fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Bernays Propaganda predstavlja album Vtora mladost, Treta svetska vojna

Kultna makedonska grupa Bernays Propaganda predstavlja svoj peti studijski album "Vtora mladost, treta svetska vojna"

4. September 2019

Kultna makedonska grupa Bernays Propaganda predstavlja svoj peti studijski album, “Vtora mladost, treta svetska vojna” (Druga mladost, Treći svetski rat), koji objavljuju udruženi nezavisni izdavači Moonlee Records, Geenger Records, Pop Depresija, Ill in the Head Records i Balkan Veliki.

Album prati estetiku prethodnog dugosvirajućeg izdanja (Politika, 2016) i donosi fantastičnu kolekciju plesnih i radijskih hitova za vreme u kojem se ljudi bore za sebe i svoje bližnje, ali i reaguju na nepravdu i zlo koje se čini u ime viših ciljeva.

1983. godine na scenu je iskoračila Disiplina Kičme s albumom “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” i taj naslov možda najbolje definiše politički-disco-punk Bernays Propaganda. “Vtora mladost, treta svetska vojna” u svom srcu je pop muzika koja se preliva u rudimentarni dance-punk sa bitovima i moćnom ritam sekcijom, uz sintove i reske gitare, duvače, navijače, haos, prirodu…

Vasko Atanasoski i ovoga puta briljira kao autor i producent, uz fantastične stihove i glas Kristine Govorske, ali ovaj album je timska pobeda sa vrhunskim učešćem Denija Krsteva, Radeta Jordanovskog i Kristijana Lafazanovskog. Gosti su posebna priča, a izdvajaju se genijalni džez gitarista Toni Kitansvski, kultni američki basista Majk Vot (Mike Watt) i Stojče Cvetanovski.

“Vtora mladost, treta svetska vojna” je poziv na građansku neposlušnost, na poštovanje ljudskih prava, kritiku kriminalaca na vlasti i otpor bolesnim ideologijama. S druge strane ovo je i pokušaj da se sačuvaju ljudi, njihovi snovi, ljubavi i prijateljstva.

Album “Vtora mladost, treta svetska vojna” karakterišu sve bitne i nepromenljive stvari velikih ploča: filozofija da ništa nije zabranjeno i da se na svaku nepravdu mora reagovati, angažovani stihovi, pankerski stav, new-wave spremnost na eksperimente, nepresušna energija i ritam koji vam ne dozvoljava da stojite po strani. Na albumu “Vtora mladost, treta svetska vojna” učinjen je korak dalje u aranžmanima pesama uz primenu modernih začina aktuelne produkcije. “Vtora mladost…” je kao zvučni pleksus u koji se ulivaju uticaji post-punka s kraja 70-ih i početka 80-ih, novog jugoslovenskog talasa, alternativnog rocka, Detroit elektra, balkanske i afričke muzike.


Album “Vtora mladost, treta svetska vojna” je dostupan za besplatno preuzimanje (ili plati koliko želi ) na bandcamp stranicama izdavača, svim ditalnim platformama (Spotify, Deezer, Apple Music…), Youtube-u, kao i na CD-u, a tokom jeseni i na vinilu u limitiranom tiražu.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *