fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Tribina Nisi sama – nisi kriva! večeras u DKSG-u

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održaće se tribina „Nisi sama - nisi kriva! u DOB-u
25. November 2019.

U ponedeljak, 25. novembra, od 19h u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad, održaće se tribina „Nisi sama – nisi kriva!” povodom obeležavanja Međudarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

U razgovoru učestvuju: Danijela Jokanović (zamenica javnog tužioca), dr Biljana Stojković (viša savetnica u Sektoru za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja), Jovana Markulić i Anja Zečević (Autonomni ženski centar), Ana Anđelković (Sigurna kuća).

Nasilje prema ženama je vodeći problem u domenu ljudskih prava širom sveta, a statistike u Srbiji pokazuju da svaka treća žena trpi fizičko, a svaka druga psihičko nasilje od strane partnera ili člana porodice. Na kraju kontinuuma nasilja, nalazi se njegova najbrutalnija i krajnja konsekvenca – femicid (ubistvo žene).

U Srbiji je u prethodnih deset godina ubijeno više od 320 žena u slučajevima porodičnog ili pratnerskog nasilja , a u tu statistiku ne ulaze žene koje stradaju od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja i čija smrt ne dospe u medije.

O (ne)adekvatnoj reakciji institucija najviše govori činjenica da se, prema navodima medija, svaka treća žena obraćala za zaštitu i pomoć nekoj od nadležnih institucija pre nego što je ubijena. Činjenica da u dve trećine slučajeva nije bilo ranijih prijava, ne znači da žene nisu trpele nasilje, već samo da ono nije bilo prijavljeno i/ili zabeleženo u evidencijama nadležnih službi.

Oko 85 odsto žena u Srbiji smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava i da je učestalo, a za 29 odsto njih porodično nasilje je privatna stvar koju treba rešavati u kući. Četvrtina žena nije adekvatno informisana i ne zna šta treba da radi u slučaju da doživi nasilje.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *