fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Čitaj knjige Čimimande Ngozi Adiči sa Šećernom Pilulom

Kako je mart mesec u kojem su svi magično svesniji feminističkih pitanja, ovomesečna preporuka za čitanje ne može da ode daleko od toga. Za martovsku preporuku pripremila sam vam dva knjižurka iste autorke. Kod nas su prevedene dve knjige Čimimande Ngozi Adiči, a nijedan izdavač izgleda nije smatrao da je potrebno prevoditi ovako nešto, te […]

15. March 2019

Kako je mart mesec u kojem su svi magično svesniji feminističkih pitanja, ovomesečna preporuka za čitanje ne može da ode daleko od toga. Za martovsku preporuku pripremila sam vam dva knjižurka iste autorke.

Kod nas su prevedene dve knjige Čimimande Ngozi Adiči, a nijedan izdavač izgleda nije smatrao da je potrebno prevoditi ovako nešto, te se posla prihvatio “Milica Magazin”. Prva od ove dve knjige nosi naziv “Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje”. Ona je, u suštini, Čimimandin čuveni TED Talk, čiji se deo našao i u spotu pesme “Flawless”,  koju izvodi Beyonce, a nakon toga je pretočen u esej i obljavljen u formi knjige.

Ovaj esej na veoma jednostavan i svima razumljiv način, bez frljanja velikim rečima, objašnjava da feminizam nije depresivna žena sa promenama raspoloženja, osećajem mržnje prema muškarcima i željom da zavlada svetom, te navođenjem konkretnih primera iz života objašnjava zbog čega bi svi trebalo da budemo feministi i feministkinje.

Ona ne zalazi samo u probleme pri vaspitanju devojčica, koje je i više nego problematično, već i one pri vaspitanju dečaka. Kao jedan od glavnih problema ističe to što dečake takođe stavljamo u kalup i ne dozvoljavamo im da se razviju kako oni žele, već kako to želi društvo. Čimimanda zalazi u kulturne stereotipe i pronalazi rešenja za njihovu problematiku.

U nedavno promovisanoj knjizi “Draga Idžeavele ili feministički manifest u petnaest predloga”, čimimandin fokus jeste na vaspitanju devojčica u feminističkom maniru, ali samo zbog toga što je ova knjiga savet koji je dala svojoj prijateljici koja je rodila devojčicu. Svaka od ovih petnaest stavki sa minimalnim izmenama može da se primeni i na vaspitanje dečaka.

Iako je tema odgajanje dece, većina ovih stavki nisu u striktnoj, neraskidivoj vezi sa roditeljstvom, već generalna pitanja feminizma koja je moguće primeniti u bilo kojoj fazi života, čak i ako nikada ne postanete roditelj, a koja su veoma bitna za postizanje jednakosti polova.

Kroz ove predloge, Čimimanda se dotiče “podele poslova” u roditeljstvu, rodnih uloga i očekivanjima koja su u uskoj vezi sa njima, rodno senzitivnog jezika, dopadljivosti, identiteta, ali i toga koliko opasan može da bude čuveni “lajt feminizam”.

Ono što je veoma bitno naglasiti je to koliko su knjige Čimimande Ngozi Adiči prilagođene širokim masama. One na jednostavan i neretko duhovit način probližavaju ljudima tematiku koja je, umesto da do sada bude prihvaćena kao nešto što se podrazumeva, još uvek posmatrana kao bauk.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *