fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Vodič kroz radove: Svetovi veštačke inteligencije

U susret šestom izdanju manifestacije art+science predstavljamo radove inspirisane veštačkom inteligencijom, koji su deo izložbe u Muzeju nauke i tehnike, Galeriji Institutu Servantes i CPN Mikrogaleriji
15. September 2021.

Na nekoliko beogradskih lokacija, od 23. septembra do 23. oktobra, šestu godinu zaredom, održava se manifestacija art+science. Tokom manifestacije, biće predstavljeni radovi domaćih i stranih umetnika nastali pod mentorstvom ili u saradnji sa naučnicima, sa ciljem uspostavljanja novog modela povezivanja i predstavljanja nauke i umetnosti.

Teško je precizirati gde se sve veštačka inteligencija danas nalazi i gde se sve s njom možemo sresti, ali jedno je sigurno: ona više ne predstavlja pitanje budućnosti. Duboko je involvirana u raznorodne tehnologije novije generacije kojima smo svakodnevno okruženi, posedujući istovremeno i neverovatan potencijal za dalji razvoj i primenu.

Ideja programa Svetovi veštačke inteligencije u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije – AI Lab, podržanog kroz EU program Kreativna Evropa, jeste suštinsko, kritičko i kreativno sagledavanje veštačke inteligencije, koja svojom pojavom i primenom stvara i pobuđuje i uzbuđenje i strepnju, u zavisnosti od perspektive, znanja i razumevanja posmatrača. Široki pristup ovom fenomenu moguć je zahvaljujući učešću velikog broja domaćih i međunarodnih umetnika i naučnih istraživača koji deluju na širokom polju ukrštanja nauke i umetnosti, sa fokusom na veštačkoj inteligenciji.

Veštačka inteligencija i društveni problemi

Ovogodišnja selekcija donosi radove koji analiziraju veštačku inteligenciju i bave se odnosom ljudi i mašina, kao i one koji su posvećeni klimatskim promenama korišćenjem veštačke inteligencije: svi oni su fokusirani na neka od gorućih planetarnih i društvenih problema.

Vođen kao iskustvo koje stvara umetnički interfejs između podataka i ljudskog pokreta, rad Co(AI)xistence vizuelne umetnice iz Pariza Žistin Emar, kreira iskustvo u kome ljudsko biće i robot pokušavaju da definišu nove modele koegzistencije u svetu.

Više dela je posvećeno kritičnim i moralnim apsektima savremenih društvenih problema, pa se tako rad Anatomija Fatberga grupe autora bavi zagađenjem Dunava, osvešćujući naš kompleksan odnos sa otpadom i njegovim posledicama po okolinu. Sa druge strane, rad Skeens španske umetnice Elise Kveste predstavlja pokušaj da izađemo na kraj sa ogromnom količinom podataka koje algoritmi veštačke inteligencije generišu kao naš digitalni identitet.

BINEMA autora Marka Milića je pobednički projekat nacionalne art+science AI Lab selekcije za 2021, realizovan u saradnji sa projektom veštačke inteligencije Clean CaDET, finansiranim od strane Fonda za nauku Republike Srbije. BINEMA je dugoročni projekat proučavanja savremenog plesa kao pojave u naučnom kontekstu, koji kombinuje umetnički, naučni i lični interes u istraživanju savremenosti i temporalnosti plesa.

„Umetnici, autorski multidisciplinarni timovi i brojni eksterni saradnici predstavljenih projekata nam omogućavaju alternativne, ali istinske poglede. Istinske, zato što su zasnovani na činjenicama, rezultatima i postojećem znanju, a alternativne zato što teže kritičkom promišljanju i doživljaju sveta iz nenametnute već otvorene i nezavisno kreirane perspektive“, navodi Dobrivoje Lale Erić, selektor art+science programa. Želja nam je da inspirišemo posetioce i virtuelne pratioce na razmišljanje o supertehnologiji koja nas stalno prati, ali i koja je korak ispred u mnogo čemu, dodaje Erić.

Publiku očekuje i raznovrstan prateći program koji čine edukativne radionice za osnovce i srednjoškolce, masterklas predavanja za studente, performansi, vođene ture, razgovori i javne debate. Svi navedeni programi su besplatni i otvoreni za javnost, uz praćenje i poštovanje aktuelnih epidemioloških mera.

Više o programu na:
http://artandscience.rs
https://ars.electronica.art/ailab/en/

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *