fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Privatna vrednost – izložba radova mladih umetnika iz Srbije

Izložba radova šestoro mladih umetnika i umetnica iz Srbije biće otvorena za posetioce od 20. juna u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu
16. June 2020.

Izložba radova šestoro mladih umetnika i umetnica iz Srbije, finalista konkursa „Privatna vrednost“, biće otvorena za posetioce od 20. juna u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu (Andre Nikolića 30), dok će stručni žiri 18. juna proglasiti pobednika ili pobednicu. Ambasada Švajcarske već treći put realizuje konkurs i izložbu sa ciljem da pruži podsticaj i skrene pažnju javnosti na ovdašnje stvaraoce najmlađe generacije.

Među više od 180 prijavljenih, stručni žiri u sastavu: Mišela Blanuša, Maja Kolarić i David Laufer, odabrao je šestoro umetika i umetnica, koji su prema propozicijama konkursa morali da budu mlađi od 30 godina i da imaju stalni boravak na teritoriji Republike Srbije od najmanje tri godine. Finalistkinje i finalisti su: Gorana Bačevac, Lea Embeli, Adrian Klajo, Veroljub Naumović, Nikola Radosavljević i Matija Sretović.

„Svih šest umetnika izabranih za treće izdanje izložbe Privatna vrednost su nesumnjivo povezani sa svojim kolegama u inostranstvu, ali se njihov geografski identitet vidi u svemu što rade. Čini se da se pojavila nova generacija umetnika koji vraćaju kolektivnu prirodu svom poslu. Oni se ne predaju usled loših okolnosti u svojoj profesiji, niti previđaju izrazitu važnost veštine u umetnosti. Oni ne obećavaju, već nude realnost uspona Srbije ka istaknutosti i doprinosu u svetu umetnosti“, navodi član žirija David Laufer.

Izložba „Privatna vrednost“ obuhvata slike, skulpture i video radove izložene kako unutar rezidencije, tako i u njenom vrtu. Ovim povodom Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji i ujedno pokretač inicijative za realizaciju konkursa i izložbe, ističe:

„Kultura je suštinski stub meke moći svake zemlje. U liberalnim demokratijama, umetnici otvoreno propituju društvo u kome žive. Radeći to, oni implicitno promovišu vrednosti koje zajednički zastupamo, poput tolerancije, solidarnosti, jednakosti ili suživota u obostranom razumevanju. Međutim, ove vrednosti mogu lako biti dovedene u pitanje čim narastu političke ili ekonomske tenzije. Kriza oko Kovida-19 je dobar primer. Stoga našem kontinentu, treba više, a ne manje kulture.

Takođe, Beograd je decenijama središte kulture regiona, a u Srbiji postoji veoma utemeljena scena vizuelne umetnosti, na koju mladi umetnici mogu da se oslone i da u njoj pronađu inspiraciju. Ova izložba ima ambiciju da doprinese toj tradiciji.“

Žiri će 18. juna 2020. proglasiti pobednicu ili pobednika konkursa, koji će dobiti nagradu u iznosu od 240.000 dinara. Svih šestoro finalista takođe su dobili novčanu potporu od Ambasade Švajcarske u Srbiji u iznosu od 60.000 dinara za pripremu radova koji će biti izloženi.

Izložba u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu (Andre Nikolića 30, Senjak) za javnost će biti otvorena u periodu od 20. juna do 29. jula 2020. dva puta nedeljno – sredom i subotom od 17 do 19 časova. Kontakt osoba za zakazivanje posete je Mirjana Lafata, a potrebno je najaviti se telefonom +381 11 3065 818 ili imejlom [email protected].

Najnovije iz: Sanduče

Iskra Trail na Kosmaju

Staze su osmišljene tako da zadovolje sve nivoe trkačke pripremljenosti, od početnika do iskusnih trkača

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *