fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

The Arrangement Marine Marković u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta

Performans će biti izveden u sredu 6. aprila u 19.30 časova
4. April 2022.

U sredu, 6. aprila u 19.30h, u galeriji Menjačnica, Goethe-Instituta, na otvaranju izložbe biće izveden performans Marine Marković pod nazivom The Arrangement. 

Serijal performansa The Arrangement izvođen je u Berlinu (Galerie Z22 i Unblockartfair), Zagrebu ( Kulturno informativni centar ), u Beogradu (X Vitamin) kao i u Savremenoj galeriji Subotica, kao deo njene samostalne izložbe koja je i dalje u toku.

Umetnica ovoga puta poziva Goethe Institut da izabere mesto na njenom telu za svoj logo, koji će biti izveden trajnom roze tetovažom na njenoj koži. Publika će performans moći da prati uživo u prostoru Goethe Instituta u Knez Mihailovoj ulici, dok će na ekranima i uz pomoć drustvenih mreža moći da doživi različite poglede na ovaj proces. 

Performansom The Arrangement, Marina Marković istražuje submisivno i dominantno u odnosu na (žensko) telo, fokusirajući se na pitanja slobodne volje i prinude. Projekat predstavlja multimedijalno okruženje u kom je telo u centru, kao posrednik između ličnog izbora i pritiska koje stvaraju društvo, tržište, njegovi akteri i institucije.

Umetnica skreće pažnju na kožu, koja fizički odvaja naše telo od drugih, dok istovremeno dozvoljava da se stereotipi i očekivanja projektuju na njenoj površini. Te projekcije, u ovom slučaju, formiraju galerije i institucije koje ostavljaju svoje logoe na njenom telu u formatu tetovaže, čime se dalje istražuje dinamika odnosa umetnika i ustanova kojima pripada.

„Već više od decenije na svoju kožu upisujem razne pritiske društva u vidu roze tetovaža, ne bih li ih samim opredmećivanjem dekonstruisala, odnosno poništila. U okviru projekta Pressure me, od 2012. do 2014. godine kroz niz performansa (Njujork, Beograd, Bern, Ženeva) mapirala sam svoje telo roze tetovažama krojačkog metra kojima sam uvezala svoj struk, grudi i kukove na „idealne mere” (90-60-90cm), u nameri da ih tako materijalizovane uhvatim i primoram da se zajedno sa mnom šire, deformišu, izobličavaju. U radovima To Please, To Serve, To Obey, Nije tvoje da biraš, There is no reality beside corporeality,na koži diskutujem binarnost prirodnog/voljnog, površinskog/unutrašnjeg, diskurzivnog i naznačenog. U projektu The Arrangement, preispitujem odnose moći u umetničkom svet“, pojašnjava Marina Marković.

Tetovaža je istovremeno ukras i ožiljak koji ostavlja trajni trag na ljudskom telu, ogledalo svoje istorije određivanja identiteta, koje može biti povezano sa klasom, tradicijom, zatvoreništvom ili ropstvom.

Marina Marković (Beograd, 1983.) diplomirala je 2008. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde trenutno završava doktorske studije na katedri za Nove medije. Od 2006. godine redovno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na brojnim rezidencijalnim programima, među kojima su ISCP (The International Studio & Curatorial Program) u Njujorku i Q21 – MuseumsQuartier u Beču. Dobitnica je više značajnih nagrada poput Young Visual Artist Award odnosno Dimitrije Baśićević Mangelos za 2011. godinu i Nagrade za crtež koju dodeljuje Fondacija Vladimir Veličković za 2021. godinu. Od  2018. godine kustosira umetnički program prostora DIM hub u Beogradu. Dela joj se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama širom sveta.

Izložba će biti otvorena do 15. maja 2022. godine.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *