fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Bojan Janev i njegov Amok radio kao regionalni hab DJ-eva

Amok radio - epicentar elektro zvuka, ali i džeza, hip-hopa, world music-a i fanka

23. June 2022

Bojan Janev je u Skoplju osnovao Amok radio, a potom i Amok bar. Amok je nekomercijalna muzička platforma, koja je nastala sa ciljem promovisanja elektronske muzike u regionu, ali i šire. Po ugledu na, recimo, Boiler room, Amok je zaista jedan od epicentara elektro zvuka, ali i džeza, hip-hopa, world music-a i fanka; just to name a few. Brojni domaći DJ-evi su imali svoje setove tu, kao što su Danilo Kas, Cosmic G, Sergej Krstić, Layzie, Maria Karan i drugi.

Ukoliko se ikad nađete u Skoplju, obavezno svratite u Amok bar, možda baš naletite na neki set, a kafu uvek možete popiti. Tu je i Wax Revival Store, jedina makedonska prodavnica vinila elektronske muzike, pa ako volite zvuk pucketanja na gramofonu, onda je ovo stanica za vas.

Jedna od osoba zaslužnih za sve ovo je gorepomenuti Bojan, koji se pored multitasking menadžmenta celog Amok projekta i sam bavi DJ-ingom (a kako drugačije).

Sa njim smo pričali o prvim koracima Amok bebe, omiljenim trakama i žurkama na kojima je bio, a da nije on puštao i budućim planovima.

Za početak jedno raspevavanje – kako si, Bojane?

Ćao! Odlično, hvala. Vec smo relativno duboko zašli u leto, barem tu, u Skoplju, tako da ne mogu se baš žaliti, zar ne?

Čime se baviš ovih dana?

Ovih dana, kao i u poslednjih nekoliko meseci, moj glavni fokus je na Amok radiju, Amok baru, kao i na nastupima, kopanju i planiranju leta – sve tamo negde do sredine septembra. A, i moram da počnem da se selim, tako da – biće to još jedan haos u mom svakodnevnom životu (smeh).

Ko sve čini ekipu Amok radija?

Trenutno smo u Amok radiju ja (Soul Case), Nikola (Double G), jedan od najtalentovanijih i najveštijih DJ-eva u Makedoniji. On je takođe vlasnik Wax Revival Store-a, prodavnice ploča u sklopu našeg mesta. Tu je i Nastasja (NastasyaKish), koja stoji iza našeg fenomenalnog dizajna i Jovan, a.k.a. Djagi, a.k.a. the world’s funkiest barista.

Kako si došao na ideju osnivanja radija?

Ideju i viziju sam imao već oko 2017. godine, kada sam se vratio iz Berlina.  Želeo sam da započnem neki tip radio/striming platforme u Skoplju koja bi ponudila prostor prvenstveno mladim artistima, jer, osim Audiobahn-a (big shout out), nije postojalo ništa slično, i nije bilo tako lako da budeš primećen, kao što je sada. Sa aspekta Amok radija, mislim da smo zaista olakšali stvari budućim DJ-evima. Ali tada nisam imao dovoljno znanja u vezi sa samim poslovanjem, odnosno know how-a, kao i ekipa oko mene sa kojom sam započeo projekat. Bilo je potrebno mnogo opreme, full-time posvećenost, kao i prostor, koji, naravno, košta, a ja sam još bio student. Tada, sa mojim najboljim prijateljem Alekom Petreskim i Andrejom – Ux, rešio sam da idem malo drugačijim putem. Startovali smo Oubli – party kolektiv u Skoplju. Bio je to i neki vid amaterske striming platforme. Taj projekat je već par godine u mirovanju zbog preseljenja člana ekipe u inostranstvo, ali, sa ove tačke gledišta, smatram da je to bio intro za Amok radio.

Nakon par godina, upoznao sam ekipu iz Skopskog Groove-a (Nikolu, Nastasju i Jovana) – to je bio sličan party kolektiv u zlatno doba DIY žurki u Skoplju. Napravili smo par fantastičnih stvari zajedno i odmah smo kliknuli.

Sa kojim izazovima ste se suočavali u početku, a sa kojim sada?

Verovatno je najveći problem nedostatak podrške mladim, kreativnim pojedincima, koji zaista žele svojim idejama da učine grad boljim i šarenijim mestom za sve. Ako misliš ili radiš drugačije, ako nisi u tom nekom monotonom šablonu, odmah si „označen”. To me je, pre svega, i motivisalo da uzmem stvar u svoje ruke i da zajedno sa svojom ekipom probam da pokrenem novi talas muzike, pa i načina života i izražavanja u našem gradu, ali i državi. Nemamo i nismo imali nikakvu podršku naše vlade, pa čak i podrška sponzora gotovo i da ne postoji. Nizak nivo kulture, slepe oči i gluve uši za nove ideje, kao i kolektivna depresija ljudi van naših krugova je ono zbog čega je teško voditi naš posao.

Da li ste morali da pravite neke kompomise, iako ste neprofitni radio? Da li imate plan da postanete profitabilni?

Za sada ostajemo non-profit, imamo samo neki mali tok novca, uglavnom zahvaljujući Europe House Skopju, kojim možemo da pokrijemo troškove zakupnine, račune, itd. Ali svakako nije lako. Naša strast i povezanost sa Skopljem je to što nas gura napred. Ideja da postajemo profitabilni je nešto što razmatramo i smatramo da predstavlja način da dalje rastemo i postanemo bolji, ali jebiga, ne živimo u Zapadnoj Evropi. Naravno, bilo bi lepo da svaki rezident i dobije nešto novca za ulaganje sati i sati rada u svakoj emisiji, i da mi možemo da pokrijemo troškove, kao i da imamo backup za rad na još većim i boljim stvarima. Polako idemo, iz nedelje u nedelju, jer imamo stvarno mnogo aktivnosti, pa ćemo videti u kom pravcu ćemo ići u budućnosti. Važno je da ne zaboravite da se zabavljate kroz proces.

Na šta ste najviše ponosni? 

Na činjenicu da smo iz glavnog grada zemlje na Balkanu sa 1,8 miliona stanovnika, za godinu i po dana, sa sopstvenim finansijama i bez ikakve pomoći bilo koga, izgradili svetski cenjeni radio. Želimo da nastavimo u još boljem tempu, da se proširimo i da napravimo korak dalje. Naš cilj je da budemo jedni od najboljih u Evropi, a da to dolazi iz Makedonije. Čeka nas mnogo posla i, da budem iskren, radujemo se tome! Ponosni smo i na to što smo postali jedini hub lokalne scene i katalizator i motivator novih DJ-eva.

Kako ti percipiraš scenu elektronske muzike na Balkanu, ali i generalno novu muzičku scenu?

Underrated AF. Da uzmemo u obzir uslove, finansijsku (ne)stabilnost, generalni nivo kulture i podršku alternativnoj muzici, mogućnost kupovine i traženje muzike, pa i broj kvalitetnih klubova i prodavnica ploča na celom Balkanu… Mislim da smo svetski šampioni da izvučemo maksimum. Imamo stvarno dosta odličnih DJ-eva, selektora i producenata, i bas mi se sviđa ovaj novi talas na muzičkoj sceni koji je prilično eklektičan. Imamo doktore za organski zvuk, prvoklasni techno i house head-ove, jazz fanatike… Kvalitet je na veoma visokom nivou, a kroz Amok sam saznao za mnogo novih artista i ta mi se teorija samo potvrdila. Moramo da podržavamo jedni druge i da zajedno guramo stvari napred. Živeo Balkan! (smeh)

Šta najviše voliš da vrtiš? 

Zavisi od mog raspoloženja, od perioda, od mesta i publike. Trudim se da budem što eklektičniji. Zaista ulažem dosta vremena u kopanje muzike. Bez obzira na to koji je žanr ili dekada – ili mi se sviđa, ili mi se ne sviđa. Nesvesno imam periode u kojima mi je fokus više usmeren na jedan zvuk, pa se to promeni nakon par nedelja ili meseci. Šta god će učiniti mene i ljude oko mene srećnim.

Koja ti je omiljena žurka, a da nije bila tvoja?

Ajde da malo prokopamo kroz istoriju (smeh). Life changing experience sam imao u Studiju 80 u Amsterdamu sa Robertom Bergmanom i Marcellusom Pittmanom, koji je radio produženi set od šest sati. To je bilo negde 2015. ili 2016. godine. Već par godina sam bio zagrejan za DJ-ing, ali me je ta žurka tako ošamarila. Disco, boogie, house, techno, hip-hop, jazz… Savršeno upakovani u DJ set, perfektan flow, perfektna publika.

Druga strava žurka na kojoj sam bio je bila 2017. godine u OHM u Berlinu, na Altered Soul Experiment-u, gde je Hunee imao set od sedam sati. Kakva je i to vožnja bila kroz žanrove, tempo, dekade i ostalo. Ludilo. Bio sam i na nekoliko odličnih žurki u Panorama Baru, u Rainbow Disco Club-u u Japanu, na Dekmantelu… Bilo ih je mnogo, volim podijum.

Koji su vam dalji planovi?

Tokom jula i avgusta ćemo malo da pauziramo sa radiom. Treba malo da odmorimo jer smo uhvatili baš jak tempo sa programom, bukinzima i svim ostalim stvarima i hoćemo malo da iskuliramo. Krajem avgusta – početkom septembra ćemo opet startovati sa Amokom i planiramo baš odličan i eklektičan program, dobar miks lokalnih, regionalnih i internacionalnih artista. Radimo na čišćenju i izgradnji bašte ispred Amok bara, pa se nadam da ćemo dobiti potrebne dozvole od vlasti. Planiramo i nekoliko žurki krajem leta i da uživamo i kvalitetno se družimo narednih meseci. Na individualnom nivou, imam par bukinga u Evropi tokom leta i zaista se radujem tome.

Fotografije: Aleksandra Kostadinovska

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *