fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Program Suočavanje s prošlošću na 27. Sarajevo Film Festivalu

Program Suočavanje s prošlošću održava se uz podršku Fondacije Friederich Ebert Stiftung Dialogue Southeast Europe.
9. August 2021.

U ovom jedinstvenom istorijskom trenutku, kada se čini da je svetu kakvog smo poznavali došao kraj, potraga za istinom i proveravanje činjenica važniji su nego ikada ranije. Ali, napetosti sveta koji smo ostavili iza sebe lagano će se preliti u novi svetski poredak i ponovo buknuti. Ako smo tokom protekle godine išta naučili, onda je to spoznaja da se naši životi mogu u trenu okrenuti naopačke.

Program „Suočavanje s prošlošću“ od svojih početaka ima jasnu misiju: pokrenuti iskren dijalog o nedavnoj prošlosti našeg regiona, kao preduslov za rešavanje problema proisteklih iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji još uvek opterećuju naša društva.


Ove godine u programu su uočljive u dve tendencije. Fokus prve je na traganju za istinom korišćenjem konvencionalnih i nekonvencionalnih metoda. U njoj će biti prikazani filmovi poznatog danskog autora Madsa Brüggera koji je međunarodnu slavu stekao zahvaljujući svom neobičnom pristupu filmskim temama i likovima. Reč je o novinaru i filmskom stvaraocu koji traga za istinom i pomera granice kako bi razotkrio korupciju i kršenje ljudskih prava u zemljama u kojima je istraživačko novinarstvo misaona imenica. 

Da li ste se ikada zapitali kako funkcioniše krijumčarenje dijamantima u Africi? Otisnite se na putovanje s Madsom i u filmu AMBASADOR, posmatrajte kako nabavlja diplomatski pasoš i postaje liberijski konzul u Centralnoj Afričkoj Republici da bi pronašao odgovor na to pitanje.

U filmu NEREŠENI SLUČAJ HAMMARSKJÖLD Mads istražuje misterioznu pogibiju drugog Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, za koju
kaže da je „ili najveća svetska misterija ili najgluplja svetska teorija zavere”.

Njegov poslednji film, dokumentarni špijunski triler KRTICA, stavlja nas u in media res trenutka u kojem se četrdesetčetverogodišnji Danijel infiltrira u Severnu Koreju i zbližava s predstavnicima njenog tajnog vladajućeg režima, te nam omogućava da naučimo sve što se može znati o švercu oružjem. Mads svojim filmovima motiviše publiku da se pita gde je granica između umetnosti i novinarstva i da li se neetični postupci mogu opravdati ako nam pomažu da razotkrijemo „veću istinu”. Koja je naša uloga, kao posmatrača, i kako je moguća tolika nejednakost u svetu, za koji smatramo da je naš i u kojem se osećamo na svome.

Mads Brügger će održati i online Masterclass predavanje u okviru programa CineLink Talks Sarajevo Film Festivala.

U ime potrage za istinom biće prikazan i film reditelja Gordana Matića o atentatu na jugoslovenskog kralja Aleksandra I u kojem autor, kroz detaljnu rekonstrukciju suđenja atentatorima predstavlja iz novog ugla istorijske ličnosti i raspoložive činjenice o tom događaju.


Drugi deo programa usredsređuje se na nerazrešene konflikte i njihov dugoročni uticaj na društvo. Zbog tekuće globalne pandemije, ti su konflikti stavljeni u drugi plan, a zajednice koje su izložene konfliktima su u većoj opasnosti da budu zaboravljene.

Filmovi u ovom delu programa u centar pažnje stavljaju istrajnost društvenih zajednica, a njihovim prikazivanjem u Sarajevu ideja je pokretanje više nego potrebnog dijaloga.

NI NA NEBU NI NA ZEMLJI, film rediteljke Najwe Najjar, proputovanje je kroz Palestinu i Izrael koje ne razotkriva samo tajne filmskih
protagonista, već i tajne o nastanku države Izrael.

AHMADOV GLAS je omnibus od sedam kratkih filmova o Arapima koji rade u Izraelu, a inspirisan je prvom takvom kolekcijom ličnih svedočanstava JA SAM AHMAD iz 1966. godine. Idejni autor i kurator filma je Renen Schorr, filmski stvaralac i osnivač Škole za film i televiziju Sam
Spiegel u Tel Avivu, koji je okupio svoje sadašnje i bivše studente sa zadatkom da snime kratke filmove o „Ahmadima” u današnjem Izraelu. Ovaj film u Sarajevu će imati svoju međunarodnu premijeru.


Program zatvara svetska premijera filma rediteljke Maysoon Pachachi NAŠA RIJEKA…NAŠE NEBO, a koji nam omogućava da svet pogledamo iz
perspektive običnih stanovnika Bagdada u očekivanju skorog sukoba. Film je portret ljudskog života u stanju stalne nesigurnosti.


U saradnji s Fondacijom WARM i programom Fondacije Friedrich Ebert Stiftung Dialogue South East Europe, u sklopu programa Suočavanje s prošlošću biće postavljena i izložba „Palestina, i obećana zemlja”. Izložba će u periodu od 14. do 20. avgusta biti svakodnevno otvorena za javnost od 12 do 20 časova.


Program Suočavanje s prošlošću ugostiće i 25 mladih iz zemalja Zapadnog Balkana u sklopu projekta „Očima mladih ljudi”. Kao polaznici ovog programa, pratiće seriju panel-diskusija i debata o mirovnom aktivizmu i merama za pomirenje. Projekat „Očima mladih ljudi” organizovan je u saradnji s Regionalnim uredom za saradnju mladih, ZDF forumom i projektom Pro.budućnost.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *