fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Predstavljanje knjige i istoimena predstava – Kad te Bog ritne u stomak u DKSG-u

Promocija će biti održana u 19 časova u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad, a predstava rađena po motivima romana, počinje od 20 časova
29. March 2023.

Rekonstrukcija u prevodu Marije Tot Ignjatović, s ilustracijama Fani Cer, praunuke Geze Čata (Fabrika knjiga, 2022) i istoimena predstava ANDRAŠA URBANA (koprodukcija subotičkog pozorišta Deže Kostelanji i Novosadskog pozorišta Ujvideki Sinhaz)biće održani u četvrtak 30. marta od 19 i 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Studentski grad.

Učestvuju u razgovoru: Andraš Urban, Ildiko Lovaš, Dejan Ilić, Bojan Krivokapić i Tamara Mitrović

Ko je zaista bio Geza Čat? Veliki pisac, slikar, kompozitor ili pak lekar? Ili tek zavisnik od morfijuma i ubica? I ko je merodavan da odgovori na to pitanje? I. Lovaš je pustila da o tome govore piščevi najbliži – majka, supruga i ćerka, te pisac sam. Ali, od njihovih glasova se ne sklapa (samo) slika o piscu. Umesto da pokaže ko je pisac zaista bio (što je ionako nemoguć posao), I. Lovaš radi nešto drugo: razlaže i prokazuje lažnu, zlonamernu javnu sliku o piscu i predrasude o piscima i književnosti uopšte.

Ildiko Lovaš (1967, Subotica), jedna od najznačajnijih spisateljica u Srbiji, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Fabrika knjiga objavila je prevode s mađarskog jezika zbirke priča Via del Corso, romana Španska nevesta (Devojački, roman) i Kamenčić. Knjiga o Leni i o Leni Rifenštal. Dobila je više prestižnih nagrada u Mađarskoj.

Već svojim naslovom i roman i predstava sugerišu veliki emotivni naboj, ali i  neminovnosti sudbine koju pojedinac ne može da izbegne. Neobična je sudbina subotičkog pisca Geze Čata koji je živeo na prelazu 19. u 20. vek.

„To jeste snažna, emotivno jaka priča o majčinstvu, o detinjstvu, o tome kako je biti napušten. Majka mu umire vrlo rano, to je otvor gde ulazimo u Čatovu frustraciju sa životom, tu vidimo na kraju jednog dečaka koji sve vreme želi da bude prihvaćen, a zagrađuje se u neki provincijski milje iz kojeg nikada nije ni znao da izađe na pravi način. Kako ostati siroče, odrastati u svetu tako da se ne vežete maltene nizašta.“  – Andraš Urban

20.00, Velika sala

Predstava Pozorišta „Kostolanji Deže” i Novosadskog pozorišta

U predstavi igraju: Livia Banka, Gabriela Crnković, Timea Filep, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Robert Ožvar i Andrea Verebeš.

Reditelj Andraš Urban, potpisuje i scenografiju, kompozitor muzike Silard Mezei, kostimograf Marina Sremac, dramatrug Kornelija Goli. Autorka ilustracija za predstavu je Fani Cer, praunuka Geze Čata, koja je ilustrovala i knjigu.

Predstava stavlja u centar lik Geze Čata, pisca, slikara, kompozitora i psihijatra, koji je živeo na prelazu 19. u 20. vek. Svojim naslovom već i roman i predstava sugerišu veliki emotivni naboj, ali i neminovnosti sudbine koju pojedinac ne može da izbegne. Geza Čat, subotički umetnik i lekar, zavisnik od opijata, nesrećan zbog rane smrti majke, ubio je ženu, pokušao samoubistvo, pobegao iz klinike, da bi sa 32 godine umro od predoziranja. Prikazujući njegov dramatičan život iz ugla njegove majke, supruge i ćerke, ali i samog pisca, likovi su postavljeni u odnosu na centralnu figuru samog Čata, odnosno kroz njihova emotivna sećanja i njihove komplikovane odnose gradi se priča i o tome šta čini arhetip porodice.

Predstava se igra na mađarskom jeziku s titlovanim prevodom na srpski.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *