fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Portret sa likom Jovana Memedović od flaša na Svetski dan reka

Andrej Josifovsk Pijanista uradio je portret poznatog voditelja sačinjen od starih flaša
9. October 2020.

Umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista uradio je portret sa likom Jovana Memedovića koji pluta po vodi, sačinjen od starih plastičnih flaša, a povodom Svetskog dana reka.

Autor je uradio portret Jovana Memedovića, našeg poznatog voditelja, koji se već dugo godina svojim radom zalaže za očuvanje životne sredine.

Projekat je nastao na placu reciklažnog centra EKOStar PAK u Beogradu, odakle su flaše prenete na Savu između Starog i novog železničkog mosta.

Foto: Petar Šarčev

Postavka je duga 20, a široka 12 metara i zauzima površinu od 240 kvadrata, a kuriozitet je činjenica da je reč o prvom umetničkom poduhvatu ovog tipa, gde se jedan lik ocrtava slaganjem mozaika od odbačenih plastičnih flaša sakupljenih sa reka.

Povod rada pod nazivom „Save our home” – „Sačuvajmo našu kuću” i celokupnog projekta „Čišćenje”, nastao je iz želje da se podigne svest o važnosti čuvanja prirode, kao i o značaju recikliranja otpada u ostvarenju tog cilja.

Ceo rad je simbolično izveden na Svetski dan reka, zvanični praznik UN, koji obuhvata raznolike akcije čišćenja rečnih korita i obnove staništa, obrazovne programe, kao i promociju ekologije.

„Jovan Memedović je neko ko vodi računa o svima nama, kako god da se gleda na njegovu misiju očuvanja životne sredine. Njegove emisije kulturno-obrazovnog karaktera su poput onih uz koje se nekada odrastalo, a koje su otkrivajući nam tajne prirode zapravo govorile o našim potrebama i našem zdravlju!”, govori Josifovski, kome je za pravljenje portreta od flaša bilo potrebno pet dana neprestanog i napornog rada. Za to vreme, Pijanista je uz pomoć petnaestak prijatelja uspeo da projekat privede kraju.

Po završetku rada, flaše su uklonjene iz reke, i odnete su na reciklažu.

„Inspiraciju sam pronašao u jednoj od Jovanovih emisija gde je vozio kanu po reci Drini punoj raznog otpada i čije obale uveliko poprimaju obrise deponija. I sam je to nazvao “prava ekološka katastrofa”. Nekoliko mesci kasnije, u filmu “Težina lanaca 3” Borisa Malagurskog, Jovan priča o tome kako je tamošnje ljude preobratio, da ih je na kraju bilo sramota šta su činili i da su reku krenuli da čiste. Jedno je sigurno, svest može da se podigne, ali da bi se to postiglo treba širom otvoriti vrata obrazovanju i kulturi. Ovog leta, dosta vremena sam provodio na mojoj omiljenoj, reci Savi, i u neverici sam gledao sav taj silni otpad koji ona nosi. Krenuo sam da ga sakupljam i da bih od toga stvorio delo koje će da makar na tren pokaže da je lepota reke nešto što treba negovati. Kao što su ljudske oči ogledalo duše, tako su i reke ogledalo prirode. Moramo da budemo odgovorni, jer ne živimo sami na ovom svetu, već kao deo univerzalnog ekosistema. Ovom prilikom sam želeo da skrenem pažnju na ozbiljne probleme, koje kao jedno civilizovano društvo, ne bismo smeli da imamo. Nedopustivo je, na primer, da se reciklaža promoviše, a da se onda đubre na istu gomilu baca. Za sada je svest o tome jako loša, a ovaj rad je trebalo da pokaže da reciklirani otpad ima svoju korisnu namenu. Na kraju, i ovaj rad je, služio da prenese poruka, jer čemu lepota ako ne razvija krila.”, dodaje Josifovski.

Foto: Nebojša Babić

Celokupna izrada crteža odvijala se jako sporo, iako je prethodno bila precizno osmišljena, na samom poččetku radova se pokazalo da će mnogo vremena trebati da se u mrežu uplete 4000 flaša. Pomoć je ubrzo stigla sa svih strana, od prijatelja, kolega, pratilaca…

„Možda je i najteži deo bio pletenje flaša u mrežu po unapred iscrtanoj šemi. Za to mi je trebalo preko tri dana, da bih poslednji dan pozvao prijatelje u pomoć, jer radu nije bilo kraja. Posle sam bojama napravio valere na flašama. Najzahtevnije je bilo postaviti sve flaše tako da mogu da se transportuju. Bila su to četiri velika valjka dužina od 2,4 do 3,6 metara. Iako mi je bilo prvi put da ovako nešto radim, verovao sam da ću uspeti. Zahvalio bih se svim mojim prijateljima koji su bili uz mene i svesrdno mi pomagali”, navodi Andrej.

Kao sledeći korak ovakvog jednog projekta Josifovski ističe da bi to trebalo da bude jedinstvena  akcija u opštinama koje su bili najviše na ″udaru″ turista tokom ovog leta, a potom će se posvetiti  skulpturama koje je već počeo da radi po divljim deponijama smeća.

Naslovna fotografija: Petar Šarčev

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *