fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Pitali smo mlade: Šta misle o vojnom roku

Pitali smo mlade - šta misle o vojnom roku? Šta je za njih vojska, otadžbina i kako se incident iz hidroelektrane Gazivode uklapa u tu priču?

1. October 2018

Mladi o vojsci, vojnom roku i otadžbini i kako se incident iz hidroelektrane Gazivode uklapa u tu priču

Gazivode su pale, barem je tako javljeno. Vest da je 60 pripadnika kosovskih „ROSU“ snaga zauzelo hidroelektranu kod Zubinog Potoka, što će reći na severnom delu Kosmeta, koje većinski nastanjuju Srbi. Ova akcija, koja je trajala, prema medijskim navodima, nekoliko sati, izazvala je vrlo burnu reakciju javnosti, ali i pozivanje na najviši nivo pripravnosti srpske vojske od strane vrhovnog komandanta, odnosno predsednika Srbije.

Vojska je jedan od stubova državnosti , a kao država koja je kakav takav baštinik prethodnih Jugoslavija, dolazimo do činjenice da je Srbija naslednik  i vrlo sumnjivog mita o „Četvrtoj najjačoj armiji sveta“, koja je u svoje redove, četiri puta godišnje, primala mlade regrute koji su hteli-ne hteli, morali da osluže pozamašan vojni rok.

O vraćanju vojnog roka u srpskoj javnosti priča se takođe u ciklusima, nekoliko puta godišnje, nešto kao antibiotik. Bombastični medijski naslovi, analize srpske vojne moći  kao i najave kupovine kontigenata, najčešće, ruskog naoružanja uz prizivanje vraćanja vojnog roka upravo deluju kao sjajno formirane priče koje će nam dati povoda za raspravu. Naravno, ovakve „oružane akcije“  koje uz pre svega  imaju provokativnu notu, jedan su od povoda da se povampire oni „MENE JE VOJSKA IZGRADILA“ likovi  sa svim hvalospevima upučenim JNA i kritikama upučenim mojoj generaciji, koja eto nije išla u vojsku (iako sam lično išao na ispraćaja u vojsku bezmalo više nego svadbi).

Kao pripremu na buru ovakvih komentara, pitali smo baš mlade da li bi služili vojni rok, branili svoju zemlju ako bi bila napadnuta i šta uopšte misle o srpskoj vojsci.

Petar, 24  Ja bih služio vojni rok u slučaju da je mesec dva, jer želim da naučim neke osnovne stvari ali godinu dana ne. Pa iskreno ne bih se baš gurao da branim zemlju. Pod jedan zato što bih bio više smetalo nego pomoć pod dva svakako mislim da bi moglo sve da se na kraju reši mirnim putem. Jedino u nekom slučaju gde je neposredno ugrožena egzistencija mojih bližnjih kao neki napad vanzemaljaca.

I realno naravno da nam treba vojska! Ko će da nas izvlači iz poplava kad se dese. Da njih nije bilo 2014. godine propali bi.

Uroš, 24  Služio bih vojni rok, ali ne ono kao ranije od godinu-dve. Mislim da je 6 meseci sasvim dovoljno, i mislim da je u nekom smislu vojni rok i potreban. Vojska nam je potrebna svakako, prvo zbog naših otvorenih problema sa susedima, a i drugo većina zemalja je ima, ne vidim zašto bi se mi pravili pametni pa je ukidali. A ako bi bilo potrebno da branim zemlju, u ovoj nekoj trenutnoj poziciji bih je branio, ali u nekom narednom periodu kada se oformi porodica ne, pokupio bih se i pravac Amerika.
Nevena, 20 

Ne bih služila vojni rok. Smatram da sam previše razmažena, da bih živela takvim životom, pa makar i na nekoliko meseci. Da, branila bih svoju zemlju, bez pogovora! Apsolutno nam treba vojska. Mislim da se sa razlogom vojska školuje, jer ne može svako da bude vojnik.

Joca, 25

Da, duboko sam uveren da je vojska potrebna. Koliko zbog spoljnih, toliko zbog unutrašnjih faktora. U stvari prvenstveno zbog unutrašnjih. Vojska, kao stajaća formacija kojoj pristupaju psiho-fizički sazrele licnosti, posle antike, svoj današnji oblik dobija tek za vreme francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Njen današnji cilj prevashodno jeste odbrana od strane spoljnog neprijatelja, ali je još tada njen primarni cilj bila odbrana društvenog uredjenja od strane unutrašnjeg neprijatelja poretka koji je revolucija iznela tj. buržoazije. Taj danas “sekundarni” zadatak, se namerno zapostavlja i time se prevashodno mladi podvrću jednoj vrsti suptilne manipilacije da je vojska tu da brani njihove fotelje, a iz toga proizilaze fraze tipa *A gde je ministar sluzio vojsku?” ili ” A što njegov sin ne služi vojsku?”* i slično. Ne kažem da one nisu tačne, već da se jednostavno u društvu mora postići određeni nivo svesti koji bi argumentovano obrazložio poziciju mlade osobe u vojsci i koji bi demistifikovao njen odnos prema vlasti. A to da li bih je branio zavisi od strane kog “neprijatelja” je napadnuta.

Nikola, 24 Pa brate vojska nam je sirotinja i pošto ne može da se uvede obavezni vojni rok sve me boli kurac da se cimam dobrovoljno, za to ima više nego dovoljno ljudi.

A to da li nam treba uopšte vojska ne razumem kao pitanje, iskreno, nisam siguran u kojoj situaciji državi ne treba vojska, valjda je jedna od stvari koja čini državu državom, da treba da ima svoju vladu, vojsku itd. A pošto drugu zemlju nemam šta da radim nego da branim ovu ako je napadnuta.

Stefan, 25 

Da, služio bih i mislim da nam treba vojska, ako mislimo da postojimo kao država, a ako bi bila napadnuta branio bih je bezpogovorno.

Marko, 25

Vojni rok bih služio samo u slučaju kada bi bio obavezan za sve. Ne zato što ne volim vojsku, već zato što ne bih podneo da se mamini i tatini sinovi izvlače, a “naivčine” izvršavaju svoju obavezu. Bilo bi mnogo loše kada bi se odjednom otkrilo da 70% mladića boluje od astme i drugih bolesti koje oslobađaju od vojnog roka. Kakvu-takvu vojsku već imamo, ali smatram da bi nam vojni rok dobro došao kao vojno neutralnoj zemlji. Mnoge ekonomske razvijene zemlje poput: Finske, Rusije i Austrije i dalje imaju obavezan vojni rok, i koliko znam ne nameravaju da ga ukinu. Da li bih branio svoju zemlju? Mislim da je pitanje dosta složeno, ali recimo da se ne bih skrivao po podrumima ili iz inostranstva gledao kako neko napada moju zemlju i narod.

Miloš, 24

Ne bih služio vojni rok, prvenstveno jer ne podržavam upotrebu sile i svaki oblik oružanog sukoba – zbog čega se vojne snage i razvijaju. Drugi razlog je što nikada nisam imao izrazit osćaj patriotizma, niti potrebu da se dokazujem sebi, niti bilo kome drugome odlaskom u vojsku na bilo koji vremenski period. Ovo naglašavam jer mi deluje da je dobar deo ljudi u vojsku odlazio jer je to bila drustvena norma (i obaveza), pre nego njihova želja.

Ivan, 26

Sužio bih vojni rok, a zemlju bih branio vrlo verovatno, osim u slučaju kada bi rat bio suvišan iz moje perspektive ili politički izrežiran. Ali smatram da bi služenje vojnog roka imalo svrhu i u slučajevima koji nisu ratno stanje.

Dušan, 25

Ne bih služio vojni rok. Apsolutno ne vidim potrebu za time, bez obzira na argumente kako “vojska od dečaka pravi muškarce”, jer smatram da ta vrsta vaspitanja dolazi iz kuće. Sistem u kome te uče da ne misliš svojom glavom, već slepo izvršavaš naređenja, sam po sebi nije dobar, bez obzira na opravdanja da ti to može spasiti život. U slučaju rata ne bih branio svoju zemlju, već svoju porodicu, što podrazumeva emigraciju u razvijenu i sigurnu zemlju. “Samo budale ginu za ideale”.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. banjicki_pulen

    Dobra anketa, mladi Kostadinovicu!

    Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *