fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Talenat i ideja – konkurs za umetnike u okviru Evropske prestonice kulture

Priliku da realizuju svoje projekte imaće umetnici iz čitave Srbije, a rok za prijavu je 24. jun do 15 časova
14. June 2022.

Muzičari, slikari, plesači, glumci, baletski igrači, književnici – umetnici i umetnice, Evropska prestonica kulture vas poziva da se prijavite na javni konkurs „Umetnici. Sad!” i tako učestvujete u programima „Kaleidoskopa kulture” koji će biti realizovan od 1. septembra do 10. oktobra u Novom Sadu.

Prvi put ove godine, priliku da realizuju svoje projekte, imaće mladi umetnici iz čitave Srbije, a rok za prijavu je 24. jun do 15 sati.

Jačanje umetničke scene kroz doprinos vidljivosti mladih i neafirmisanih umetnika i umetnica i tema glavni je cilj javnog konkursa „Umetnici.Sad“ koji je pokrenula Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ upravo sa idejom da se podignu kapaciteti umetničke scene, te da se ona podstakne na umrežavanje i povezivanje s umetnicima i umetničkim kolektivima iz zemlje, Evrope i sveta.

Kako Kaleidoskop kulture predstavlja celogodišnji projekat kulture zajedništva koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, tako obuhvata i najrazličitije vrste umetnosti, podeljene tokom pet nedelja. Zato će kroz javni konkurs biti podržani projekti iz oblasti: scenske, izvođačke, likovne, vizuelne, primenjene umetnosti, dizajna i arhitekture, audio-vizuelnog i digitalnog stvaralaštva i multimedija, književnosti i literature, ulične umetnosti i drugih.

Javni konkurs je namenjen umetnicima, studentima i kulturnim radnicima starosti do 35 godina sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije, koji će svoje umetničke radove ili programe prezentovati u prostorima mreže kulturnih stanica, Kreativnom distriktu i na „Novim mestima” – malim, urbanim, javnim celinama u Novom Sadu.

Kaleidoskop kulture jedan je od dva programska luka Evropske prestonice kulture zahvaljujući kom je, uz Doček, Novi Sad dobio i Nagradu za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, u novembru 2021. godine u Drezdenu. To su takođe i jedina dva programska luka, od osam, koji se realizuju već pet godina unazad i pretenduju da ostanu legat gradu i nakon titule.

Više detalja o javnom konkursu, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijavljivanja možete pronaći u tekstu Javnog konkursa.

Konkurs „Umetnici.Sad“ Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ pokrenula je pre dve godine, kao vid podrške lokalnoj umetničkoj sceni usled posledica koje je za umetničku scenu imala pandemija koronavirusa.

Od samog početka realizacije konkursa „Umetnici. Sad“ podršku pruža IDEA.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *