fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Čitaj “Izgužvane misli” sa Šećernom pilulom

Biografije rok i pank bendova su veoma česta pojava na knjiškoj sceni. Ono što je ređe je da je biografija pisana od strane osobe koja je zapravo član benda, a posebno je teško naći biografiju domaćeg sastava napisanu od strane njegovog člana. „Izgužvane misli“ je, kako lična biografija Branka Golubovića Goluba, tako i detaljna biografija […]

17. January 2019

Biografije rok i pank bendova su veoma česta pojava na knjiškoj sceni. Ono što je ređe je da je biografija pisana od strane osobe koja je zapravo član benda, a posebno je teško naći biografiju domaćeg sastava napisanu od strane njegovog člana.

„Izgužvane misli“ je, kako lična biografija Branka Golubovića Goluba, tako i detaljna biografija sastava Goblini od njegovog nastanka 1992. godine, pa sve do razilaska benda 2001. Ime knjige je i više nego prikladno, jer u jednoj sintagmi stapa deo pesme benda i činjenicu da ova knjiga zaista jeste skup misli prisećanja iz nekog ranijeg vremenskog perioda, te da je nemoguće da svako bude kristalno jasno.“

Ukoliko ste gledali dokumentarni film „Goblini: Ima nas gomila“ i smatrate da ste iz njega dobili dovoljno informacija o ovom bendu, knjigu „Izgužvane misli“ bih opisala kao ovaj film na steroidima. Iz nje ćete dobiti kako one informacije o bendu koje ste želeli da znate, tako i one za koje niste ni bili svesni da su vam potrebne.

Dok na momente imate osećaj kao da čitate roman sa izmišljenim likovima jer Golub kretanja i radnje drugih članova benda – pre svega, pre samog osnivanja Goblina – opisuje kao što bi autor opisao kretanja i radnje likova koje je sam kreirao, ostatak knjige je napisan jednostavno, direktno, necenzurisano,  bez dlake na jeziku, tako da, pre svega, imate osećaj da Golub sedi i priča vam ovu priču.

Čitajući ovu knjigu, možete da steknete veoma dobar utisak o tome zašto su devedesete bile najplodniji period za kreativno razvijanje pank bendova na području bivše Jugoslavije, ali i koliko je bilo teško ostvariti dečački san imanja uspešnog benda. Naučićete zbog čega je potrebno da bend funkcioniše kao jedinstvena celina, a ne kao puka skupina jedinki, kao i to da je za pravo zbližavanje među ljudima, ono posle kojeg nema sumnje da će ljudi do kraja života biti tu jedni za druge, potrebno – bukvalno – staviti ruku u govna.

Naravno, iako se knjiga bavi periodom u kojem je u Srbiji bilo veoma teško živeti, kada bend, i pored toga što nema ni pare u džepu, uspe da živi taj čuveni seks – droga – rokenrol život, postajete svesni da dolazi do situacija koje se i skoro trideset godina kasnije prepričavaju kao anegdote. Njih u ovoj knjizi nimalo ne manjka i one su takve da će vas naterati da se smejete naglas.

Zahvaljujući tome što sadrži podatke o bendu, anegdote od kojih kreću suze na oči i koje ne možete da zaboravite, ali i bez nepotrebnog uvijanja u šareni papir svedoči o vremenu koje svakoj osobi koja ga se seća ostavlja gorak ukus u ustima, ova knjiga je najpotpunija biografija koju sam pročitala, a stoji i rame uz rame sa autobiografijom Bilija Ajdola na samom vrhu liste mojih omiljenih nefiktivnih knjiga.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Skrinšot: Želje

Skrinšot: Želje

U susret šestom rođendanu Oblakodera, zajedno zamišljamo rođendanske želje i osvrćemo se na prethodnu godinu!

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *