fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Psihofon – besplatna aplikacija za unapređenje mentalnog zdravlja

Aplikacija prepoznaje i olakšava epizode anksioznosti, tuge, stresa i niskog samopouzdanja
17. February 2022.

Psihološki centar ProAktiva iz Subotice pokrenuo je mobilnu aplikaciju Psihofon putem koje će korisnici biti u prilici da zatraže prvi oblik psihološke pomoći. Psihofon prepoznaje i olakšava epizode anksioznosti, tuge, stresa i niskog samopouzdanja.

Aplikacija sadrži listu psihofizičkih znakova (simptoma) za identifikaciju svake od pojedinačnih epizoda, savete, instrukcije i intervencije za njihovo ublažavanje i prevazilaženje. Pored toga i paket vežbi za samoosnaživanje, kao i bazu podataka o organizacijama u Vojvodini koje pružaju usluge vezane za mentalno zdravlje.

Na osnovu ponuđene liste različitih psihofizičkih simptoma koji se odnose na: anksioznost, tugu, stres i nisko samopouzdanje, potrebno je da korisnik obeleži svoje simptome kako bi dobio povratnu informaciju o vrsti psihološkog problema sa kojim se suočava. U odnosu na to dobiće pristup psihološkim savetima, instrukcijama i intervencijama kako bi se problem ublažio.

„Sama aplikacija sadrži set vežbi koje se odnose upravo na probleme koji su najučestaliji i koji se primećuju u psihološkoj praksi. Dakle to su vežbe koje se odnose na anksioznost, zatim na tugu, na stres i na nisko samopouzdanje. Takođe, aplikacija sadrži nekoliko vežbi, koje smo nazvali „U krizi sam”. Dakle to su one vežbe koje se pre svega odnose na disanje i na neko prizemljenje u situacijama velikog straha odnosno velike panike. Aplikacija je zaista jednostavna i vrlo dopadljiva našim korisnicima što govore i njihove lepe reakcije koje dobijamo. Zaista smo ponosni što možemo da kažemo da baš Subotica prednjači u tome da je ponudila nešto za građane, a kažem u vidu jedne vrlo lake, interesantne prosto tehnološke forme, kao što je mobilna aplikacija”, izjavila je Jasmina Knežević, doktor psiholoških nauka za Subotica živi.

Savete, instrukcije i intervencije primenjuju se u definisanom vremenskom roku i prema uputstvu. Pored vežbi, saveta i instrukcija za anksioznost, tugu, stres i samopouzdanje, aplikacija sadrži i paket vežbi za samoosnaživanje namenjen opštem psihičkom jačanju.

Identifkovane psihološke epizode anksioznosti, tuge, stresa i niskog samopouzdanja, ističu se kao najučestalije u svakodnevnom radu psihologa sa klijentima. Ukoliko se ne tretiraju adekvatno, svaka od njih može da preraste u ozbiljan psihički problem i može značajno da naruši kvalitet života.

Aplikaciju Psihofon osmislio je Psihološki centar Proaktiva, odnosno, autorski tim koji čine dr Jasmina Knežević, dr Jelena Blanuša i dr Vesna Barzut.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *