fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Solidarna kuhinja podražla radnike Wolt-a

Promenjen način obračunavanja zarade i smanjeni prihodi za dostavljače

25. April 2023

U sredu, 19. aprila, na sajtu Solidarne kuhinje, u sklopu nedeljnog izveštaja našla se i podrška radnicima Wolt-a. Solidarna kuhinja jednom nedeljno upoznaje ljude kroz pomenutu formu izveštaja sa brojem obroka koji su pripremljeni i podeljeni, s obzirom na to da je reč o organizaciji koja obezbeđuje hranu i druge vidove pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Međutim, isto tako, u svakom izveštaju osvrću se na trenutni društveni problem koji su primetili.

„Od samog nastanka Solidarne kuhinje, među našim aktivistima se uvek nalazilo dosta ljudi koji rade kao dostavljači. Pre dve nedelje, Wolt je promenio način obračunavanja zarade svojim zaposlenima, time smanjujući prihode za dostavljače. Pored smanjenja, kompanija je otvorila mogućnost za dalje umanjivanje jer radnici više ne mogu transparentno da vide od čega zavisi koliko će dobiti novca po dostavi”, navodi se na samom pošetku izveštaja Solidarne kuhinje.

Dalji tekst upućuje na to da Wolt ne zapošljava dostavljače kroz zvanične kanale, već se, umesto toga, zapošljavanje vrši preko posrednika koji zauzvrat uzimaju procenat od svakog zaposlenog, a, prema navodima Solidarne kuhinje, upravo su ti posrednici vršili pritisak na pojedinačne radnike i radnice i pretili im da će ostati bez poslova ako protestuju protiv odluke.

„Kada su radnici počeli da se organizuju, Wolt ih je pratio preko aplikacije i kaznio sve koji su učestovali tako što im nije davao dostave. Time im je faktički onemogućeno da rade i zarade. Pored toga, radnici koji su razgovarali sa medijima su ili suspendovani ili su im ugašeni nalozi preko kojih su radili za Wolt”, napominje se u objavi Solidarne kuhinje.

Na kraju saopštenja, Solidarna kuhinja je istakla kako podržava radničke štrajkove, ali i da je organizovanje radnika jedno od osnovnih sredstava borbe protiv siromaštva i za pravedniju preraspodelu bogatstva u društvu.

Iz Solidarne kažu i da je nedopustivo da se radnicima uskraćuje pravo na štrajk i da se oni koji protestuju otpuštaju. Ova organizacija veruje da je samoorganizovanje jedini način da se radnici suprotstave interesu kapitala i održe svoja prava i da je bitno da se u javnosti podiže svest o korporacijama koja pokušavaju da to pravo uguše. 

Podsetimo, od početka aprila u Beogradu nekoliko desetina dostavljača kompanije Wolt štrajkovalo je više puta jer su, kako smatraju, ugroženi ne samo u saobraćaju, već i egzistencijalno. Prema pisanju portala Mašina, zahtevi radnika i radnica Wolt-a obuhvataju mogućnost rada preko sopstvene firme i povećanje naknade za obavljene dostave i bolju bezbednost na radu. Kako su dostavljači izjavili za Mašinu, zahteve kompaniji Wolt su uručili poštom i putem mejla, dok iz uprave tvrde da zvanične zahteve nisu primili.

Naslovna fotografija: ZORAN ILIĆ / RINGIER, Protest dostavljača Wolta na Trgu republike

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *