fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Ako smo uticali na scenu, nismo kako smo hteli, jer je muzika uglavnom smeće, ali – i mi smo

Popričali smo sa Đomlom o albumu „Planeta Surf", Bekflešu, domaćim filmovima i uticaju na Bubu Korelija, a stigli smo i da odigramo jedan Fuck Marry Kill

22. August 2023

Desetak godina unazad, Bekfleš suvereno vlada alternativnim budžacima gradova Srbije, od Novog Sada, preko Beograda, do svih ostalih manjih i većih centara muzike na Balkanu. Kad nisu raspoređeni u matičnim bendovima i projektima, Kumela i Đomla stvaraju i samostalno.

Đomla, iliti Mladen Kanazir nam je danas u prvom planu. Ovogodišnji album Planeta Surf doneo je nešto drugačijeg autora u naše živote. Više space i G funk melodija, više gostiju, malo ozbiljnijeg, ali i dalje naštelovanog na sprdanje, prozivke i duhovite putešestvije.

Album se zavrteo još u januaru, ali smo rešili da prekinemo Đomlin godišnji odmor kako bismo ga izrešetali pitanjima, ali i najavili veliki koncert Bekfleša u Halfu 8. septembra.

Za početak – šta ima novo, kako si, kako preživljavaš leto? Napiši nam sastav na temu – Kako sam proveo letnji raspust?

Đomla: Trenutno sam u Italiji na odmoru, pa pijem proseko, jedem paste i sranja. Kod kuće sam napokon nabudžio klimu u studiju, pa je sad malo lakše. Šetam pse kad nije 400 stepeni, pijem babin sok od zove i te lagane letnje priče.

Kako je došlo do toga da radiš solo album ove godine?

Nije ove godine, krenuo sam negde usred onog zatvora kad nismo smeli iz kuće posle 16h. Skupio sam par dobrih instrumentala, leglo mi da pišem na njih i odlučio sam da skupim još, pa da zaokružim albumom. To se sve malo oteglo, jer volim da trošim vreme na nepotrebno mikroaranžiranje, pa je ugledalo svetlost dana tek ove godine.

Čime si se vodio dok si ga pravio? Da bude suprotno od Bekfleša, da liči malo, da zaintirigira već postojeću publiku, ili da pronađe novu?

Nisam se iskreno ničim vodio, sem tim da mogu da radim sta hoću, a nisam ni puno razmišljao o tome što radim. Kad je Bekfleš u pitanju, dodajemo obojica po malo, pa šta ispadne, zato ide brže i bolje. Što se publike tiče, nisam je imao na umu iskreno, mozda je zato drugačije od Bekfleša.

Slušajući ga, imam neki trip da je podeljen na dve celine – ovaj jedan pomalo tematski, koji naginje ka naučnoj fantastici, i drugi koji više predstavlja te neke tvoje putešestvije i tumaranja po gradu. Da li se te dve priče spajaju u jednu, da li postoji i neka treća, ili četvrta strana koje nisu ovako na „prvu loptu”?

Kao što rekoh, nisam nešto previše razmišljao, samo sam pravio šta mi zvuči dobro i smešno. Nema mojih putešestvija po gradu, veća je to naučna fantastika od vanzemaljskih momenata, pošto iz kuće izlazim samo da bih prošetao pse. U suštini, sve su to moje neke laži, kroz par različitih tema.

Koliko si slušao space funk, ili g funk, ili možda čak Bobana Petrovića dok si snimao album, jer mene asocira na sve to što sam čuo?

Slušao sam svašta, a kao i uvek, sigurno ima uticaja i Bobana i DR. Dre-a, Seala, Sade, Aamba, ATCQ, Erike, Primusa… svašta kradem, ili kako danas umetnici kažu – „svašta me inspiriše”, a album sam radio davno, pa sam i sam zaboravio sta sam sve slušao i oteo bez blama.

Tvoj način izražavanja je i u Bekflešu, ali i ovde solo, dosta grub, kroz psovke. Kako odolevaš u ovo politički korektno vreme i nastavljaš da tako komuniciraš s publikom?

Mislim da je bitno da možeš reći šta ti je volja, bar u ovim našim „umetničkim” vodama. Danas je to sve teže u svakodnevnom životu, jer svet je očajno mesto, ljudi se uvrede lako, jer stvarno ima pun k***c zlobnih debila. Mislim da je svima koji me slušaju jasno da nema nikakve zlobe, sve je to zabavno, dok više nije… i zabrane nas, kao Gašic FTP.

Šta ima novo na nivou Bekfleša, šta radite, kad će nove stvari, da li će tu biti nekih muzičku zaokreta?

Radimo kum moj i ja punom parom opet, skupljamo muzike. Izlazi jedna hitčina ovog meseca (avgusta) i nemojte slučajno da propustite nastup godine 8. septembra u Halfu. Bekfleš i Kukus zajedno na bini, slave 10 godina i jedni i drugi, biće to fantastično.

Da li ste svesni koliko ste uticali na gomilu druge vrsta muzike, svojim ležernim i direktnim humorom? Ja čujem Bekfleš u gomili tekstova novih bendova koji nemaju nužno veze sa hip hopom.

Ne znam da li smo uticali direktno, ali sam čuo da Cobi i Buba Koreli gotive Kite i jaja, pa ako smo na njih uspeli da utičemo bar minimalno, znači da smo uticali i na celu scenu, pošto je njihova. Ja mislim da nismo nešto preterano, ako jesmo – onda ne onako kako smo hteli, jer je muzika uglavnom smeće, al opet – i mi smo.

Imao si pesmu pod pseudonimom Maja. Šta se dešava sa tim? Da li je to stalo samo na Maleru, ili ćeš i to da povampiriš? Koliko se, u stvari, likova krije u tvojoj glavi?

Maja kobaja. Nemam pojma, možda bude, možda ne bude opet. Nema tu nikakvih karaktera, samo nikad nisam mogao da smislim kul rep ime, a svi me znaju kao Đomlu, pa sam ovaj album izbacio kao Đomla. Ali ima tu i Maje i Makija i koji god mi nadimak želis dati. Možeš smisliti hiljadu naziva, g***o je uvek g***o – moja muzika.

Imao si kameo u filmu „Da li ste videli ovu ženu”. Odakle to, kako je došlo do te saradnje, šta pamtiš sa snimanja filma?

Dušan Zorić i Matija Gluščević su dve legende, iscimali su me pre par godina i pitali da li bih se pojavio u filmu na par sekundi. Ne moram ništa da kažem, samo da gledam u kameru. Rekoh: može, znam odlično da ćutim. Nisam nikad bio na filmu, zvučalo mi je zanimljivo i bilo je. Tamo je bio i moj drugar Fedor Đorović, koji je zapravo glumac, sećam se da smo on i ja blejali na terasi na pauzama, to je bilo lepo. Drago mi je da su uspeli da ga završe i postignu takve uspehe. Odličan je film, topla preporuka svima.

Kakve filmove generalno voliš i gledaš? Da li bi voleo još nešto tako da uradiš, s obzirom na to da ceo Bekfleš (zajedno sa Klikom) ponekad deluje kao skeč sa „Adult Swim” mreže? Da li možeš da zamisliš da nešto tako radite svi zajedno?

Od filmova volim Harry Potter sve, Fast and Furious franšiza, Rocky 1-4,  Lord Of the Rings. Radio bih filmove, serije, crtane, nebitno da l glumim u njima ili radim muziku. Mogu da zamislim crtani prod by Kite i Jaja. Da Das Drogen rade animaciju, Ničke scenario, ostatak klike daje glasove, muziku i dizajn zvuka, ali ne mogu da zamislim da se organizujemo da to zapravo i uradimo trenutno.

Da li postoji neki konačni cilj u celoj ovoj priči bavljenja muzikom?

Ne postoji konačni cilj. Zadaš jedan, ispuniš ga, i odmah imaš sledeći. To je i poenta, bar meni.

U međuvemenu si se skontao sa ekipom drugih repera (Kene beri, Noksi, FTP Cojkana) i deluje da je to sve super leglo. Kako je došlo do svega toga i gde sve to ide?

Volimo se mi, cenimo i poštujemo odavno. Novak je imao ideju da uradimo koncert zajedno, napravio grupni čet. Uradili koncert, bilo ekstra. Trenutno je to samo grupni čet gde se prozivamo, a možda i ne, možda spremamo još neke nastupe i pesme. Pitajte Noksija.

Fuck – Marry – Kill – Kene Beri, Cojkana, Spejs Noksi?

Fuck – Noksi, jer je dobra i pre svega liberalna riba.

Marry – Coja jer zarađuje sve više para, zna da kuva i ima psa.

Kill – Ilija, da mu skratim muke.

Trenutno je aktuelan album Jelene Karleuše, pesme su joj radili Mimi Mercedez, Sajsi, Fox. Je l bi ti voleo da ti priđe neko iz narodnjačkog sveta da mu napraviš album i kako bi on izgledao?

Voleo bih da priđe, što da ne. Ko ne voli da mu priđu novci? A mislim da bi moglo ispasti dobro. Ko god hoće da proširi svoje muzičke pipke i zapliva u najpopularniju muziku je veoma dobrodošao.

Za kraj, šta treba da čovek uradi danas, da bi postao 100% čovek?

Jede, pije, spava redovno i živi svoj najbolji život.

Fotografije: 1312.media

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *