fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Suvišna lepota – samostalna izložba Teodore Nešković

Izložba će biti otvorena u petak 31. marta u Uličnoj galeriji
27. March 2023.

Samostalne izložba umetnice Teodore Nešković pod nazivom Suvišna lepota, biće otvorena u petak 31. marta, sa početkom u 19.30 časova u Uličnoj galeriji. Izložba se sastoji od više likovnih celina, a publika će biti i u prilici da vidi radove koji su nastali specijalno za prostor Ulične galerije.

Koliko god se mučili, život ne prestaje biti lep. Svi užasi ovog sveta ne umanjuju naš estetski nagon. Šta je to što ostane nedorečeno, a sve prisutno je u umetničkim izrazima? Možemo li pretočiti u reči ono što vidimo, iz oka u premali kalup jezika? Da li će preživeti težak put od slike do gramatike? Od života do smisla?

Koliko god se mučili, ljudi su nedosledni. Umesto koride, plešemo sa bikovima u našim goveđim čizmama. Izgovoreno je protivrečno, dok na platnu i samim tim u nama ova slika ne traži potpitanja. Boje su zasićene, bolesno žive, primalne a u isto vreme filmske (Čarobnjak iz Oza, Suspria). Vraćamo se na nelogičnost – kako Technicolor može biti bezvremen?

Koliko god se mučili, čovekova lepota nije nužna. Čemu kožne čizme, crveni karmini i donji veš? Prenaglašena seksualnost nam dozvoljava da vidimo čoveka bez forme iza svih džidžabidža kojima se kiti. Bez njih telo je samo telo – Adam i Eva su imali šta da pokriju tek kada su se pokrili. Glava je mesto gde staviš masku, ništa više.

Koliko god se mučili, život ne prestaje biti lep. Lepota je sama sebi dovoljna, ništa joj nije potrebno, ne može umreti, svuda je a izbegava bilo kakvu kategorizaciju, predvidljivost ili opis. Sveprisutna, bez ikakvih zahteva ili uputstva.

Teodora Nešković (2001., Beograd), student je treće godine Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Prethodno je pohađala Školu za dizajn na smeru tehničar dizajna tekstila. Kasnije joj se šire vidici ka ostalim granama i partijama umetnosti. 2020. godine se opredeljuje konkretno za slikarstvo. Pored slikarstva bavi se i vajarstvom korišćenjem silikonskih materijala. Takođe se bavi i animacijom, instalacijom i digitalnom grafikom. Živi i studira u Beogradu.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *