fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Vikend uz #AloneTogether: LP duo, Mirko Ilić, Vizelj i Curses

Ovog vikenda na online platformi #AloneTogether Kulturni centar Grad donosi još dve epizode serijala na svojim kanalima, u petak i u subotu od 21h.
8. May 2020.

Ovog vikenda na online platformi #AloneTogether Kulturni centar Grad donosi još dve epizode serijala na svojim kanalima, u petak 8. maja i u subotu 9. maja od 21h.

Prvog dana vikenda gosti KC Grada biće Mirko Ilić, grafički dizajner i ilustrator koji živi i radi u Njujorku, Sonja Lončar i Andrija Pavlović iz klavirskog LP Dua,  a čućemo i videti spotove benda Vizelj nastale u karantinu.  U subotu nas očekuje Luka Venezia aka Curses iz Berlina, sa DJ VR specijalom Breaking/News.

Između ostalog, Mirko Ilić će u emisiji govoriti o poslu, karijeri, ali i o svojim viđenjima novih vrednosti nakon koronskog perioda: “Ne da će se sve promeniti, već će vrlo malo stvari ostati po starom jer ovo je nova realnost”. Poznati dizajner često je i gost Beograda i Srbije gde je sarađivao na više projekata, više puta izlagao i održao brojna predavanja i razgovore na temu grafičkog dizajna. Osamdesetih je napustio Balkan i otišao u Ameriku, a u novoj emisiji govorio je i svojoj viziji budućnosti u Srbiji rekavši: “Kao što je netko rekao, i mrak se širi brzinom svjetlosti, povremeno se i svjetlost širi brzinom svjetlosti“.

Karijeru je počeo 1975. godine kao autor stripova u zagrebačkoj grupi Novi kvadrat, kada počinje da objavljuje i ilustracije u “Studentskom listu”, “Poletu”, “Pitanjima”, “Startu” i “Danasu”. U bivšoj Jugoslaviji i Evropi ilustrovao je i plakate, omote gramofonskih ploča i stripove, a 1986. preselio se u SAD. Radio je kao ilustrator za mnoge najznačajnije časopise i novine u SAD, gde je 1991. godine postao art direktor magazina “Time”, zadužen za internacionalno izdanje. Naredne godine postao je art direktor “New York Times Op-Ed pages”, a 1995. osnovao je Mirko Ilic Corp, studio za grafički dizajn, 3-D kompjutersku grafiku i titlove za film. Dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima su Society of Illustrators, Society of Publication Designers, the Art Directors Club, I.D. Magazine, Print Magazine, Graphis, Society of Newspaper Design i druge. Koautor je nekolicine knjiga o dizajnu, uključujući Design of Dissent (s Miltonom Glejzerom), Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, the Anatomy of Design i Stop Think Go Do (sa Stivenom Helerom). Njegovi radovi su se pojavili u više od 200 knjiga i 500 časopisa.

Ilić je hrabro eksperimentisao i od samog početka nametnuo se beskompromisnim zalaganjem za rušenje normi u funkciji umetnosti. Još 80-tih godina stekao je kultni status u kulturnoj javnosti bivše Jugoslavije, a pre pet godina dobio je još jedno priznanje nakon što je njujorški muzej MoMA otkupio 38 njegovih radova i uvrstio ih u svoju stalnu zbirku.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović iz sastava LP Duo govoriće o spajanju futurizma i prošlosti, ali i o inspiraciji za stvaranje u doba izolacije. “Umetnost ne prestaje, čak ni tokom ovih stanja”, kaže Sonja Lončar. “Inspiracije ima, ima vremena za kreativu, nije ovo jedino vanredno vreme koje smo preživeli u našim životima, tako da nam i to daje neko iskustvo,ali mislim da je ovo vreme dragoceno za inače sve ono što ne postižemo,da malo raščistimo neke stvari, da sagledamo sebe i oko sebe i da vidimo, kao da smo dobili neki gratis period uz svu ovu sekiraciju”, dodaje Andrija Pavlović. Pričaće nam i o novom albumu Dualnost, o nastupu u Južnoj Koreji, o utiscima koje nose sa koncerta u beogradskom Narodnom pozorištu, održanom samo nekoliko dana pre uvođenja vanrednog stanja. Čućemo i njihove vizije budućnosti u vremenu ispred nas: “Neverovatno je koliko su se civilizacije lako brisale i nestajale. Mislim da mi toga nismo svesni i da stalno mislimo da ćemo ostati ovde zauvek i da smo kao homo sapiensi najpametniji, a onda se pojavi neki virus i odjednom cela planeta stane i ne možemo da se sastavimo. Volela bih da postanemo svesniji toga da smo deo nekog sistema a ne vladari”.

Bend Vizelj u novoj emisiji predstaviće spotove snimljene u izolaciji. Ovoga puta specifični prepoznatljivi zvuk, i, kako mnogi kažu, mešavina svih mogućih žanrova od bluza i fanka do panka, dolazi iz karantinskih uslova.

U subotu se virtuelno, nakon premijernog oktobarskog nastupa u Kulturnom centru Grad, vraća Luka Venezia aka Curses, Njujorčanin baziran u Berlinu i jedan od favorita sa etikete Jeniifer Cardini, i donosi VR DJ set specijal iz svog berlinskog studija. Očekuje nas i kratki intervju o trenutnoj situaciji, budućnosti, a čućemo i koja nova izdanja priprema u sklopu svoje izdavačke kuće Ombra INTL.  Njegov zvuk karakteriše velika energičnost, spajanje rokenrola i mračnog diska, uz psihodelične synth repeticije i ritmove, a sve u jedinstvenom mix-u italo-acid punka osamdesetih.

#AloneTogether, jedinstvena online platforma, program je posvećen promociji umetnosti i kulture. Kako su kultura i umetnost nezaustavljive i u vremenima različitih kriza, kroz razgovore sa cenjenim umetnicima i stvaraocima iz raznih gradova i iz raznih oblasti stvaralaštva, Kulturni centar Grad pokušaće da sagleda našu zajedničku budućnost – svakog vikenda u isto vreme na KC Grad kanalima.

Prethodne emisije serijala #AloneTogether pogledajte ovde.

Projekat su podržali Serbia Creates / Srbija Stvara, Ambasada Republike Nemačke u Beogradu i Hemofarm Fondacija.

Linkovi ka zvaničnim eventima: https://www.facebook.com/events/596475977660922/

https://www.facebook.com/events/2067420023394202

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *