fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Daniel Kovač objavio svoj prvi video singl

Kantautor Daniel Kovač je objavio svoj prvi video singl  „Sama sebi branim da te pogledam” sa svog prvog solo albuma „Psiha i Pan”.

5. February 2019

Kantautor Daniel Kovač je objavio svoj prvi video singl  „Sama sebi branim da te pogledam” sa svog prvog solo albuma „Psiha i Pan”. Video je snimao i montario Miodrag Kolarić, a sniman je u Dnevnom Čiltonu za vreme postavke Danielove izložbe Uvek može surovije .

„Sama sebi branim da te pogledam” je četvrta kompozicija sa instrumentalnog izdanja „Psiha i Pan”, koje je digitalno objavljeno u septembru prošle godine. Ovim videom Kovač je poručio: „ Kao što ćete videti, kroz ovaj video sam se izbacio iz takozvane „zone komfora”, što i vama želim. Šaljite dalje, širite prostore višestrukih značenja i slatke zabune što dalje, horizontalno i još vertikalnije. Vaš ljubitelj dobre priče, ceđeno drvo, D.”

„Psiha i Pan” je instrumentalni muzički album Daniela Kovača, gitariste i kantautora iz Mirijeva. Daniel se do sada uglavnom bavio pisanjem „pesama koje se pevaju“ za grupe Jarboli i Jesenji Orkestar. Ovo je njegov prvi solo album, a ujedno i prva zbirka instrumentalnih kompozicija.

Grčki mit o Psihi je poslužio kao osnova za muziku. Psiha, zbog ljubavne boli nakon što je ljubavnik Eros napušta, luta i sreće Pana, starog boga koji je savetuje da ne tuguje i da nastavi da živi i uživa u životu. Psiha u tom trenutku nije u stanju da razume Panovu poruku i nastavlja da luta i pati dok se, nakon velikih pustolovina, Eros nije oženio njome, a ona postala besmrtna. Nesporazum prilikom tog susreta, mudar Panov savet i Psihina nesposobnost da ga u tom trenutku prihvati postali su idejna osnova za muziku na ovom albumu.

Muzički, radi se o improvizacijama na akustičnoj gitari. Muzičar je iznad kreveta montirao opremu za tonsko snimanje i u sred noći se budio i svirao. Pokušao je da iz svog sviranja izbaci sve šablone koje je do tad koristio u muziciranju. Dakle, bez rok, bluz, pop struktura i melodija. Bez bilo čega što je matrica u prstima ili u svesti. Ostala je samo apstraktna, gotovo atonalna muzika. Izvedena iz grčkog mita, preko Panonije i gradske buke ona završava tangom u Beogradu, svojim sentimentalnim ishodom.

 

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *