fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Sedmi Festival meta film

Festival će biti održan od 15. do 17. decembra u Art bioskopu Kolarac
15. December 2022.

Sedmi festival meta filma koji se prvenstveno bavi podžanrom „filma o filmu” biće održan od 15. do 17. decembra u Art bioskopu Kolarac u Beogradu.

Meta film ima veoma snažno uporište u srpskoj kinematografiji, pa je otuda sedmo izdanje ovog festivala u velikoj meri posvećeno domaćim filmskim delima.

Prvog dana festivala na programu su ostvarenja Filipa Čolovića „Potreba za mržnjom” (od 18.30), u kojem reditelj izlaže priču o njegovom bratu koji je nastradao kao žrtva nasilja. Rumunski autor Radu Žude u filmu „Baksuzni seks ili luda pornografija” (od 20.30) secira hipokriziju savremenih konzervativaca koji smatraju da karijera i reputacija jedne nastavnice moraju da budu uništeni pošto je na internetu procurio snimak njenog seksa.

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima ili o bioskopu kao što to čini Senka Domanović u fimu „Okupirani bioskop” (od 18.30), koji govori o slučaju bioskopa „Zvezda”. U 20.30 biće prikazan film Fransoa Ozona “Peter fon Kant”, modernistička varijacija na slavni Fazbinderov film „Gorke suze Petre fon Kant”. Oba filma su na programu u petak, 16. decembra.

Završne večeri Sedmog festivala meta filma, 17. decembra, od 18.30 u okviru programa „Radovi u toku” biće prikazan radni materijal filma Dejana Vlaisavljevića Nikta „Skriveno lice jugoslovenskog filma”. Glavni junak tog filma je nedavno preminuli Joca Jovanović, pa će projekcija delova ovog filma biti i svojevrsna komemoracija tom reditelju.

Dodela nagrade „Branko Vučićević” zakazana je za subotu, 17. decembra, u 20.30. Ova nagrada, posvećena je sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su snimatelj i reditelj Miša Milošević i likovni umetnici i filmski autori, Neša Paripović, Ljubomir Šimunić, Zoran Popović, Nedeljko Despotović, Petar Jakonić, Predrag Bambić i Miloje Radaković.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *