fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Beograd koji nismo upoznali

Fotografije romske zajednice u Srbiji Mihajla Markovića sa Oblakoderove izložbe „Pogledaj opet - stvarnost koju ne vidiš" selimo u naš virtuelni prostor!

17. December 2021

Fotografije prikazuju život Roma u Beogradu. Većina beogradskih Roma i dalje živi u mahalama. Ja sam imao priliku da posetim i približim posmatračima jednu od poslednjih beogradskih mahala u centru urbane sredine. Prvi put mahale u Beogradu pojavljuju se u 16. veku kao četvrti u kojima živi određeni sloj ljudi. U 18. veku nastala je Savska mahala i danas poznata kao Savamala. Nakon Prvog svetskog rata nastaje još jedna mahala nazvana Pištolj-mala. Danas u 21. veku postoje naselja koja izgledaju potpuno isto kao tadašnje mahale. Bez obzira na loše životne uslove i nezadovoljstvo Roma u Beogradu kod njih postoji jedna posebna emotivna povezanost sa domom koji ne bi tek tako napustili. To je Beograd koji nismo upoznali i kome treba pružiti šansu.

Mihajlo Marković rođen je u Beogradu 1998. godine. Odrastao je u centru grada i svih dešavanja koje Beograd sadrži. Kroz crtanje grafita naučio je kako da istraži grad, krovove, dvorišta, razne “štekove”. Spontano iz toga razvija se fotografisanje u želji da iz svake “akcije” zabeleži što bolje fotografije. Krov je mesto koje ga je dodatno podstaklo da ono što u datom trenutku vidi i zabeleži. Uvek su se isticale te beogradske sive zgrade, koje su nalik jedna na drugu, a iza njih nova arhitektura koja će obeležiti neko buduće i novo vreme, nove ljude i novu kulturu. Počeo je više da primećuje svet oko sebe i sve je više želeo da ga nekako zabeleži i sačuva u tom trenutku. Fotografija je nešto što će ostati uvek tu i u istom onom trenutku u kom je nastala. Tu se javlja njegovo sve veće intersovanje ka njoj i ka samom aparatu.

Ove fotografije nastale su za potrebe izložbe „Pogledaj opet – stvarnost koju ne vidiš” u produkciji Oblakodera i Švedske ambasade u Beogradu.

Preporučeni tekstovi

Ogledala

Ogledala

U novoj virtelnoj izložbi predstavljamo odraze zabeležene korz objektiv Ive Pajković

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *