fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Šta su naučnici istraživali celu noć?

Ekipa Centra za promociju nauke provela je protekle sedmice celu jednu noć na posve neobičnoj lokaciji - u robnoj kući IKEA
18. November 2020.

Snimanje video serijala „Gde stanuje nauka” izvuklo je ekipu Evropske noći istraživača iz uobičajenog laboratorijskog ili pak terenskog okruženja i prebacilo je, na celu jednu noć, u robnu kuću IKEA.

Evropska noć istraživača, koja će ove godine u skladu sa trenutnom situacijom biti održana onlajn, zakazana je za 27. i 28. novembar, a uzbudljiv naučni sadržaj biće potpuno besplatno dostupan na sajtu www.nocistrazivaca.rs. U susret najvećoj naučnoj zabavi u Evropi, ekipa Centra za promociju nauke provela je protekle sedmice celu jednu noć na posve neobičnoj lokaciji – u robnoj kući IKEA! Upravo je tu, pod budnim okom mladih naučnika i autorske ekipe, snimljen video serijal „Gde stanuje nauka”, koji će uvesti radoznalce u ono što ih čeka u Evropskoj noći istraživača.

Od ponedeljka, 23. novembra do četvrtka, 26. novembra, publiku svakog dana očekuje po jedna epizoda serijala „Gde stanuje nauka“, koja će biti premijerno prikazana tačno u podne. Glavni junak ovog serijala je Andrej, tinejdžer zaljubljen u nauku, kog roditelji ostavljaju kod kuće uz niz izazova i tragova skrivenih svuda po stanu. Nakon što ga mlađi brat ostavi na cedilu, Andrej se daje u potragu za tragovima, od spavaće i dnevne sobe, preko kupatila, pa do kuhinje. Kroz to istraživanje on počinje da otkriva različite fizičke i hemijske procese koji se odigravaju oko njega, ali i da shvata da ipak nije sasvim sam, već da razna vidljiva i okom nevidljiva bića žive sa njim.

Svaka od epizoda serijala imaće različiti fokus, pa će se tako naučna avantura ovog tinejdžera baviti živim organizmima oko nas, različitim materijalima i njihovim osobinama, ali i složenim društvenim procesima. Na kraju svake epizode gledaoci mogu da učestvuju u kratkom kvizu vezanom za tu epizodu, a kao nagradu mogu da preuzmu deo elektronske slikovnice sa sadržajima koje su upoznali tokom te epizode.

Za razliku od ove originalne naučne avanture kroz jedan svakodnevni dom, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja, provešće svoju publiku kroz laboratorijske odaje, kako bi svima približio uzbudljivi rad naučnika u laboratoriji.

Svi oni koji od 22. do 26. novembra prođu kroz „otvorena vrata” IBISS-ove onlajn laboratorije moći će da saznaju gde se to u našoj ishrani najčešće kriju šećeri, koliko ih ima i u onim „zdravim“ namirnicama i kako možemo da ih iskoristimo na pravi način. Nešto drugačija virtuelna laboratorija, ona koji vodi kroz podvodni svet naših reka i jezera, privući će sigurno brojnu publiku koja je ovu godinu iskoristila za upoznavanje prirodnih lepota Srbije. Biće to prilika i za neke važne lekcije o zaštiti životne sredine kroz priče koje vode ljubitelje nauke na putovanje od plastične boce do šarenih čestica mikroplastike u stomaku jedne školjke, od plastičnih cevčica u reci do čitavih reka u cevima.

Svoju uzbudljivu onlajn završnicu u Evropskoj noći istraživača doživeće i projekat Francuskog instituta „Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji“, koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji. Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije

Ekipa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu za 26. novembar zakazala je otvaranje svojevrsnog onlajn vremeplova, koji će publiku odvesti u doba Antike. Kroz razgovor o Medijani biće predstavljeno carsko imanje podignuto počekom IV veka, a poseban akcenat biće na pričama vezanim za načine odevanja, higijenu i ulepšavanje u tom periodu. Neće izostati ni pravljenje mačeva, izrada tradicionalnih rimskih sandala i još mnogo toga!

Mreža Naučnih klubova i ove godine će organizovati svojevrsnu Nedelju istraživača, pa će tako onlajn program, uz aktivnosti u samim klubovima za ograničeni broj posetilaca, ukoliko dozvoli epidemiološka situacija, biti pokrenut već 23. novembra.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Manifestacija se u Srbiji realizuje kroz tri projekta, a navedene aktivnosti organizuju se u okviru projekta ReFocuS 3.0 (The Road to Friday of Science). Koordinator ovog projekta je Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša  i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Sve informacije o sadržajima i dešavanjima ovogodišnje Evropske noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *