fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Poziv za učešće u projektu Nova Povoljna Priroda

Projekat #NovaPovoljnaPriroda je nastao iz različitih aktivnosti Novog kulturnog naselja tokom prethodnih godina u polju ekologije
10. November 2020.

Udruženje građana „Novo kulturno naselje” nekoliko godina unazad, u sklopu projekta „Magic Carpets”, ugošćava umetnike iz različitih evropskih zemalja, koji sa lokalnim umetnicima i zajednicom zajedno stvaraju. Četvrti gost u nizu, Rihard Švarc, dolazi nam iz Austrije i nekoliko meseci je u rezidenciji u Novom Sadu, koja je usled pandemije ovoga puta održana „online”. Takođe u sklopu projekta, pet umetnika iz Vojvodine je imalo priliku da gostuje u partnerskoj rezidenciji. 

Projekat #NovaPovoljnaPriroda je nastao iz različitih aktivnosti Udruženja tokom prethodnih godina u polju ekologije, a može se posmatrati i kao pitanje ali i odgovor na aktuelnu temu i probleme zaštite i očuvanja životne sredine. Kroz kampanju na internetu, koristeći društvene mreže, projekat ispituje koliko su građani Novog Sada osvešćeni, informisani i uopšte zainteresovani za ovu temu.

Pored upitnika, u projektu #NovaPovoljnaPriroda sugrađani su pozvani i na konkretne akcije u svakodnevnom životu, sa idejom prikazivanja mogućnosti pozitivnih promena, da dolazi od pojednica, da nije potrebno mnogo, i da često želimo više nego što je potrebno.

Prva akcija kampanje je u toku, gde su sugrađani pozvani da na svoje društvene mreže podele fotografiju svoje najstarije majice i tako podignu svest da je nošenjem garderobe starijeg datuma moguće uštedeti i sačuvati značajnu količinu vode. U akciju se do sada uključio veliki broj građana.
Više detalja o akciji, daljim koracima, ali i načinu kako možete da se priključite možete pronaći ovde

Multimedijalni umetnik Rihard Švarc je završio Kulturnu Antropologiju na Inzbruk Univerzitetu kao i Studije umetnosti i nauke na Akademiji primenjenih umetnosti u Beču. Zanimljiva je informacija da se Rihard nikada ranije nije bavio socijalnim mrežama kako u umetničkom radu, tako ni privatno, te je i njemu kao umetniku internet i njegov sveprisutniji uticaj vrlo interesantan za istraživanje i rad.

„Magic Carpets” je koncept sa idejom pružanja podrške umetnicima u nastajanju, podsticaja mobilnosti među umetnicima iz različitih zemalja, samim tim i kulturnih konteksta, podsticaja vidljivosti njihovog rada sa željom da se iz te podrške i stvaralaštva osnaži uticaj na umetničku produkciju i stvore trajni efekti. Projekat realizuje petnaest partnera iz cele Evrope. U pitanju su organizacije i institucije iz Litvanije (kao vodeći partner), Italije, Austrije, Irske, Hrvatske, Velika Britanije, Portugala, Nemačke, Rumunije, Letonije, Češke i Gruzije, a među njima je i organizacija iz Srbije – „Novo kulturno naselje” iz Novog Sada.

Podsetićemo da je na Forumu evropskih stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti, održanom krajem 2018. godine, a u sklopu projekta Magic Carpets (magiccarpets.eu), Kreativne evrope, u konkurenciji od 13 zemalja, upravo novosadsko Novo naselje izglasano za najaktivniju zajednicu, a Novo kulturno naselje darovano je titulom: European Community Award: Co-create and comprehend.

Projekat je podržan od strane programa Evropske unije „Kreativna Evropa”, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Ministarstva kulture i informisanja.
I ova akcija, jedna je od aktivnosti u sklopu višegodišnje inicijative Novog kulturnog naselja da ovaj deo Novog Sada dobije Kulturni centar. Novo kulturno naselje i upravo inicijativa za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, bili su jedan od važnih činilaca za kvalitet i raznovrsnost aplikacije grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu te inicijative od 2014. do danas uspešno realizovalo 15 festivala, preko 1000 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Za sva ostala pitanja, možete se obratiti na adresu [email protected] ili na broj telefona: 0642886636

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *