fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

13. Dan ljudskih prava na 27. Sarajevo film festivalu

Društvo i pojedinac – nestanak osećaja odgovornosti?
2. August 2021.

Pod pokroviteljstvom Kraljevine Holandije, ove godine će biti održano 13. izdanje Dana ljudskih prava u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala. U okviru programa, u utorak, 17.8.2021. u multipleksu Cineplexx Sarajevo biće održana projekcija filma COLECTIV u režiji Alexandera Nanaua, koja će poslužiti kao osnova za panel-diskusiju nakon projekcije filma. Panel-diskusija će staviti fokus na temu „Društvo i pojedinac – odgovornost koja nestaje?” Moderator panela je Robert Zuber, novinar i reditelj.


Društvo i pojedinac – nestanak osećaja odgovornosti?

Film COLLECTIVE Alexandera Nanaua – koji će publici Sarajevo Film Festivala biti predstavljen u okviru programa Dan ljudskih prava – postavlja pitanje na koje je sve teže pronaći odgovor. U kojoj meri se društva odgovorno odnose prema pojedincima kao konstituentima zajednica, naročito u situacijama u kojima se, usled korupcije ili odbacivanja odgovornosti onih koji imaju moć da ih zaštite, nekom pojedincu nanosi nepravda? Slučaj predstavljen u Nanauovom filmu lako se može označiti kao jedna od onih stvari koje se dešavaju u zemljama Istočne Evrope s kratkom demokratskom tradicijom. Međutim, slični slučajevi mogu se pronaći i širom zapadnoevropskih demokratija u primerima beskrupuloznog ponašanja bogatih i moćnih pojedinaca koji su spremni na sve kako bi ostvarili ličnu dobit. Život sam po sebi, u ovom slučaju izgubljen, postaje predmet matematičke kalkulacije kolateralne štete koja se, u poređenju s ličnim profitom, često smatra prihvatljivom. Dakle, u kojem tačno trenutku smo postali društvo sa globalnim problemima, u kojem je sudbina pojedinaca, kao i odgovornost za nepravdu koja im je nanesena, postala manje bitna? I da li je uopšte moguće usredsrediti pažnju na sudbinu pojedinaca bez kojih društvena zajednica ne bi postojala?
Robert Zuber

COLECTIV


Rumanija, Luksemburg, 2019, 109 min.
Režija: Alexander Nanau
U požaru koji je 2015. godine izbio u bukureštanskom noćnom klubu Colectiv poginulo je 27, a povređeno 180 osoba. Mnogi od povređenih naknadno su umrli u bolnicama, iako njihove povrede nisu bile opasne po život. Jedan doktor otkriva istinu timu istraživačkih novinara koji postepeno počinju razotkrivati široko rasprostranjenu korupciju u zdravstvu. Kada novi ministar zdravstva preuzme funkciju, on novinarima nudi neuobičajeno dobar pristup i uvid u vlastite napore da reformira korumpirani sistem i probleme s kojima se pri tome suočava.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *