fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

U Španiji usvojen zakon koji ženama omogućava tri dana menstrualnog odsustva u mesecu

U okviru zakona vezanih za reproduktivno zdravlje ukinut je PDV na menstrualne proizvode i omogućen abortus za devojke od 16 i 17 godina bez potvrde roditelja
29. December 2022.

Španija je prva zemlja u Evropi koja je zakonski omogućila ženama tri dana menstrualnog odsustva u mesecu. Ovaj zakon je prvi tog tipa u Evropi i omogućava ženama da tri dana u mesecu provedu kako god žele, dok im traje menstrualni ciklus.

Odluka je samo deo šireg plana za promenu zakona vezanih za reproduktivno zdravlje, pa će od sada devojke od 16 i 17 godina moći da idu na abortus bez potvrde od roditelja, navodi se u tekstu na sajtu City Magazina.

Pored toga, PDV na menstrualne proizvode će biti uklonjen i biće obezbeđen javni fond za hormonsku kontracepciju i „pilulu za dan posle”.

Španska državna sekretarka za ravnopravnost Anhela Rodrigez rekla je za list El Periodico da je zakon posebno važan, jer će pomoći ženama koje pate od posebno košmarnih perioda tokom ciklusa. „O pravima u vezi sa menstrualnim zdravljem nikada se u Španiji nije razgovaralo“, rekla je ona, navodi se u tekstu na sajtu Time Out.

Iako je ovo jedini zakon ovakvog tipa u Evropi, nešto slično je već na snazi u nekoliko azijskih zemalja, uključujući Južnu Koreju, Tajvan i Japan, u kome je jedan takav zakon donet još 1947. godine.

Ove zemlje su u znatnoj prednosti u odnosu na Srbiju u kojoj PDV na menstrualne proizvode iznosti čak 20% što se smatra porezom na luksuz, te ostaje samo da se nadamo da će se u naše zakone implementirati ovi primeri dobre prakse u oblasti reproduktivnog zdravlja.

Ilustracija: Hye Jin Chung
Tekst preuzet sa: City Magazina

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *