom gradu pre 36. godina autorka romana o Pipi Dugoj Čarapi, Astrid Lindgren, tokom svoje posete dobila povelju Zmajevih dečjih igara. Njenom posetom i učešćem u Zmajevim dečjim igrama, Novi Sad je i zvanično ostao zabeležen u dokumentaciji stvaralaštva i zaostavštine Astrid Lindgren koju Švedska i dalje promoviše.

„Drago nam je da otvaramo Pipi igralište kao poklon švedskih kompanija deci Novog Sada. Zajedno smo obezbedili sprave za igru koje su prilagođene deci sa posebnim potrebama, mislim da bi se Pipi radovala da to čuje. Pipi je simbol jednog snažnog deteta koja čuva i sebe i druge, ima svoju ideju o tome šta je pravedno i sprovodi je u delo, iako ima tešku porodičnu situaciju. Priča o Pipi skreće pažnju društvu na to da deca treba da budu zaštćena i da imaju prava.“ rekao je ambasador Švedske u Srbiji Nj.E. Jan Lundin.  On je dodao da ga raduje što se priprema novi Zakon o porodici i pravima deteta, u kome neće biti mesta nasilju i telesnom kažnjavanju dece. „To će biti pozitivan doprinos pravima dece u Srbiji“, rekao je ambasador Lundin.

Pipi Duga Čarapa jedna je od najpoznatijih junakinja u književnosti za decu u svetu i zahvaljujući njoj autorka Astrid Lindgren postala je najpopularnija autorka knjiga za decu. Priče o Pipi objavljene su na 106 jezika u 165 miliona primeraka i smatraju se prekretnicom u savremenoj književnosti za decu i najuticajnijom dečjom knjigom svih vremena. Kritičari kažu da Pipi inspiriše decu da  porastu u ljude koji će misliti svojom glavom i boriti se za lepši život.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao da je da postoji kontinuitet u saradnji sa ambasadom Švedske kroz različite projekte, a da je kruna te saradnje upravo otvaranje Pipi Igrališta u godini u kojoj Pipi puni 75. godina. „Igralište se nalazi u delu grada koji se brzo razvija, siguran sam da će mališani uživati u njemu. Zahvalni smo švedskim kompanijama koje su dale svoj doprinos u realizaciji ovog projekta“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

Opremanje Pipi igrališta u Novom Sadu pomogle su švedske kompanije: AstraZeneca, Pejkom, Brovex, Husqvarna, Ikea, Securitas, SystemAir, Atlas Copco, Catena Media, Tetra Pak, Paroco i Unimet.

U tom gradu sutra se održava i konferencija „Prava deteta tokom pandemije – primeri dobre prakse” na kojoj će, između ostalih, učestvovati zamenik Šefa misije ambasade Švedske Juakim Vern, pokrajinski zaštitnik prava građana Prof. Dr Zoran Pavlović, kao i ombudsmanka za decu Švedske Elisabet Dalin.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *