fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Samostalna izložba umetnice Dunje Ćorlomanović u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad

„Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka" naziv je izložbe koja će biti otvorena 6. februara od 20 časova
31. January 2023.

Izjava Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka lirska je odrednica za manifestovanje stvaralačkog začeća započetog u krevetu, a otelotvorenog u nezavisnom prostoru slike sačinjene od fragmenata umetnikovog mentalnog enterijera. Mentalnim enterijerom umetnica Dunja Ćorlomanović imenuje zbirku doživljaja i oseta čije je baštinjenje rezultat procesa posvećenog gledanja. Gledanje predstavlja pojam zamrznut u aktivnoj radnji koji je, kao takav, pijedestal univerzalnih divota, čuda i rana. Srž ovog pojma podrazumeva potrebu za stvaralačkim delovanjem i borbu protiv tragediji svakodnevnog trenucima snažnih doživljaja i divljenja.

U umetničkom radu Dunje Ćorlomanović izobraziti je isto što i opevati, te tako nastoji da sjedini likovne i pesničke slike, polazeći od autentične idejne aure koja pesmu i sliku određuje zajedničkim poreklom i simbolima. Množenjem mimetički izvedenih simbola uzetih iz kolekcije intimnog mentalnog enterijera želi da stvori slojevite iracionalne prostore koji se naziru u dvodimenzionalnom svetu pojavnosti uprkos vazdušastoj magmi lepote i zaborava. ‘Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka’ je izjava koja počiva na neutajivoj potrebi da se govorenjem o krhkosti prevaziđu efemernost lepog i zbunjenost nad svetom koji je jedinstveno grotlo nepokornog nadahnuća i neumoljive melanholije. Dunja Ćorlomanović je rođena 1995. godine u Beogradu. Završila je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dobrice Bisenića 2018. i 2019. godine. Trenutno je student doktorsko- umetničkih studija na istom fakultetu. Član je ULUS-a od 2020. godine. Bavi se slikanjem murala u okviru dua Govornici u boji. Učestvovala je na trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i realizovala tri samostalne izložbe. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad.

Samostalne izložbe:

Kad sam ti ukrala komad disanja, Galerija DOB-a, 2022.

Gde prestajem ja, gde počinješ ti, BLOK galerija, 2022.

Pogled u zemlju, u zemlji cvet, Galerija SKC-a Obrenovac, 2019.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 6. februara u 20h, a može se posetiti svakodnevno od 16 do 21h do 18. februara u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad.

Autor portretskih fotografija umetnice: Dulltone

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *