fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Street art šetnja u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture

Jedinstvena street art tura u trajanju od pet sati biće održana u subotu 11. juna
10. June 2022.

U okviru programa Bina, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, u subotu 11. juna biće održana jedinstvena street art tura u trajanju od čak pet sati, za prave zaljubljenike u beogradske ulice.

Grafiti i street art se kao vrlo prepoznatljivi umetnički izrazi dešavaju u jedinstvu sa gradom. Zato tura neće biti samo o pomenutim umetničkim izrazima već i o suživotu grada i ljudi – kroz umetnost, hranu i brigu.

U ovoj jedinstvenoj šetnji u okviru programa „Dobar urbani život” učesnici će se upoznati sa nekim od prvih murala u gradu iz 1980-tih godina, pa sve do najnovijih radova koji su možda nastali pre neki dan. Centar grada poseduje brojne radove koji možda nisu vidljivi na prvu loptu ili su namerno skriveni. Tokom obilaska koji će trajati pet sati, istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Belgrade će otkrivati zanimljive priče sa beogradskih ulica, kao što su „Ko je Zuba, kralj Beograda i kako je ispričan stari ep o Banović Strahinji na zidovima, šta je Grobarski Treš Romantizam i mnoge druge priče koje se nalaze na ulicama našeg grada.

Posle upoznavanja sa brojnim radovima koji nastaju u okviru stare Bajlonijeve pivare u Cetinjskoj ulici, obilazi se  socijalno preduzeće kafe-bar „16“ koji je otvoren sa ciljem da pruži podršku bivšim korisnicima Svratišta nakon što napune 16 godina i predstavlja svojevrsnu priliku za dodatnu edukaciju, sticanje novih veština i mogućnost formalnog zapošljavanja. Za inovativne zalogaje na pauzi će biti zadužen šef Vanja Puškar, kreator koncepta New Balkan Cuisine koji predstavlja redizajn balkanske kuhinje. U pitanju je kreativno-istraživački projekat oslonjen na životne namirnice balkanskog podneblja i njihovo pretakanje u nova jela i nove forme. Posle pauze, šetnja se nastavlja kroz donji Dorćol, nekadašnji austrijsko-ugarski i jevrejski deo grada dobija na izuzetnoj pažnji poslednjih 10-tak godina gde su umetnici aktivni kroz velike murale rađene u okviru Meeting of Styles, Festivala Rekonstrukcije i Runaway Festivala.

Za razumevanje ulične umetnosti je potrebno uroniti u grad, razumeti istoriju, motive i umetnike. Iako je ulična umetnost prisutna više od 50 godina, šira zajednica nije upoznata sa razvojem i vrednošću ovog vizuelnog izraza.  Pored toga što se provodi kvalitetno vreme napolju učesnici imaju priliku da se upoznaju i sa onim osobenostima Beograda koje na prvi pogled možda ne primećujmo.

Ekipa Street Art Belgrade se preko dve decenija bavi istraživanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita, i ovu jedinstvenu šetnju realizuju zajedno sa organizatorima Bine, Austrijskim kulturnim forumom, socijalnim preduzećem Kafe bar 26 i New Balkan Cuisine.

Program ovogodišnje BINA manifestacije: https://bina011.rs/setnje/

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *