fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

TOP festival u Reflektor teatru

Regionalni festival omladinskog društveno angažovanog pozorišta
13. May 2024.

U nedelju, 12. maja u Reflektor teatru otpočeo je regionalni, omladinski festival društveno angažovanog pozorišta pod nazivom TOP koji će trajati do četvrtka, 16. maja.

Na TOP Festivalu, učestvuju predstave iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a pored predstava, učesnici će imati priliku da poslušaju tri ekspertska predavanja vezana za izgradnju mira i poverenja na Balkanu, odnosno: ulogu umetnosti i kulture u uspostavljanju multikulturalnih društava.

TOP je akronim sastavljen od reči: Teatar, Omladina, Pomirenje, a to su ujedno i ključne reči koje opisuju ovaj program.

Takođe, u toku Festivala, učesnici_ce će, u saradnji sa mentorima iz oblasti dramske pedagogoije, kroz pozorišne i plesne radionice, pripremiti zajednički nastup.

Festival je otvorila Grupa Grupa iz Kraljeva, predstavom TEST u režiji Vladana Slavkovića, koja se bavi prevencijom narkomanije među mladima. Polazeći od drame „Kontrolni“ autorke Milene Depolo, mladi iz Kraljeva su preispitivali lične pričame i iskustva, odnosno: slučajeve zloupotrebe alkohola i droga, kojima su svedočili u svom okruženju.

Predstava MITSKO I MITOLOŠKO dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice, najveća je produkcija na Festivalu: deventaestoro mladih na sceni analizira fenomen mitomanije, koji prepoznaju u savremenom crnogorskom društvu. Šta je mit za kulturu jednog naroda i kako se može zloupotrebiti u porodicama, medijima ili u političke svrhe – centralna su pitanja predstave čiji su autori Mirko Radonjić i Ilija Gajević.

Komad PROBA APOKALIPSE delo je mlade autorke Adne Dautović, studentkinje dramaturgije. U svojoj distopijskoj drami, autorka se koristila činjenicom da se nedaleko od Tuzle nalazi napuštena fabrika hlora, sa mnogo toksičnog otpada. Zajedno sa grupom mladih u okviru organizacije Front Slobode, analizirala je kako bi život u Tuzli izgledao, ukoliko bi u ovoj fabrici došlo do ekspozije. Iako fiktivna, drama Adne Dautović ima svoje snažno uporište u realnosti, a njen društveni angažman dolazi iz sfere ekološkog aktivizma.

TOP je festival takmičarskog karatera, a poslednja predstava u selekciji biće izvedena revijalno, u čast nagrađenih. To je predstava Reflektor teatra DEVOJČICE, autorke i rediteljke Milene Bogavac, nastala po istinitim i autentičnim pričama odrastanju devet mladih žena, koje ovu predstavu i izvode.O programu TOP festivala odlučivala je selekciona komisija, u sastavu: Anja Aranđelović, producentkinja i predsednica upravnog odobra Reflektor teatra; Oliver Jović, producent i dramski pedagog, osnivač pozorišnog programa Omladinskog centra Turbe iz Travnika i Zoran Rakočević, pozorišni reditelj i direktor pozorišnog festivala Korifej iz Kolašina.

Koncept festivala osmišljen je u Reflektor teatru, a članovi ovog nezavisnog pozorišta želeli bi da TOP festival postane tradicionalna manifestacija koja okuplja mlade pozorišne umetnike iz regiona i povezuje ih sa ekspertima za društvene nauke, odnosno istaknutim profesionalcima u oblasti pozorišta, primenjenog pozorišta i drame u obrazovanju.

Reflektor teatar ovaj Festival producira u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona: Omladinskim centrom Turbe iz Travnika i Festivalom Korifej iz Kolašina. Festival je podržan u okviru poziva za projekte organizacija civilnog društva, pod nazivom „RYCOnnecting Youth“ međuvladine organizacije RYCO, koja se bavi unapređivanjem multikulturalne saradnje mladih na Balkanu.

Svi festivalski programi odvijaće se u prostoru beogradskog Dorćol Platz-a, ge se nalazi i Scena Reflektor teatra. Više informacija o TOP festivalu, pročitajte ovde.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *