fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Počinje Interakcija 2023

Programska platforma Interakcija i ove godine okuplja različite filmske stvaraoce i ljude iz ove industrije
14. August 2023.

Međunarodna produkcijska, edukativna i programska platforma „Interakcija“, posvećena već 18 godina kratkom dokumentarnom filmu, okupiće od 6. do 23. avgusta u Zapadnoj Srbiji, u organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, studente filmskih akademija iz celog sveta, renomirane predavače i autore u oblasti filmske dokumentaristike iz regiona, kao i ljubitelje dokumentarnog filma.

Ovogodišnja „Interakcija” obuhvata 6 različitih programa: 18. Međunarodni studentski filmski kamp i 11. Radionicu dokumentarnog filma, zatim Festival kratkog dokumentarnog filma, pokrenut 2022. godine, kao i sedmo izdanje IVA.lab programa i novoporeknutu regionalnu Teen Doc radionicu i preteći program Meet2Talk,a relizuje se u sklopu projekta „Nacionalna prestonica kulture Srbije 2023“.

KAMP – 15 studenata filma iz 12 zemalja – snimanje 3 kratka dokumentarna filma u Čačku, Užicu i Požegi

„Interakcija 2023“ je počela 6. avgusta osamnaestim izdanjem Studentskog filmskog kampa tokom kojeg je 15 studenata režije, kamere, montaže, dizajna zvuka i produkcije iz 12 zemalja (Argentina, Brazil, Francuska Polinezija, Holandija, Indija, Izrael, Kina, Kolumbija, Nemačka, Švajcarska, Španija i Srbija) snimalo tri kratka dokumentarna filma u Čačku, Požegi i Užicu. Podeljeni u tri ekipe, učesnici su radili pod mentorstvom Efima Graboja, dokumentariste iz Izraela i autora nagrađivanog kratkog dokumentarca “Dolina vladara”, koji je i sam bio učesnik “Interakcije”. Po završetku snimanja, sve tri ekipe okupljaju se u Čačku, gde će montirati filmove.

Filmovi će biti prikazani 22. avgusta na svečanom zatvaranju drugog izdanja Festivala „Interakcija” u Kulturnom centru u Čačku, a tradicionalno dan kasnije i u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

RADIONICA – 28 filmskih profesionalaca iz 15 zemalja – 7 dana edukacije – 4 predavača – 5 projekata u razvoju – 5 tutora

Jedinstven edukativni segment „Interakcije” je i Radionica dokumentarnog filma koja će u 11. izdanju okupiti od 16. do 23. avgusta 28 filmskih profesionalaca iz Brazila, Finske, Francuske, Hrvatske, Holandije, Indije, Irana, Izraela, Italije, Kazahstana, Malte, Rumunije, Španije, Slovenije i Švajcarske, koji će imati priliku da kroz program predavanja unaprede znanja i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, kao i da kroz konsultacije sa tutorima radionice razvijaju svoje projekte.

Predavači 11. Radionice „Interakcija” su programerka brojnih festivala, predavačica i nagrađivana autorka dokumentarnih filmova Rada Šešić, selektorka takmičarskog programa dokumentarnog filma Sarajevo film festivala, rediteljka dokumentarnih filmova, distributerka, konsultantkinja i glavna selektorka programa DocPoint festivala Inka Achte, distributer i osnivač kompanije Square Eyes Vauter Jansen i istaknuti dokumentarista Vladimir Perović, čiji su filmovi prikazivani i nagrađivani na najznačajnijim festivalima u svetu.

Poseban segment 11. Interakcija: radionice dokumentarnog filma je Doc in Progress, u okviru kojeg će petoro učesnika, kroz individualne i grupne konsultacije, razvijati svoje projekte sa tutorima – Radom Šešić, Vladimirom Perovićem, Inkom Ache, Vauterom Jansenom i Nebojšom Slijepčevićem.

FESTIVAL 16.08.2023. otvaranje – 3 festivalske kategorije –  U fokusu Puriša Đorđević – 15 vrhunskih kratkih dokumentarnih filmova u takmičarskom programu – 4 dokumentarca u programu Interscreen – 3 nagrade

U želji da omogući i susrete publike, autora i učesnika, „Interakcija” je 2022. godine pokrenula i Festival kratkog dokumentarnog filma, čije će drugo izdanje biti održano od 16. do 23. avgusta istovremeno u Čačku, Požegi i Užicu.

Umetnički direktor i selektor Festivala Dejan Petrović odabrao je 22 kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa (U fokusu i Interscreen).

Posvećen kratkim kreativnim dokumentarcima, koji originalnošću i inovativnošću doprinose pomeranju granica dokumentarnog filma, Interakcija Festival prikazaće u Takmičarskom programu 15 jedinstvenih, stilski i tematski različitih kratkih dokumentaraca najznačajnijih svetskih autora kratkog dokumentarnog filma, od dobitnika najprestižnijih nagrada na IDFA, Sandensu, Kanskom festivalu do kandidata za Oskara za najbolji kratki dokumentarac i za nagradu Doc Aliance Award.

Program „U fokusu”, posvećen je delu istaknutog srpskog i jugoslovenskog reditelja i scenariste Puriše Đorđevića (1924-2022), inače rođenog u Čačku. Pored velikog doprinosa domaćoj i svetskoj kinematografiji dugometražnim igranim filmovima, Puriša Đorđević ostavio je i značajan pečat na polju dokumentarnog filma kao autor više od 50 kratkih dokumentaraca, od kojih su neki prikazivani i nagrađivani na festivalima u Kanu i Veneciji.

U okviru vantakmičarskog programa „Interscreen” biće prikazani kratki dokumentarci učesnika Kampa i Radionice.

Filmove u takmičarskom programu ocenjivaće žiri koji čune: Urška Djukić (Slovenija), Inka Achte (Finska) i Luka Papić (Srbija). Nagradu obezbeđuje Sirogojno Company, a pored nagrade za najbolji film, biće dodeljene i nagrade publike i žirija mladih.

TEEN DOC – 16 tinejdžera iz regiona Zapadnog Balkana – 7 predavača

Novina „Interakcije 2023” je Teen Doc radionica, edukativni program namenjen srednjoškolcima iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Srbije, koji žele da nauče više o kreativnom dokumentarnom filmu, da razvijaju sopstvenu kreativnost i sarađuju sa mladima iz zemalja regiona.

Teen Doc radionica, pod sloganom „Za bolji region”, okupiće 16 tinejdžera iz regiona sa kojima će kao mentori i predavači raditi reditelji, snimatelji, producenti i filmski radnici: Nebojša Slijepčević (Hrvatska), Ivan Čojbašić (Crna Gora), Elena Melončeli (Severna Makedonija), Aleksandra Mitrić-Štifanić (Bosna i Hercegovina) i Vesna Milosavljević, Petar Mitrić i Dejan Petrović (Srbija). Učesnici Teen Doc radionice činiće i žiri mladih Festivala “Interakcija”.

IVA.LAB – 2 umetnika – 2 tutora – 2 projekta

 “Interakcija” sedmu godinu zaredom obuhvata i IVA.lab program (Inter_video_akcija laboratorija), koji  je koncipiran kao platforma otvorena za različite kolaboracije i eksperimente u polju video umetnosti za vizuelne umentike iz Srbije i regiona. Ovogodišnji učesnici su Filip Markovinović i Nenad Pinter, koji će tokom „Interakcije” razvijati svoje projekte sa tutorima – istoričarima umetnosti Miroslavom Karićem i Slađanom Petrović Varagić.

M2T – 2 panela – 5 programa Talks –  20 filmskih profesionalaca iz Austrije, Holandije, Finske, Slovenije, Rusije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije

 Prateći program Interakcije, Meet2Talk (M2T), namenjem je učesnicima programa Interakcije, njihovom povezivanju, uspostavljanju novih kontakata i saradničkih odnosa, kao i otkrivanju novih pogleda na dokumentarni film kroz panel diskusije i razgovore.

Panele u okviru M2T programa, posvećene mladima i edukaciji, moderiraće Petar Mitrić i Vladimir Perović. U okviru prvog dela panela pod nazivom „Dokumentarni film – mladi i edukacija“, predstaviće se festivali i organizacije iz regiona: Underfill Podgorica, Prvi kadar Istočno Sarajevo, Winter Apricot Prilep, Kinoklub Karlovac, Atelje Varan i Kameo festival Čačak. U drugom delu Panela u diskusiji će učestvovati: Tea Lukač, rediteljka i članica upravnog odbora Udruženja dokumentarista DokSrbija, Ana Filipović, kritičarka portala Filmoskopija, Nebojša Slijepčević, reditelj i scenarista, predavač na ADU Zagreb, Sead Šabotić, reditelj, selektor Filmskog festivala Herceg Novi i predavač na FDU Cetinje i Dragan Nikolić, scenarista, reditelj, mentor i predavač na radionicama dokumentarnog filma Atelje Varana.

Talks programi podrazumevaju projekcije filmova i razgovore sa filmskim profesionalcima iz zemlje i sveta na različite teme u vezi dokumentarnog filma. Naši moderatori razgovaraće sa: Susanna Flock i Leonhard Müllner, predstavnicima grupe Total Refusal iz Austrije, o hibridnim formama u dokumentarnom filmu (18.08), Sandrom Rančić i Igorom Toholjem, predstavnicima Festivala muzičkog i dokumentarnog filma Dok’n Ritam o muzičkim dokumentarcima (19.08.), rediteljem Georgy Molodtsov iz Rusije o VR u dokumentarnom filmu (20.08.), rediteljem i producentkinjom dokumentarca Majčino mleko (Isaac Knights Washbourn i Nađa Lapčević) (21.08.), Urškom Đukić, iz Slovenije, rediteljkom filma Bakin seksualni život (22.08.)

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *