fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Prvo izdanje festivala Otvoreni predeli od 29. do 31. jula na Rudniku

Ova manifestacija posvećena je promovisanju kratkih i srednjemetražnih dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi
5. July 2022.

Prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala „Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” („Open Spaces – Rudnik Festival of Innovative Cinema”) biće održano od 29. do 31. jula 2022. godine u Domu kulture „Vojislav Ilić” na Rudniku. Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora.

Filmovi će se nadmetati, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, za glavnu nagradu festivala „Zapis“ i Specijalne pohvale koje dodeljuje tročlani žiri sastavljen od istaknutih srpskih i regionalnih dokumentarista.

Aron Sekelj, umetnički direktor festivala i selektor, o ideji i konceptu festivala je rekao: „U želji da idejno spojimo koncept festivala sa osobenostima mesta na kom se on održava, kao i da bismo publici ponudili jedan potpuno nov i unikatan program, odlučili smo se da fokus „Otvorenih predela“ bude na filmovima koji se na različite načine bave pitanjima i temama prostora, prostornosti, ljudske okoline i odnosu čoveka prema svom okruženju. Izbor je pao na 18 filmova iz svih delova sveta, od kojih će 15 imati svoje domaće premijere na festivalu, uz 3 filma iz savremene srpske produkcije. Publika će tako imati prilike da otkrije malo poznate detalje iz istorija udaljenih zemalja i teritorija, razvije saosećanje prema ličnim borbama i tragedijama pojedinaca, spozna razmere ljudskog uticaja na prirodu, a takođe i uticaja urbane sredine na čoveka. Ali najbitnije od svega – videće da se svuda na svetu dešavaju isti procesi i da sve ljude spajaju iste sudbine i priče”.

Pored takmičarskog filmskog programa koji će biti prikazan u sali Doma kulture „Vojislav Ilić”, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima nudi i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma „Rampart“ na temu „Sećanja, snovi i prostori“. Van filmskog rasporeda, svi učesnici i posetioci festivala mogu da uživaju u brojnim dnevnim aktivnostima u prirodnom ambijentu rudničkog kraja, dok je za subotnji večerni termin nakon projekcije osmišljen specijalni muzički program.

„Otvoreni predeli” su zamišljeni i kao događaj koji prevazilazi standardne okvire filmskog festivala i postaje specijalno mesto okupljanja, u kome svi učesnici i gosti mogu da budu deo prisnog, dinamičnog i produktivnog kreativnog okruženja, ali i da pronađu svoj odmor i utočište na Rudniku, uronivši u opčinjavajuću i umirujuću atmosferu planine. Upravo je ova neodvojiva veza između samog događaja i okruženja u kome se održava ono što festivalu daje njegovo ime, utemeljenje i posebnost.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *