fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Pozorišta u Beogradu van glavnih koloseka

U ovom tekstu nalazi se spisak nekoliko teatara iz Beograda čije predstave treba da pogledate

6. November 2018

Ja nikada nisam bio neki obožavalac ili ozbiljan konzument pozorišta. Naravno da sam s vremena na vreme gledao predstave i umem da razlikujem da li je neka dobra ili ne, ali rekao bih da se tu moje poznavanje pozorišta i svih igranih umetnosti završava; sva moja ljubav prema pozorištu, filmu, ili TV formatima je platonska i u svojoj suštini amaterska.

Kao neko ko je bio u svega nekoliko mejnstrim beogradskih pozorišta, prilično me je oduševila činjenica da u Beogradu postoji čitav niz malih pozorišta, putujućih pozorišnih trupa, kao i amaterskih pozorišta. Slutim da je upravo taj podatak – da tu nema pritiska i naslova velikog, tradicionalnog pozorišta sa snažnom istorijom – ono što ovakve fenomene čini autentičnim i originalnim, koliko god i ti formati bili nešto već viđeno.

Upravo zato, odlučio sam da za vas sastavim spisak nekoliko teatara iz Beograda čije predstave treba da pogledate, koji su van glavnih koloseka. Glavni kriterijum je zaista samo lični izbor, ništa drugo, tako da neka me ne osude nepomenuti teatri, grešna mi duša.

Reflektor teatar

Zašto su posebni: Reflektor teatar uglavnom se bavi angažovanim društvenim temama, poput pravde, borbe za slobodu, i ljubavi i solidarnosti. Igrali su svoje predstave u više Beogradskih i Srpskih pozorišta, kao i po celoj Evropi.

Koje predstave pogledati: ,,Muškarčine’’, ,,Smrt Fašizmu: O Ribarima i slobodi’’, ,,Sumnjivo lice’’

Foto: Reflektor teatar

Dorćolsko narodno pozorište

Zašto su posebni: DNP nalazi se, je li, na Dorćolu, sasvim blizu reke, u prilično mirnom i tihom kraju, u jednom izolovanom dvorištu. Prostor u kome se njihove predstave igraju nije tradicionalno pozorište, već se radi o jednoj prostoriji sa puno nasumično poređanih stolica za publiku, jer je ono što DNP želi upravo krajnje neposredan kontakt s publikom. Često su članovi publike rekviziti u predstavi.

Koje predstave pogledati: ,,Lude noći nad Sovjetskim savezom’’, ,,Šeherezada’’, ,,Sestre braće Baruh’’

Foto: Dorćolsko narodno pozorište

Foto: Dorćolsko narodno pozorište

Tri Groša

Zašto su posebni: Igrajući svoje komade na različitim scenama, ponekad i van pozorišta, ova pozorišna organizacija ističe kako je njihova glavna misija da približe teatar narodu.

Koje prestave pogledati: ,,Prosidba’’, ,,Emigranti’’, ,,Not the right leg’’

Foto: Tri groša

Foto: Tri groša

Teatar VIHOR

Zašto su posebni: Kako sami kažu, ,,Glavna misija Teatra VIHOR je da svojim predstavama oživi ugašene kulturne centre širom zemlje/zemalja, da se približi svim generacijama s željom da vrati publiku u pozorište. Teatar VIHOR nema svoju stalnu scenu. Sudbina ovog putujućeg pozorišta se piše na točkovima i svoju istoriju stvara njegova publika gde god ona bila’’. Sounds good.

Koje predstave pogledati: ,,Duet’’, ,,Teško je reći zbogom’’

Foto: Teatar Vihor

Foto: Teatar Vihor

Pozorišna trupa Artisti

Zašto su posebni: Mladi, svestrani umetnici koji se bave pozorišnim stvaralaštvom i kulturnim aktivizmom.

Koje predstave pogledati: ,,Zajednički stan za Nastasju’’, ,,Pre rata’’

Foto: Youtube screenshot

Foto: Youtube screenshot

Dah teatar

Zašto su posebni: Kada je 1991. godine počeo je rat u Jugoslaviji DAH Teatar se suočio sa suštinskim pitanjima: Kakva je odgovornost i dužnost umetnika u mračnim vremenima u vreme nasilja i ljudske patnje?” U traganju za odgovorima, grupa prekida rad na započetom projektu – “Darovi naših predaka”, i posvećuje se pripremi predstave koja uspeva da ih pruži. Bila je to prva izvedena predstava DAH Teatra “Ova vavilonska pometnja”, bazirana na pesmama Bertolta Brehta. Antiratna predstava koju je DAH Teatar izvodio na otvorenom prostoru u centru Beograda, u vreme kada nije bilo dozvoljeno da se rat pominje

Koje predstave pogledati: ,,Možda sanjati!”, ,,Žene DADE – jedna moguća izložba”

Foto: Dah teatar

Foto: Dah teatar

Le Studio

Zašto su posebni: ,,Naša sredstva su improvizovana, ali naši ciljevi i stav su profesionalni, sa kvalitetnom produkcijom u okviru malog budžeta. Srbija ima bogato dramsko i književno nasleđe, ali pozorišta u Beogradu često deluju kao da su nepristupačna i zatvorena za širu publiku. U pozorištu Le Studio, želimo da uklonimo barijeru između publike i izvođača, u pravom pank-rok stilu – mi razgovaramo sa našom publikom, ne pripovedamo joj. Slobodno se uključite u razgovor”. Ovo je njihov manifest. Treba još?

Koje predstave pogledati: ,,Zarobljeni momenti”, ,,Istrajnost”

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *