fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Veličanstvena decenija kroz objektiv Benita Romana

Izložba fotografija čuvenog foto-reportera Benita Romana biće otvorena u utorak, 29. novembra, u 18 časova, u galeriji Instituta Servantes u Beogradu
28. November 2022.

Izložba fotografija čuvenog foto-reportera Benita Romana „Veličanstvena decenija. Ustav u praksi.“ biće otvorena u utorak, 29. novembra u 18 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Uspostavljanje demokratije u Španiji kod mnogih fotografa probudilo je želju da ovekoveče taj trenutak. Nova sloboda potisnula je nekadašnje strepnje i odstranila formalnost iz novinske fotografije, kao i potčinjenost društveno-političkoj vlasti. Iznenada su ponovo zaživeli dokumentarni radovi, marginalizovani u periodu diktature. Radovi koji su prikazivali drugačiju sliku Španije od one zvanične, a koje su u delo sproveli vrlo značajni fotografi. Benito Roman bio je jedan od njih.

Ova postavka obuhvata rad čuvenog foto-reportera između 1975. i 1985. godine, koji svojim objektivom beleži društvenu realnost, suočenu sa velikim promenama u sistemu usled novih političkih okolnosti. Roman u prvi plan stavlja svakodnevicu običnih ljudi, stalni kontrast između stvarnog i zvaničnog života vodećih političkih činovnika, sveštenstvo i ekonomiju.

„Portret te dekade podrazumeva putovanje kroz Madrid, grad u kom se ogleda čitava Španija i koji spaja straćare i nebodere, sindikalce i poslodavce, slobodare i konzervativce, verujuće i nevernike, intelektualce i glasnogovornike, junake i seljake, zanatlije i umetnike koji nam u svetlu prohujalog vremena deluju krhko, čedno, ljupko i emotivno“, navodi kustos izložbe, španski urednik i fotograf Ćema Konesa. Beograd je prvi grad u koji ova izložba stiže, nakon uspešnog premijernog predstavljanja u Madridu.

Benito Roman (Madrid, 1950) počeo je da radi kao foto-reporter početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Nakon studija primenjenih umetnosti u Madridu ubrzo je počeo da sarađuje sa brojnim štampanim medijima kao što su: El País, El Mundo, Interviú, Época, Panorama, Triunfo, Opinión, Gaceta Ilustrada, La Calle, El Periódico de Madrid, Dinero… Ostvario je višegodišnje saradnje sa brojnim novinskim agencijama, kao i sa inostranim listovima među kojima je i Newsweek.

Jednom mesečno, Institut Servantes organizovaće stručna vođenja kroz izložbu „Veličanstvena decenija. Ustav u praksi. Fotografije Benita Romana, 1975 -1985.“

Prvo vođenje zakazano je za utorak, 29. novembar u 18 časova, a biće održano na španskom jeziku, sa prevodom na srpski. Sledeća vođena tura biće održana 17. decembra u 12 časova, na srpskom jeziku, a po potrebi sa prevodom na španski i engleski. Ulaz je besplatan.

Izložba će biti otvorena do kraja februara 2023. godine.

Potpisi fotografija:

01 Zemlja doseljenika

Tuga zbog primoranosti na odseljavanje. Robledo de Valdeoras. Orense, 1983. / Benito Roman

02 Običan svet

Defile tokom izvođenja komične koride Córdoba Taurina. Tarifa (Kadis), 1979. / Benito Roman

03 Uvažavanje i sloboda

Prvi protest „Dan ponosa“ koji je u Madridu organizovao Front za oslobođenje homoseksualaca (Frente de Liberación Homosexual) iz Stare Kastilje. Između ostalog, traženo je ukidanje Zakona o društvenoj opasnosti i rehabilitaciji. Madrid, 27. jun 1978. / Benito Roman

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *