fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Svečano otvoren jubilarni 10. Bašta Fest

Deseto izdanje festivala svečano je otvorila glumica Milena Radulović
30. June 2023.

Deseto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, svečano je otvorila glumica Milena Radulović 29. juna na Open Airu Borići, nakon čega su prikazani i filmovi iz takmičarskog programa festivala. Prisutnima su se obratili i osnivači festivala, glumci Maja Šuša i Jovan Jelisavčić.

Maja Šuša je na otvaranju festivala rekla: „Jako sam srećna i uzbuđena što se na ovom mestu okupljamo već 10ti put. Ovogodišnji slogan festivala Ti možeš sve(t), osim što nas podseća na stih Čoline pesme, pre svega želi da poruči ono što je i naša osnovna poruka – da verujemo da je radom, trudom i ulaganjem stvarno sve moguće, i nadamo se da svojim primerom možemo da podstaknemo mlade umetnike, ali i druge lokalne inicijative da ne odustanu od svojih snova.”

Fotografija: Milena Arsenić

Jovan Jelisavčić je istakao: „Drago mi je da vidim veliki broj kolega koji su tu večeras, a koji se vraćaju godinama na festival. Bez obzira na moju poziciju, kao osnivača i direktora festivala, ovo jeste naša generacijska stvar. Osećam da smo Bašta Fest zajedno stvarali, mi kao neko ko je organizovao festival, a vi kao neko ko ga godinama bezuslovno podržava. Ta veza je bila preduslov da ovaj festival uspe. Hvala vam na prijateljstvu”. Jelisavčić se zahvalio i Ministarstvu kulture, opštini Bajina Bašta i FCS-u na pomoći, kao i novim sponzorima festivala Jamesonu koji od ove godine podržava manifestaciju.

Milena Radulović je festival otvorila rečima: „Hvala Jovanu Jelisavčiću i Maji Šuši, što su me pozvali da zajedno ozvaničimo 10. rođendan Bašta Festa! Decenija dobre energije mladih iz Srbije i sveta, već je tradicija ovog prelepog grada. Otvoren je jubilarni 10. Bašta Fest!

Fotografija: Milena Arsenić

U takmičarskom programu festivala na repertoaru je 29 kratkih igranih filmova iz 20 država. Na festivalskom programu su i dva revijalna filma u okviru zatvaranja festivala, kao i četiri večeri muzičkog programa na otvorenom. Glavni žiri festivala čine reditelj Radivoje Raša Andrić, glumica, rediteljka i scenaristkinja Lana Barić, i glumac Rikardo Balada, koji će odlučivati o nagradama za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Osim toga, tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet, koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

Publika i gosti Bašta Festa imaće priliku da tokom dana uživaju u divnoj prirodi Nacionalnog parka Tara, na obalama jezera Perućac i Zaovine i reke Drine.

Fotografija: Tanja Drobnjak

U muzičkom programu Bašta Festa nastupaju Dj IRon (Idemo kod mene da slušamo ploče), DJ Igor Jadranin, dvojac FTG – Funk Technik Group, kao i tradicionalno Čola veče. Muzički program se održava u parku „Borići“ i počinje odmah nakon projekcija filmova, oko ponoći, svake noći u toku trajanja festivala.

Festival tradicionalno zatvara debitantsko ostvarenje koje je, prema mišljenju Bašta tima, obeležilo proteklu godinu. Na ovogodišnjem festivalu 2. jula, nakon dodele nagrada, na Open airu u parku „Borići” publika će imati priliku da pogleda film Dušana Zorića i Matije Gluščevića „Da li ste videli ovu ženu?”, a svečano će ga zatvoriti glumica Ksenija Marinković sa ekipom filma. Uz ovo ostvarenje publika će moći da pogleda i kratki film Lane Barić „Snežana”.

Naslovna fotografija: Tanja Drobnjak

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *