fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

Izdvajamo 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti na ovogodišnjem izdanju festivala

28. August 2020

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija.

Pred ovogodišnje izdanje izdvajamo za vas 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti!

Marana – Međunarodni takmičarski program
Giovanni Benini, Davide Provolo — Italija — 2020 — 64′

U italijanskim brdima, leto je gotovo pri kraju. Mirko i Maks susreću se u šumi i lutaju po napuštenim mestima, pokušavajući da zamisle moguću budućnost, dok Đorđa i Lorenco žive kroz prigušene trenutke intimnosti. U drugom planu, vidimo svakodnevni život zajednice tinejdžera sa ASD-om, koji uspevaju da žive u ravnoteži između stvarnog i fantastičnog, fizičkog i metafizičkog, straha i zadovoljstva izgubljenosti. Oni na neki način žive „izvanˮ vremena, što je stanje koji im omogućava da dožive efemernu sadašnjicu sačinjenu od otkrića, rituala i odnosa.

Šuma od koje su satkani snovi (Le bois dont les rêves sont faits)
Retrospektiva filmova Kler Simon
Claire Simon — Francuska — 2015 — 144′

Poput pristupačne verzije izgubljenog raja, izleti u šumu vikendom nude koncentrovanu dozu blagostanja i utočište u prirodi. Mesto gde sve životne mogućnosti uživaju pravo na postojanje, mesto za sve, bogate i siromašne, Francuze i strance, gej i strejt, stare i mlade, staromodne ili u trendu, fatamorgana koju je izmaštao iscrpljeni stanovnik grada. Šuma kao ostrvo u urbanom tkivu, mesto na kojem nestaju teškoće života u gradu. Mesto za oporavak, igru i zabavu, sanjarenje.

Drenjine – Srpski takmičarski program
Nikola Stojanović — Srbija — 2020 — 50′

Smrt voljenog psa ponovo okuplja autorovu porodicu. Usamljena sredovečna majka, njen bivši muž, njegov senilni otac i njena tetka fascinirana modernom tehnologijom, zajedno odaju počast psu i prisećaju se prošlosti.

Konzumirati savremeno (Господата од Современа) – Selekcija Povetarac
Ana Aleksovska — North Macedonia — 2019 — 32′

Sunčica i njeni penzionisani prijatelji svakodnevno uživaju u mnogobrojnim kulturnim ponudama prestonice Severne Makedonije, Skoplja – da ne spominjemo besplatnu hranu i pića koja se nude na ovim događajima. Ali kada osuda društva preti da prekine njihov provod, shvataju koliko im ta okupljanja znače.

Izvolite? (Kaj za vas?)
Mako Sajko — Slovenija (Jugoslavija) — 1962 — 15′

Nostalgični oproštaj od stare ljubljanske pijace. Novim samoposlužnim prodavnicama trebaće vremena da se prilagode i steknu nepatvorenost i neposrednost kupovine na pijaci.

Više informacija o satnicama i lokacijama možete pronaći na sajtu: https://www.beldocs.rs/

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

1 Comment

  1. Zivko

    Nemojte propustiti. “Gosbodu od savremena. (savremena gospoda). Odlican film koji nam pokazuje u originalu vreme u kojem danas zivimo, vredi pogledati.

    Reply

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *