fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Vođenje kroz izložbu Alan Ford trči počasni krug

Stručno vođenje realizovaće Lazar Džamić u Muzeju Jugoslavije
20. February 2021.

U subotu, 20. februara, u Muzeju Jugoslavije će u 13 časova biti organizovano vođenje kroz gostujuću izložbu „Alan Ford trči počasni krug”. Ovom prilikom Lazar Džamić, stručni saradnik na izložbi i autor „Cvjećarnice u Kući cveća”, studije o fenomenu uspeha stripa „Alan Ford” u Jugoslaviji, posetiocima će predstaviti kratku istoriju ovog stripa i uputiti ih u manje poznate zanimljivosti o „Alanu Fordu”, skrećući pažnju upravo na njegovu percepciju u jugoslovenskim okvirima.


Zbog ograničenog broja posetilaca koji mogu istovremeno boraviti u kompleksu Muzeja, neophodno je prijavljivanje putem formulara , a prisustvo vođenju je moguće uz kupljenu muzejsku ulaznicu.

Na izložbi „Alan Ford trči počasni krug” prikazane su 152 originalne crtačke table iz ranog perioda stripa (1969–1975), kada su na njegovoj izradi radili Lučano Seki – Maks Bunker, kao scenarista i Roberto Raviola Magnus kao crtač, kao i tri naslovne strane sa crtežima Paola Pifarerija.

U okviru izložbe prikazana su i retka izdanja stripa „Alan Ford” iz kolekcije Marijana Matića, Vladimira Jakovljevića i Marija Reljanovića. Izložbu organizuju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

Pored Džamića, stručni saradnik na izložbi je i dr Andrej Smrekar. Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe bili zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

Realizaciju izložbe pomogli su ambasada Slovenije u Beogradu, Erste banka i S-Leasing, Vip mobile, Montprojekt, Traco invest, Triglav osiguranje i Soko inženjering.


Izložba je otvorena do 28. februara 2021. godine.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *