fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Vizuelna šetnja od epske poezije i superheroja do eksperimentalnog stripa

Otvaranje izložbe „Od Nevena do Betmena“ zakazano je za 21. oktobar, u 20 časova i 22 minuta, u objektu Radionica novosadskog Distrikta
21. October 2022.

Kako je čika Jova Zmaj postao jedan od pionira stripskog izdavaštva i kako je privukao velike majstore slikarstva da crtaju stripove za njegov časopis Neven? Kako su Francuzi sedamdesetih godina saznali da neki od najvažnijih stripova njihovog detinjstva, iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka dolaze iz Jugoslavije, a ne iz Sjedinjenih Američkih Država? Kako su rame uz rame kroz priče u slikama izmešana velika imena kao što su Lav Tolstoj, Mark Tven, Branislav Nušić, Čarls Dikens, Laza Lazarević, Vilijam Šekspir i mnogi drugi?

Potreba da se izražava pomoću vizuelnog pripovedanja postala je deo glavnog toka kulture i tradicije ovog područja još u srednjem veku, a vremenom se dodavalo sve više teksta i tako su se pojavile preteče stripa koje su prerastale u poznatu formu, kako u svetu, tako i kod nas. Srpski strip oduvek je bio deo dinamičnog sveta u svakoj epohi, a o tome govori i vizuelna šetnja od narodnih priča, naučne fantastike, strave i užasa, superjunaka, melodrame, biografskih romana, istorijskih događaja, komedije, sve do apstraktnog, filozofskog i eksperimentalnog stripa.

Navojev

Ova šetnja realizovaće se u vidu izložbe koja će prikazati retrospektivu nastanka i razvoja stripa sa akcentom na srpski strip u evropskom i svetskom kontekstu. Izložba „Od Nevena do Betmena“ biće deo programskog segmenta Grad stripa kada će Novi Sad ponovo postati prestonica devete umetnosti. Od 21. oktobra do 22. novembra u novosadskom Distriktu, objektu Radionica, posetiocima će biti prikazana izložba koja tematski pokriva tri veka srpskog stripa kroz sledeće odeljke: proto-stripovi (praistorija i rana istorija), vizuelno pripovedanje srednjeg veka (sekularno i sakralno), platinasto doba (1880 – 1934), zlatno doba (1935 – 1941), srebrno doba (1953 – 1970), bronzano doba (1971 – 1990), gvozdeno doba (1991 – 2011), silicijumsko doba (danas) i Novi Sad – prestonica stripa. Otvaranje izložbe zakazano je za 20 časova i 22 minuta, a ulaz za sve posetioce je slobodan.

Sredanović

Izložba „Od Nevena do Betmena“ vodi posetioce kroz bogatu i dinamičnu istoriju srpskog stripa, od korena vizuelnog pripovedanja u srpskoj kulturi do modernog oblika. Ova istorija je predstavljena kroz rad uglednih i nadarenih tvoraca i kroz teme u rasponu od humoristično-karikaturalnih do priča većih od života.

Grad stripa održava se u okviru programskog luka „Druga? Evropa” koji predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Naslovna fotografija: Bane Kerac

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *