fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Rusko-tatarska elektronska grupa AIGEL dolazi u Dorćol Platz

Honeycomb Live zajedno sa Connected Agency predstavljaju veliki koncert AIGEL-a u Dorćol Platzu
26. March 2024.

Elektronski duet AIGEL, koji kombinuje atmosfersku elektroniku Ilje Baramije, i svetle tekstove i hipnotički vokal Aigel Gaisine, dugo se povezivao pre svega sa pesmom „Татарин“ („Tatar”), koja je u 2017 doživela viralni uspeh i odmah dala bendu široku publiku. Jedan za drugim, bend je objavio jaka izdanja kao što su „1190″, „Музыка” („Muzika”), i „Эдем” („Raj”), gde je proširio spektar tema obrađenih u tekstovima.

Na kraju pandemijske 2020 godine, grupa je objavila album „Пыяла” („Staklo”) sa pesmama na rodjenom tatarskom jeziku Aigel. Album je naišao na pozitivan prijem kod publike i kritike, i bend je nastupio sa naslovnom pesmom na glavnom late night show Rusiji „Večernji Urgant“, ali izdanje nije ni približno ponovilo uspeh pesme „Татарин“ („Tatar”). Posle dogadjaja 2022 godine i faktičke zabrane turneja u Rusiji, duo se preselio u Evropu, nastavljajući da nastupa u inostranstvu. U 2022 godini bend je već bio u Beogradu, a u leto 2023 postali su jedan od tri umetnika koji su učestvovali na EXIT festivalu, nastupajući na istoj bini sa Wu-Tang Clan-om.

Bend je često snimao saundtrekove za razne serije i podkastove, ali je uspeh pesme „Пыяла” („Staklo”), koja se kao crvena nit provlači kroz celu prvu sezonu superuspešne serije „Reč Pacana“, bio potpuno iznenađenje i za bend i za publiku. Sada je očigledno da je upravo „Пыяла” („Staklo”), prelepa ritmička pesma sa figurativnim tekstovima, postala glavni hit benda 3 godine nakon izdavanja. I, uprkos zabranama, dovela ih je u najvišu ligu najpopularnijih streaming umetnika u postsovjetskim zemljama. Paralelno sa ovim usponom, bend je dao intervju Juriju Dudu, šta takođe pojačava novi talas interesovanja za njihov rad koji je zahvatio publiku širom Evrope.

Već u novom statusu, bend najavljuje veliku turneju, na kojoj će svirati najbolje pesme, a možda i predstaviti dugo očekivani novi materijal. Iako na sceni su samo dva muzičara, kao i u studiju, AIGEL daje prednost mnogim „živim“ bendovima u smislu energije i emotivnosti njihovih nastupa.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *