fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

“Čuvari Luvra” – savremena manga sa edukativnom naracijom

„Čuvari Luvra” je japanski strip u kojem glavni junak – koji može da bude Tanigučijev alter ego – nakon salona stripa u Španiji, odlučuje da ode u Pariz i poseti tamošnje muzeje. Njegov planirani boravak je nedelju dana, od kojih je tri odvojio za Luvr. Međutim, odmah po dolasku u Pariz ga hvata groznica i […]

1. September 2019

„Čuvari Luvra” je japanski strip u kojem glavni junak – koji može da bude Tanigučijev alter ego – nakon salona stripa u Španiji, odlučuje da ode u Pariz i poseti tamošnje muzeje. Njegov planirani boravak je nedelju dana, od kojih je tri odvojio za Luvr.


Međutim, odmah po dolasku u Pariz ga hvata groznica i on nije siguran da li će uspeti da izađe iz svoje hotelske sobe. Nakon što mu je naprasno bolje, on odlazi u Luvr, u kojem mu se u jednom momentu sloši, a nakon toga shvata da od gužve u muzeju nema ni traga, da je tamo sasvim sam, a pred njim se nalazi žena, jedna od čuvara Luvra, za koju se u stvari ispostavlja da je Nika (odnosno Pobeda) sa Samotrake.

Sve ovo dešava se u umu protagoniste i on, pod Nikinim vođstvom ili samo pukim gledanjem slika, počinje da ih shvata do tolikih detalja da se pojavljuju sami slikari koji razgovaraju sa njim. Tako on saznaje kako o samim slikama, tako i o različitim dešavanjima u Luvru. Za sve ovo vreme ni on ni mi ne znamo da li se zaista nalazi u Luvru i tamo ima ove epizode ili je sve vreme grozničav u svojoj hotelskog sobi.

„Čuvari Luvra” su u Japanu definisani u žanr seinen mange, namenjene starijoj adolescentskoj i odrasloj publici. Za čitanje ovog stripa potrebno je imati iskru zanimanja za umetnost i spomenike kulture. Moguće je da se ovaj strip nađe na listi najapstraktnijeg štiva koje ste čitali.

Crtež ovog stripa je realističan, a dominira paleta toplih boja. Reprodukcije umetničkih dela koje se pojavljuju u njemu su neverovatno verodostojne, a da bi ih reprodukovao, Taniguči je proveo mesec dana u Luvru tokom nastanka stripa.

Iako je radnja prilično apstraktna, naracija je edukativna, ali su takođe emocije dela veoma dobro dočarane, mada je ipak crtež taj koji nosi kompletnu priču.

Ovaj strp je dokaz da savremena manga ne mora da bude ukalupljena i da može da se takmiči za stripovima sa zapada.

Autorka teksta: Jelena Ostojić

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Skrinšot: Želje

Skrinšot: Želje

U susret šestom rođendanu Oblakodera, zajedno zamišljamo rođendanske želje i osvrćemo se na prethodnu godinu!

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *