fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Policija pretukla i ponižavala dve LGBT+ osobe u Beogradu

Incident se dogodio 14. februara kada su pripadnici MUP-a nezakonito ušli u stan i tom prilikom psihički i fizički napali mladića i devojku

27. February 2024

Udruženje „Da se zna!” saopštilo je sinoć da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tokom pretresa stana brutalno pretukli i ponižavali dve mlade LGBT+ osobe u Beogradu, zbog čega će biti podneto više krivičnih prijava, navodi se u tekstu na sajtu Bete.

Predstavnik „Da se zna!” Bojan Lazić rekao je novinarima u Prajd info centru u Beogradu da je akcija policije sprovedena 14. februara zbog navodne dojave o drogi, ali da su pripadnici Policijske uprave Novi Beograd i desetak pripadnika specijalne policije u punoj opremi, nezakonito, ne pokazujući nalog za pretres, ušli u stan provaljivanjem vrata, kao i da mladiću i devojci, koji su bili cimeri, nisu dali pravo na advokata.

„Videli su LGBT+ zastavu i od tog momenta je počelo brutalno iživljavanje”, rekao je Lazić, okrivljujući za to inspektore S.V. i D.D. koji su predvodili pretres, kao i još nekoliko pripadnika specijalne policije, čija imena nisu poznata, navodi se u tekstu agencije Beta.

Kazao je da je udruženje pokrenulo postupak pred Sektorom unutrašnje kontrole MUP-a, po kome još uvek niko nije postupio, i pozvao Zaštitnika građana i druge institucije da takođe reaguju.

Krivične prijave za zlostavljanje i mučenje, kako je naveo, podneće protiv inspektora Vukovića i Despotovića, kao i protiv drugih policajaca koji su učestvovali u pretresu.

Prema njegovim rečima, momka i njegovu cimerku su vređali na osnovu seksualne orijentacije, navodeći i da bi ih „trebalo ubiti”, kao i da su momka seksualno uznemiravali „zavlačeći mu ruke u pantalone”.

Lazić je naveo da su mladić i devojka zadobili telesne povrede, koje tek treba da budu pravno kvalifikovane, kao i teške psihičke traume, dodajući da je to najteži slučaj koji je „Da se zna!” zabeležio za osam godina postojanja.

Nasilje je, prema njegovim rečima, nastavljeno i nakon privođenja, u Policijskoj stanici Novi Beograd, dodajući da za to što se dogodio ne optužuje institucije, već pojedince.

„Ukoliko policija ne sankcioniše nikoga, ne mogu a da ne stavim odgovornost na ceo MUP”, kazao je Lazić i dodao da su u prethodnim godinama zabeležena dva slična slučaja nasilja policije prema LGBT+ osobama, ali da nisu bili „brutalni” kao ovaj.

Majka pretučenog momka, Sanja Malinović, zatražila je da taj slučaj ostane apolitičan i uputila molbu premijerki Ani Brnabić, kao pripadnici LGBT+ zajednice, da stane u zaštitu njenog sina, kako se tako nešto više nikada ne bi ponovilo.

„Ja samo želim da moj sin može slobodno da šeta ovim gradom i da ga ne bude strah”, navela je majka, pozivajući sve roditelje da stanu uz svoju decu, bez obzira na to koje su seksualne orijentacije.

Ona je pozvala i da se pomenutim inspektorima pruži psihološka pomoć, uz ocenu da je sve što su uradili „devijantno ponašanje”.

Dodala je da je u stanu, kada su deca puštena na slobodu i bez bilo kakve prijave, pronađena policijska potvrda da je izvršen pretres, ali da im nije uručen nijedan papir da su bili privedeni, kao ni potvrda da su pušteni.

Ocenila je da je nad decom učinjeno „devijantno, brutalno i morbidno” ponašanje, navodeći da su im sva prava bila uskraćena, kao i da je njen sin bio vezivan i lisicama i debelim konopcem, tučen, vređan i kako je okarakterisala “zavlačenje ruku u pantalone” – silovan.

Majka je navela da su deca u lošem stanju, da su dobila psihološku pomoć iako su na sličnu diskriminaciju naišli i u Klinici „Laza Lazarević”, kao i da se svakog dana premeštaju na drugu lokaciju jer se plaše da odu u stan.

Vest u celosti preuzeta sa sajta Beta.

Naslovna fotografija: Preuzeta sa Facebook profila Da se zna!

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *