fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

10 filmova u Takmičarskom programu – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 48 filmova u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma

7. August 2021

U konkurenciji za nagrade na 27. Sarajevo Film Festivalu je 10 igranih filmova po izboru selektorke Elme Tataragić, od kojih je 8 debitantskih, a dva filma su drugi igrani film njihovih autora. Osam filmova su režirale žene, a dva muškarci. O kojim je filmovima reč – otkriće vam lista koja sledi.

Svetske premijere

ELEGIJA LOVORA

Crna Gora, Srbija, 2021, 93 min.

Režija: Dušan Kasalica

Uloge: Frano Lasić, Savina Geršak, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Nikolina Bogdanović

Filip, uglađeni univerzitetski profesor, odlazi sa suprugom na odmor. Nakon što provedu nekoliko dana u udobnom i uspavanom banjskom odmaralištu, njihov naizgled savršen brak se okončava. Iako se čini da mu se život urušava, Filip se, naoružan samopouzdanjem, te s neobičnom lakoćom, suočava s novim okolnostima. Filipov beg od problema vodi ga u malo planinsko selo i duboku šumu, gde sreće svoju majku i zaljubljuje se u djevojku koja je nekada bila zmija.

STVARI VRIJEDNE SUZA / A LEGJOBB DOLGOKON BŐGNI KELL

Mađarska, 2021, 84 min.

Režija: Cristina Grosan

Uloge: Nóra Rainer-Micsinyei, Júlia Huzella, Judit Hernádi, Barna Bányai Kelemen, Katalin Lőrinc

Maja svoj život konačno dovodi u red, što izuzetno usrećuje njenog momka. Kada Maja prilikom selidbe iz svog studentskog stana naiđe na svoju staru i nesumnjivo mrtvu rođaku, njeno veče poprima neobičan tok.

Regionalne premijere

BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE / BEBIA, À MON SEUL DÉSIR

Gruzija, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2020, 113 min.

Režija: Juja Dobrachkous

Uloge: Anastasia Davidson, Anushka Andronikashvili, Guliko Gurgenidze, Alexander Glurjidze, Anastasia Chanturaia, Ana Chiradze

Nakon smrti svoje bake Bebie, sedamnaestogodišnja manekenka Ariadna vraća se u rodnu Gruziju da bi prisustvovala njenoj sahrani. Po povratku u domovinu dobija neobičan i neočekivan zahtev: u skladu s davnašnjom tradicijom, kao najmlađoj u porodici, Ariadni pripada obaveza da ujedini telo i dušu svoje bake tako što će jednom niti konca povezati mesto njene smrti s mestom na kojem njeno telo čeka na ukop.

BRDO NA KOJEM RIČU LAVICE / LA COLLINE OÙ RUGISSENT LES LIONESS

Kosovo, Francuska, 2021, 83 min.

Režija: Luàna Bajrami

Uloge: Flaka Latifi, Uratë Shabani, Era Balaj, Andi Bajgora, Luàna Bajrami

U jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može sprečiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vreme je da lavice počnu rikati.

KELTI

Srbija, 2021, 106 min.

Režija: Milica Tomović

Uloge: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Anja Đorđević, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Škrigin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković

Beograd, 1993. godine. Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu. Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu kćerkice Minje koja mu ulepšava tmurnu svakodnevicu. Minja slavi osmi rođendan. Umesto da na poklon dobije koker španijela, tu je susedov tronogi pas da se s njim igra, a torta je napravljena s margarinom umesto puterom. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski drugovi se zabavljaju obučeni u nindža kornjače, dok se za to vreme odrasli okupljaju u kuhinji. Pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak.

MJESEC, 66 PITANJA / SELENE 66 QUESTIONS

Grčka, Francuska, 2021, 108 min.

Režija: Jacqueline Lentzou

Uloge: Sofia Kokkali, Lazaros Georgakopoulos

Nakon dugogodišnjeg odsutstva, Artemis se mora vratiti u Atinu kako bi se starala o ocu čije se zdravstveno stanje pogoršava. Nakon što otkrije očevu dugo čuvanu tajnu, Artemis razume bolje nego ikada ranije i prvi put oseća da ga iskreno voli.

MURINA

Hrvatska, Brazil, SAD, Slovenija, 2021, 92 min.

Režija: Antoneta Alamat Kusijanović

Uloge: Gracija Filipović, Danica Čurčić, Leon Lučev, Cliff Curits

Napetost između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Ante raste nakon što njihov dom na jednom hrvatskom ostrvu poseti jedan stari porodični prijatelji. Dok Ante pokušava da sklopi dogovor koji bi mu mogao promeniti život, Julija je umorna od njihovog mirnog, ali usamljeničkog bitisanja i ima znatno veća očekivanja od njihovog uticajnog posetioca koji joj tokom vikenda ispunjenog strašću i nasiljem omogućava da iskusi slobodu.

TRAŽEĆI VENERU / NË KËRKIM TË VENERËS

Kosovo, 2020, 111 min.

Režija: Norika Sefa

Uloge: Kosovare Krasniqi, Erjona Kakeli, Rozafa Celaj, Basri Lushtaku

Smirena i ćutljiva tinejdžerka Venera živi u jednom malom selu na Kosovu. U njenoj kući, pod istim krovom, žive tri različite generacije, tako da nema puno privatnosti. Van kuće, na ulicama i u kafiću, situacija nije ništa bolja: u malom selu je nemoguće izbeći da je neko stalno drži na oku, bilo da se radi o njenom bratu, rođaku ili susedu. Od devojke se, pre svega, očekuje da štiti vlastiti ugled i ugled svoje porodice. Zbog svega toga, Veneri je prilično neizvodivo da se ponaša u skladu sa sopstvenim željama.

VELIKA SLOBODA / GROSSE FREIHEIT

Austrija, Nemačka, 2021, 116 min.

Režija: Sebastian Meise

Uloge: Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Prenn

U posleratnoj Nemačkoj Hansa višestruko hapse i zatvaraju zato što je homoseksualac. Zbog člana 175. njegova želja za slobodom sistematski se osporava. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubicom s kojim deli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav.

ŽENE PLAČU / WOMEN DO CRY

Bugarska, Francuska, 2021, 107 min.

Režija: Vesela Kazakova, Mina Mileva

Uloge: Vesela Kazakova, Iossif Surchadzhiev, Katia Kazakova, Ralitsa Stoyanova, Maria Bakalova, Bilyana Kazakova

Mama roda puškom je oborena s dimnjaka. Žena koja pati od postporođajne depresije zamalo da skoči s balkona. Devojčica se mora nositi sa stigmatizacijom kojoj je izložena zbog HIV-a. Majka traži magiju u lunarnom kalendaru. Krhkost i apsurdnost ove moderne bugarske porodice odvijaju se paralelno s nasilnim protestom protiv rodne ravnopravnosti. Film je zasnovan na istinitoj priči.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *