fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Scan4Chem – predstavljanje aplikacije koja otkriva opasne hemikalije u predmetima oko nas

Scan4Chem, aplikacija za mobilne telefone biće predstavljena u Beogradu, u četvrtak, 12.decembra u 11h.

11. December 2019

Scan4Chem, aplikacija za mobilne telefone koja će građanima omogućiti da saznaju da li proizvodi koje svakodnevno koristimo sadrže supstance koje izazivaju zabrinutost, biće predstavljena u Beogradu, u četvrtak, 12.decembra u 11h (Kolarčeva 5, III sprat).

Aplikacija daje mogućnost građanima da, skeniranjem barkoda proizvoda, pošalju upit snabdevaču i saznaju da li taj proizvod sadrži neke od takozvanih „supstanci koje izazivaju zabrinutost“, a koje su navedene na listi Evropske agencije za hemikalije.

Novinari će imati priliku da i sami pošalju upite određenim proizvođačima zahtevajući informaciju o prisustvu ovih supstanci u proizvodu.

Aplikaciju u Srbiji lansira Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem i biće dostupna u Srbiji u isto vreme kad i građanima u 13 zemalja Evropske unije. Pokretanje aplikacije deo je evropskog projekta koji realizuje LIFE AskREACH, konzorcijum 20 organizacija koje predvodi državna Agencija za životnu sredinu Nemačke (UBA).

Supstance koje izazivaju zabrinutost, iako nisu  zabranjene, kada se u proizvodima nalaze u procentu višem od 0,1%, mogu izazvati brojne posledice po zdravlje i bezbednost građana. Zato je važno da znamo koji od predmeta oko nas ih sadrže.

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *