fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Protest za bezopasan vazduh najavljen za 4. septembra

Eko straža još jednom ukazuje na problem zagađenog vazduha u Srbiji
30. August 2021.

U subotu, 4. septembra od 18 časova, biće održan protest zbog zagađenja vazduha na teritoriji Republike Srbije u organizaciji Eko straža. Skup će početi na platou Trga Slavija i nastaviti šetnjom do Trga Republike gde će se građanima obratiti predstavnici stručne javnosti. Eko Straža je organizovala protest 10. januara ove godine i uputila zahteve nadležnima. Pošto nismo dobili nikakav odgovor, zakazali smo novi protest koji predstavlja nastavak kampanje. Za par meseci kreće nova sezona zagađenja, a već sledećeg kupovina čvrstih goriva lošeg kvaliteta (sirovni lignit) koji su jedan od uzročnika zagađenja.

U međuvremenu je došlo i do velikog požara na deponiji Vinča, koji je nedeljama emitovao kancerogene supstance koje je vetar nanosio pravo na grad od 2,000,000 stanovnika. Eko Straža je prva obavestila javnost o požaru na deponiji Vinča kao i o potencijalnim posledicama. Priča je dobila međunarodni karakter. Sada kao nosilac građanskog bunta po pitanju narušenog kvaliteta vazduha organizuje nastavak i poziva sve građane i medije da dođu i da podrže protest pošto je problem vazduha problem svih nas.

Eko straža podseća i na nekoliko činjenica, u Srbiji po proceni Evropske agencije za zaštitu životne sredine od zagađenog vazduha godišnje umre 15.000 ljudi. Niš je prestigao Peking po prosečnoj godišnjoj vrednosti zagadjenja PM2.5 česticama. Čestično zagađenje obuhvata urbanu teritoriju cele Republike Srbije gotovo bez izuzetka, dok je u nekim gradovima poput Čačka dostigla vrednost od astronomskih 1200pm2.5. Jedan deo zagađenja je sezonski (od jeseni do proleća), ali jedan deo zagađenja traje 365 dana u godini. Pojedini gradovi trpe stravično zagadjenje od industrijskih aktivnosti kao što su Bor (Zijin), Smederevo (HBIS), Popovac (Moravacem), Beočin (Lafarge), Kosjerić (Titan), Šabac (Eliksir). Pojedina mesta imaju deponije koje gore, kao i aktivnosti paljenja sekundarnih sirovina koje oslobadjaju kancerogene materije poput dioksina i furana. Akcident u Vinči predstavlja najveći još od bombardovanja. Gradski institut za javno zdravlje je obmanuo javnost izjavom da je problem akutnog tipa i da je trajao samo dan, merivši samo suspendovane PM10 čestica, bez obavljanja adekvatne kontrole kvaliteta vazduha koje obuhvata merenje količine dioksina i furana i policikličnih aromatinih ugljovodonika koji su prisutni u akcidentnim situacijama kada gori mešoviti otpad koji sadrži gumu i plastiku.

Eko straža poziva građane da podrže protesti, jer problem zagađenja nije problem samo ekološke prirode već i javnog zdravlja. U pitanju je humanitarna katastrofa i tako joj i treba pristupiti, potrebna nam je solidarnost cele nacije.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *