fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Projekat MADE IN predstavlja publikaciju o dijalogu između polja dizajna i zanata

Design and Crafts in Dialogue: Critical Reader je digitalna publikacija koja spaja kritičke tekstove i intervjue
12. August 2020.

Design and Crafts in Dialogue: Critical Reader je digitalna publikacija koja spaja kritičke tekstove i intervjue nastale tokom dvogodišnjeg projekta sufinansiranog od strane programa Kreativna Evropa, i realizovanog kroz partnerstvo između dizajn organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije. Publikacija nudi tekstove i intervjue eminentnih autora koji deluju na raskršću umetnosti, dizajna i zanata, kao što su Glenn Adamson, Louise Schouwenberg, Evelien Bracke, kao i brojnih dizajnera koji su učestvovali u projektu.

MADE IN: Crafts-Design Narratives je dvogodišnji projekat koji je okupio pet organizacija uključenih u različite aspekte istraživanja i produkcije zanata i dizajna: Studio Oaza i Muzej za umetnost i obrt iz Zagreba (Hrvatska), Werkraum Bregenzerwald iz Andelsbuha (Austrija), Muzej za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane (Slovenija), te organizaciju Mikser i kreativni hab Nova Iskra iz Beograda. Počev od oktobra 2018. godine, organizovani su brojni profesionalni susreti, seminari, mapiranja, dizajn rezidencije i radionice u sve četiri zemlje, okupljajući na taj način profesionalne dizajnere, zanatlije, studente dizajna, učenjake i mnoge druge eksperte iz ovih oblasti.

Na početku projekta realizovana je uvodna konferencija koju su pratila dva stručna seminara, kao i četiri rezidencije u kojima su poznati dizajneri imali priliku da razviju nove projekte u saradnji sa tradicionalnim i savremenim zanatlijama, ali i da rade sa mladim lokalnim talentima. Sve ove aktivnosti rezultirale su finalnom putujućom izložbom, koja je do sada predstavljena u Zagrebu i Ljubljani, a kasnije ove godine stiže i u Andelsbuh. Veb platforma projekta spaja dokumentaciju svih aktivnosti, kao i detaljne profile 40 različitih zanatskih radionica iz svih zemalja učesnica na projektu, sa impresivnom foto-dokumentacijom i pričama ljudi koji stoje iza njih.

Design and Crafts in Dialogue: Critical Reader je druga publikacija izdata u okviru projekta, nakon izložbenog kataloga od 500 stranica, koji su zajednički uredili predstavnici sva četiri partnera, a koji prikazuje sve aktivnosti projekta realizovanih za vreme dvogodišnjeg procesa. Neki od ovih priloga našli su se i u novoj publikaciji, čiji je cilj da ponudi kritički doprinos radu u neuhvatljivom raskršću između dizajna i zanata. Vredan dodatak predstavlja i prethodno objavljen tekst u magazinu Aeon koji potpisuje Glen Adamson, jedan od vodećih akademika među onima koji istražuju preplitanja dizajna i zanata. Ova kritička publikacija predstavlja i neobjavljene tekstove istaknutih kustosa i autora, poput Louise Schouwenberg i Evelien Bracke, kao i dizajnera koji su učestvovali u projektu: Jenny Nordberg, Studio Unfold, Andrea de Chirico, Alexandre Humbert, Chmara.Rosinke Studio, Mischer’Traxler Studio, Lucas Wegwerth i Tamara Panić.

Made In Critical Reader je dostupan za besplatno preuzimanje na sajtu Nove Iskre, kao i za onlajn prelistavanje putem platforme ISSUU, a u skoro i na vebsajtu projekta Made In.

Celokupni projekat je takođe nedavno višestruko nagrađen u Hrvatskoj, pre svega dizajnerski aspekti projekta na kojima je radio Studio OAZA. Pre svega, zbog izvrsnosti koja obuhvata više područja dizajnerske prakse nagrada je dodeljena u okviru 55. Zagrebačkog salona. Studio

OAZA je oblikovao katalog izložbe, kao i njenu postavku, te dizajnirao veb-stranicu izložbe koja funkcioniše i kao multimedijalni arhiv. Kao takav, ovaj dizajnerski projekat predstavlja total dizajn koji u sebi sadrži komponente istraživanja, kustoske koncepcije i uspostavljanja međunarodne mreže zanatlija i dizajnera. Pored ove, projekat je osvojio i nagradu hrvatske sekcije AICA (International Association of Art Critics) za njegovo celokupno trogodišnje sprovođenje, kao i prethodno višegodišnje lokalno istraživanje na kome je radio Studio OAZA. AICA je istakla višeslojni značaj ovoga projekta – ukazivanje na ugroženost tradicionalnih zanata, korišćenje interdisciplinarnog pristupa, spajanje različitih generacija i potraga za rešenjem u budućnosti.

Projekat MADE IN je sufinansiran od strane programa Evropske unije, program Kreativna Evropa, kao i Ministarstava kulture u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, Fondacije KulturaNova, grada Zagreba, Ambasade Holandije u Hrvatskoj i Centru za kreativnost u Sloveniji.

Tagovi: Nova iskra
Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *