fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Predstavljamo program Suočavanje s prošlošću 29. Sarajevo Film Festivala

U okviru ovog programa predstaviće se autori koji se bave stvarnim događajima i preispituju položaj pojedinaca čije su živote obeležile traume iz nedavne prošlosti
7. August 2023.

Program Suočavanje s prošlošću 29. Sarajevo Film Festivala predstaviće autore koji su se proslavili filmovima o stvarnim događajima, kao i nove autore koji preispituju položaj pojedinaca čije su živote obeležile traume iz nedavne prošlosti.

Program „Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past) predstavlja dodatnu platformu za svedočenja i priče koje mogu poslužiti kao baza za razvijanje filmskih scenarija, projekata i filmova. Cilj programa je pokretanje dijaloga u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije te suočavanje s problemima nastalim kao rezultat ratova u regiji. U sklopu programa „Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past), pokrenut je Sajam istinitih priča (True Stories Market), koji služi za prezentaciju priča i prikupljenih materijala (ličnih svedočanstava).

Dva filma u ovogodišnjem programu, MAMULA ALL INCLUSIVE Aleksandra Reljića i RATNI SUVENIRI Georga Zellera, imaće svetsku premijeru na 29. Sarajevo Film Film Festivalu, a oba su bazirana na pričama koje su bile predstavljene u sklopu prethodnih izdanja True Stories Marketa.

Program „Suočavanje s prošlošću” ugostiće i 20 mladih iz regiona Zapadnog Balkana u okviru sekcije „In Youth Eyes”, koja obuhvata seriju panel-diskusija, zatvorenih razgovora i debata o mirovnom aktivizmu i praksama pomirenja. Taj deo programa organizovan je u saradnji sa Friedrich Ebert Stiftungom, Građanskim forumom za mirovnu službu – ForumZFD i PRO-budućnost projektom Američke agencije za međunarodni razvoj. 

Program Suočavanje s prošlošću realizuje se uz podršku Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).PROGRAM SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

DELEGACIJA / HA’MISHLAHAT 
Poljska, Izrael, Nemačka, 2023, 99 min. 
Režija: Asaf Saban 
Uloge: Yoav Bavly, Neomi Harari, Leib Lev Levin, Ezra Dagan, Alma Dishy

Tri srednjoškolca iz Izraela odlaze na studijski obilazak mesta u Poljskoj na kojima je počinjen holokaust. Ujedno je to i posljednji put da su prijatelji zajedno pre nego što odu na služenje vojnog roka. Tokom putovanja, u okruženju nekadašnjih koncentracionih logora i mesta sećanja, stidljivi Frisch, umetnik u razvoju Nitzan i razredni zavodnik Ido suočavaju se s pitanjima ljubavi, prijateljstva i politike.

DOSJE LABUDOVIĆ: CINÉ-GUERRILLAS / CINÉ-GUERRILLAS: SCENES FROM THE LABUDOVIĆ REELS 
Srbija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Katar, 2022, 94 min. 
Režija: Mila Turajlić

Dugometražni dokumentarni film koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, ličnog snimatelja jugoslavenskog predsednika Tita. DOSJE LABUDOVIĆ: CINÉ-GUERRILLAS uvodi nas u medijsku bitku koja se odvijala tokom Alžirskog rata za nezavisnost, u kojem je filmski medij mobilizovan kao oružje političke borbe protiv kolonijalizma. Film čini dokumentarni diptih s autoričinim filmom NESVRSTANI.

MAMULA ALL INCLUSIVE – Svetska premijera
Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, 58 min. 
Režija: Aleksandar Reljić

Ivo Marković, preživeli zatočenik logora Mamula, protivio se odluci Vlade Crne Gore da izgradi ekskluzivni hotel na mestu gde se tokom Drugog svetskog rata nalazio logor u kojem su stradali civili.

NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU / NAJSREЌNIOT ČOVEK NA SVETOT
Severna Makedonija, Belgija, Slovenija, Danska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, 2022, 95 min. 
Režija: Teona Strugar Mitevska 
Uloge: Jelena Kordić, Adnan Omerović, Labina Mitevska, Ana Kostovska, Ksenija Marinković, Izudin Bajrović, Irma Alimanović, Vedrana Božinović, Mona Muratović, Nikolina Kujača, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović

Neudata četrdesetogodišnjakinja Asja živi u Sarajevu. U želji da upozna nekog novog, na majčin nagovor jedne subote prisustvuje događaju za brzo spajanje romantičnih parova. Organizatori je spajaju sa njenim vršnjakom, bankarom Zoranom. Međutim, Zoran ne traži ljubav već oprost.

OSVAJANJE RIMA / MARCIA SU ROMA 
Italija, 2022, 98 min. 
Režija: Mark Cousins 
Uloge: Alba Rohrwacher

Uz pomoć retko viđenih arhivskih snimaka i svoje karakteristične filmske analize, Mark Cousins priča priču o usponu fašizma u Italiji i njegovom širenju po Evropi tridesetih godina prošloga veka. U ovom delu, istovremeno esejističkom filmu i istorijskom dokumentu, Cousins prošlost posmatra kroz prizmu sadašnjosti, stvarajući ogledalo u kojem se odražava političko okruženje podobno za puzajući uspon radikalne desnice i medijsku manipulaciju.

RATNI SUVENIRI / SOUVENIRS OF WAR – Svjetska premijera
Italija, 2023, 75 min. 
Režija: Georg Zeller

Kada se neki rat završava? SUVENIRI RATA filmski je esej o putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu više nego dve decenije nakon što je zemlja bila poprište pretposlednjeg rata u Evropi, gde su mnoga stvarna stratišta postala turističke atrakcije. Šetnja po tankoj liniji između morbidnog turizma i empatične kulture sećanja, duž koje neki uživaju igrajući se rata na autentičnim ratištima, dok drugi s mukom traže način da svoje traumatsko iskustvo pretvore u životnu šansu.

STRIC 
Hrvatska, Srbija, 2022, 104 min. 
Režija: Andrija Mardešić, David Kapac 
Uloge: Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica, Kaja Šišmanović

Jugoslavija, kasne 1980-e. Porodica dočekuje svog voljenog strica koji se iz Nemačke vraća kući za blagdane. Okupljena porodica uživa u božićnom ručku. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da nisu 1980-e, a čini se da nije ni vreme Božića. Osim svečane ćuretine, nožem se može rezati i napetost.

SUOČAVANJE SA TAMOM / FACING DARKNESS 
Francuska, Švicarska, Bosna i Hercegovina, 2023, 110 min. 
Režija: Jean-Gabriel Périot

Opsada Sarajeva trajala je od aprila 1992. do februara 1996. Nekolicina mladića koji su pozvani da brane svoj grad sa sobom su poneli videokamere kako bi se uz njihovu pomoć suočili s nasiljem kojem su svedočili tokom tih teških 1.425 dana. Sada, trideset godina kasnije, pokazuju nam svoje filmove i sa nama dele svoja iskustva snimanja u ratu i svoja mišljenja o filmu kao sredstvu preživljavanja i otpora. 

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023 godine.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *