fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

5 razloga zbog kojih treba da pogledaš Femkanje

Šta nam poručuje predstava „Femkanje" rađena po motivima komedije „Pokondirena tikva”?

14. September 2022

„Zašto igramo uloge izmišljenih ličnosti, zašto se ne razotkrivamo i ne predstavljamo u pravom svetlu, zašto nismo ono što jesmo? Zašto želimo ono što nemamo, zašto mislimo da su drugi bolji, zašto na taj način, skrivajući se iza izmišljenih lica i likova gradimo odnose i svoj život? Femkanje upozorava da istina, kao i voda, uvek pronađe svoj put. A kada maske padnu i kada se suočimo sa pravim sobom i onim ispred, da li ćemo umeti da živimo?”

Ova pitanja postavlja isidora Goncić, rediteljka predstave „Femkanje”, rađene po tekstu Jordana Cvetanovića, koja se motivima oslanja na „Pokondirenu tikvu” Jovana Sterije Popovića. Uloge u ovoj komediji tumače Dušan Kaličanin, Zoran Pajić i Jovana Milovanović, u alternaciji sa Minom Sovtić. Međutim, Femkanje nije samo komedija, već i pozorišno delo koje preispituje savremeni život i ukazuje na probleme društva u kojem živimo. Stoga, sledi 5 razloga zbog kojih treba da pogledamo ovu predstavu koja se nalazi na repertoaru Ustanove kulture Vuk Stefanović Karadžić, a rađena je u koprodukciji sa Merlinka festivalom.

1. Femkanje se ne podsmeva određenim pojavama u društvu, iako ih kritikuje

Iako se u predstavi likovi prikazuju komično i iskarikirano i svakako da u određenim situacijama možemo prepoznati nekoga nama bliskog ili sebe, Femkanje na duhovit i pametan način nepretenciozno ukazuje na određene karakterne crte linčnosti i osobine koje su prisutne i u današnjem društvu, kod modernog čoveka, možda i više nego ranije. A možda ih samo sada još lakše uočavamo nego što smo to mogli pre, na šta u najvećoj meri utiču društvene mreže.

2. Predstava preispituje pitanje identiteta

Femkanje nam prikazuje svet izgrađen na lažima i tera nas da preispitujemo svoju ulogu u njemu, kao i naš lični identitet. Međutim, ovo preispitivanje se ne zaustavlja samo na tome što lik Feme tumači muškarac, što u pozorištu nije retkost, već pitanje identiteta ide dalje od rodnog i ogleda se u tome kako se trudimo da se predstavimo drugima i kakvu sliku imamo sami o sebi, prateći društvene norme i kontekste koji neretko počivaju na trendovima koje neumitno pokušavamo da pratimo, gubeći sebe negde usput.

3. Femkanje uspešno oslikava sukob generacija

„Nema gore stvari od toga da ti je dete hipster”, izgovara Fema, udovica obučena u belo koja živi u saloncu u strogom centru grada, koja ne može da razume ćerku koja oblači stvari iz second hand-a, zaposlena je (i to na određeno) i u stan dovodi momka iz provincije koga je upoznala preko Tindera. S druge strane, Teodora ne može da objasni majci da ona nije i ne može da bude ono što njena majka želi i ovaj sukob uspešno prikazuje tinejdžerski bunt i nerazumevanje koje nastaje između mladih ljudi i njihovih roditelja.

4. Predstava razbija predrasude

Femkanje na vrlo uspešan način prikazuje da predrasude često nisu istinite, što se posebno ogleda u obradi teme malograđanstva, koje se neretko vezuje za manje sredine, dok, potpuno suprotno od toga, malograđanstvo zapravo češće leži u pomenutim saloncima u velikim gradovima jer, nije zgoreg reći, malograđanstvo je stanje duha i nema nikakve veze sa geografskim odrednicama, iako je uvreženo drugačije mišljenje.

5. Femkanje komunicira sa drugim umetničkim delima, ali i sa popularnom kulturom

Osim što se predstava po motivima oslanja na „Pokondirenu tikvu”, ona u isto vreme koristi i uspešno uvezuje i druga umetnička dela, poput „Filosofije palanke” Radomira Konstantinovića, Da Vinčijeve Mona Lize, Devojke sa bisernom miđušom, Botičelijevo „Rađanje Venere”, dok su u isto vreme prisutni i elementi popularne kulture, koju delom čini i Konstrakta, ali i Zorica Brunclik. Svi ovi „pozadinski” segmenti dodatno upotpunjuju priču i pokazuju na to da u savremenom svetu isključivost ne može da postoji jer, pre ili kasnije, dolazi do sudara svetova.

Autorka: Jovana Svirac
Fotografije: Arhiva UK Vuk

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *