fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Spiritualscapes – dela umetnika Luis-Siprijen Rialsa u galeriji Hestia i u Muzeju afričke umetnosti

U galeriji Hestia očekuje vas izložba Na putu Vakaliga, dok će Afrituale biti održana u Muzeju afričke umetnosti
18. January 2022.

Otvaranje dve izložbe pod nazivom Spiritualscapes umetnika Luis-Siprijen Rialsa (Louis-Cyprien Rials) donose radove – Na putu Vakaliga u galeriji Hestia 22. januara od 12 časova i Afrituale 25. januara od 17 časova u Muzeju afričke umetnosti.

Na putu Vakaliga je izložba originalno postavljena godine 2019. u Palais de Tokyo u Parizu, za koju je umetnik osvojio prestižnu SAM Art Prize nagradu. Osnova izložbe je filmska adaptacija Rašomona (Rashōmon, 1950) filma japanskog reditelja Akire Kurosave (Akira Kurosawa), koja je izvedena u saradnji sa filmskim studiom Ramon (Ramon Film Productions). Projekciju prate plakati koje je napravio umetnik i koji su zasnovani na japanskim, nemačkim ili čak švedskim plakatima originalne verzije filma, kao i lažno oružje napravljeno za snimanje, AK-47 puške i zlatni pištolj. Izložbena postavka stvara mnoštvo različitih tačaka gledišta i može se tumačiti u poređenju sa kulturološkim, društvenim i vremenskim raskrsnicama filma Rašomon.

(iz predgovora Adélaïde Blanc, kustoskinje izložbe u Palais de Tokyo)

Afrituali, izložba nastala u saradnji sa Muzejem afričke umetnosti obuhvata radove iz država koje je umetnik posetio tokom svojih dugih putovanja po afričkom kontinentu, prvenstveno boravka na Somalijskom poluostrvu 2019. godine. U video radu Posle Noći (Après la Nuit), umetnik kreće na putovanje od jezera Natron u Tanzaniji do pećina Las Gel u Somalilendu, prolazeći kroz Niero stene u Ugandi i završavajući svoje putovanje u depresiji Danakil, jednom od najnižih i najtoplijih regiona na Planeti. Svestan onoga što je bilo sastavni deo ovih pejzaža i njihovih zaboravljenih slikara-stanovnika i podržan zvučnim zapisom Romana Poariera (Romain Poirier), Siprijen evocira teme rata, predatorski sentiment i ritual, čineći da se druga predstavljena dela prepoznaju kao mogućnost onoga što se dešava u pejzažu.

Izložba Afrituali će biti otvorena uz razgovor, čiji će učesnici biti:

Milica Naumov, kustoskinja, MAU
Louis Cyprien Rials, umetnik
Miroljub Stojanović, filmski kričar
Neva Lukić, moderator, galerija Hestia

Izložba On The Wakaliga Roadside u galeriji Hestija će trajati od 22. januara do 27. marta, dok će postavka Afrituals u Muzeju afričke umetnosti moći da pogledate u periodu od 25. januara do 27. marta.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *