fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

A i duhen Beogradit më shumë stacione matës për vlerësimin e cilësisë së ajrit?

Në vend që të marrë masa konkrete për të reduktuar ndotjen e ajrit, qyteti i Beogradit planifikon të marrë stacione shtesë matëse

31. January 2023

Ajri mund të ndotet edhe kur është ditë me diell dhe na duket se nuk ka ndotje, por mjafton të shikojmë një nga aplikacionet që shumica prej nesh kemi në telefon, të cilët matin cilësinë e ajrit. Megjithatë, për të marrë këto të dhëna, duhet të ketë stacione matës që matin ndotjen e ajrit, të cilat ngrihen nga Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit në bashkëpunim me qytetin (qyteti është i detyruar të sigurojë vende).

Plani i fundit për cilësinë e ajrit i referohet periudhës nga viti 2021 deri në vitin 2031 dhe përmban 80 masa për uljen dhe parandalimin e ndotjes së ajrit në Beograd, e një prej tyre është rritja e numrit të stacioneve matëse dhe pikave matëse për kontrollin e ajrit.

Kjo, siç thuhet në Plan, rrit cilësinë e informimit të qytetarëve, me qëllim të ruajtjes së shëndetit publik, por masa e përmendur në asnjë mënyrë nuk kontribuon në uljen e ndotjes, e cila ka vite që po rritet.

Aktualisht, nuk ka informacion të saktë se sa stacione matëse ka në Beograd – sipas të dhënave të Institutit të Qytetit për Shëndet Publik, janë 23 stacione matëse, ndërsa në faqen e Agjencisë për mbrojtjen e mjedisit janë 27 stacione në territorin e kryeqytetit. Numri i përgjithshëm i stacioneve matëse në tërë territorin e Serbisë, sipas të dhënave të SEPE, janë  68 stacione, që sigurisht është një numër dukshëm më i vogël i stacioneve të shpërndara në të gjithë territorin e vendit, krahasuar me kryeqytetin.

Duke qenë se pothuajse gjysma e stacioneve matëse të vendosura në të gjithë territorin e Serbisë janë të vendosura në Beograd, është e diskutueshme pse Plani i cilësisë së ajrit në aglomeracionin e Beogradit thotë se si një nga masat është e nevojshme të ndahen mjete të caktuara nga buxheti për stacione të reja.

Milenko Jovanoviq dhe Dejan Lekiq nga Shoqata kombëtare ekologjike theksojnë se instalimi i stacioneve të reja matëse është absolutisht i panevojshëm, sepse suksesi i menaxhimit të cilësisë së ajrit nuk gjykohet nga numri i analizuesve dhe stacioneve të panevojshme të blera, por nga niveli i reduktimit të emetimeve. që shkaktojnë ajër tepër të ndotur.

Ognjan Pantiq nga shkolla e hapur e Beogradit gjithashtu thekson se nuk ka mjete të ndara qartë për zbatimin e planit, as ndonjë koordinim të dukshëm për zbatimin dhe raportimin e planit në administratën e qytetit, dhe thekson se kjo është ajo që duhet të fokusohet. të jetë në.

Gjithashtu, nuk ka të dhëna se ku do të vendoseshin stacionet matëse dhe as pse pikërisht në ato vende të përmendura.

„As 1000 stacione nuk do të përmirësojnë cilësinë e ajrit dhe as nuk do të ndryshojnë diagnozën ekzistuese shumëvjeçare se ajri është tepër i ndotur”, deklaruan Milenko dhe Dejan nga Shoqata Kombëtare ekologjike.

Ognjan Pantiq, nga ana tjetër, si shembuj pozitivë përmend bashkëpunimin ndërmjet agjencive dhe qytetarëve, siç është rasti në Amerikë, ku qytetarët marrin udhëzime se ku duhet t’i marrin sensorët dhe si t’i përdorin ato, si dhe thotë se situata në Serbi sa i përket stacionet matëse që instalohen nga qytetarët  janë të mira.

Përveç presionit dhe provës se Plani për përmirësimin e cilësisë së ajrit është krijuar për të mos përmbushur qëllimin e tij thelbësor, i cili, sipas Milenkos dhe Dejanit nga shoqata e qytetarëve Shoqata kombëtare ekologjike, është miratimi dhe zbatimi i masave adekuate që synojnë përmirësimin e cilësisë. qytetarët janë të pafuqishëm sepse institucionet nuk e bëjnë këtë punë. Të gjitha sa më sipër na çojnë në përfundimin se paratë duhet të ridrejtohen në masa konkrete që do të çonin në uljen e ndotjes së ajrit aty ku tashmë ekzistojnë matje dhe tregojnë se ajri është tepër i ndotur, ose të vendosen stacione matëse në qytetet ku ka. nukka stacione të tilla. Prandaj, përveç që pohojnë se ajri është tepër i cilësisë së dobët, institucionet duhet të punojnë për uljen e kësaj ndotjeje.

Preporučeni tekstovi

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *