fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Deset filmova za koje pojma niste imali da postoje nastavci

Kum 2, Terminator 2, Žikina Dinastija 2 - neki filmovi postaju bolji kako im dodaš broj iza imena, ali za neke nismo ni znali da su se ljudi uopšte drznuli da to naprave

28. June 2023

U beskrajnom skrolovanju, kliktanju na linkove koji me i zanimaju, ali i ne, naleteh na informaciju da je pre neki dan bilo 40 godina od nastavka filma Psiho. Normalan čovek će se, naravno, zapitati otkud nastavak filma Psycho, što vrlo verovatno znači da ne zna da je Psycho u stvari trilogija, jer je glavni glumac Anthony Perkins, naslovni psihopata, iliti Norman Bates, čak i preuzeo na sebe da režira ove nastavke koji su bili poprilično loši filmovi B kategorije, koje vole samo horor zaluđenici.

Nakon ovog prisećanja, došao sam na ideju da proverim šta još zaboravljeni filmski naslovi kriju, odnosno koji filmovi imaju svoje nastavke koje apsolutno niko na svetu nije tražio i za koje pošten svet pojma nije imao da uopšte postoje. 

American Psycho 2

Kad smo već pomenuli na početku Alfreda Hitchcock-a i njegovo remek-delo, možemo da se osvrnemo i na njegovog nešto mlađeg rođaka. Američki Psiho i Christian Bale su osvojili svet 2000. godine, a film se i danas citira i koristi u meme svetu. Dve godine kasnije, pojavljuje se nastavak koji je bio straight to dvd. Međutim, dok se snimao, film je bio potpuno drugog naziva. The Girl Who Wouldn’t Die bio je film u kojem je glavnu ulogu imala Mila Kunis, a onda, u montaži i u odluci da ne ide u bioksope, čudnim sticajem okolnosti dobija naslov American Psycho 2. Čak je i Kunis tek kasnije saznala u čemu je, u stvari, glumila i – nije bila srećna.

S. Darko

Donnie Darko je kultni film s početka 21. veka, koji je savršeno izmešao naučnu fantastiku, kritiku srednje klase američkog društva i priču o teen depresiji. E, pa, takav kakav je, ima i nastavak koji niko nije tražio. S je Samantha, najmlađe dete iz porodice Darko, koja je, kao i njen stariji brat, imala avanture sa istim tripoznim putovanjima kroz vreme, ali sa mnogo manje uspeha i smisla, pa je film završio direktno na DVD-u i gledali su ga nevoljno samo oni hard core fanovi filma, kao, na primer, potpisnik ovih redova. Malo čega se sećam iz ovog filma, osim da je glumio i James Laferty, popularni Nathan iz One Tree Hill. Igrao je nekog vojnika koji ratuje u Iraku, koji, naravno, putuje kroz vreme.

Return to Oz

Čarobnjak iz Oza ne samo da je jedan od najvećih i najpoznatijih filmova svih vremena, već i jedan od kamena temeljaca cele pop kulture. Sredinom osamdesetih pojavio se film koji je predstavljao zvaničan nastavak u kom se Dorothy vratila u Oz. Oni koji su ga gledali i sećaju ga se, znaju da je film bio dosta strašniji i mračniji od originala, sa scenama mučenja elektro šokovima, kao i likom obezglavljene princeze koja je drugima sekla glave. Baš onako u stilu starog Diznija sa pojačanim traumama.

Jim Carrey filmovi, naravno bez njega

Triling asova i filmova preko kojih smo upoznali i zavoleli čoveka sa gumenim licem, iliti Jim-a Carrey-a, svakako je The Mask, Dumb and Dumber, i Ace Ventura. Ova poslednja dva imaju dobro poznate nastavke u kojima se Carey i pojavio. Međutim, postoje filmovi koji su bili prequel varijante svega ovoga, i samim tim traženi su novi glumci, a i realno, malo ko je ove „dečje filmove“ gledao. Postoji Son of Mask, zvanično najlošije ocenjen film za 2005. godinu, Dumb & Dumberer – When Harry Met Lloyd, gde smo naslovnog Glupana i Tupana pratili kroz srednju školu, i, na kraju, Ace Ventura Jr, nastavak filma u kom glumi klinac, navodno sin starijeg Venture, koji je, kako nam se u filmu kaže, poginuo u Bermudskom trouglu, baš tamo gde je trebalo da sva ova tri filma nestanu.

Look what’s happened to Rosemary’s Baby

Iza ovog apsolutno idiotskog naslova krije se nastavak kultnog horora Romana Polanskog, iz perioda dok je bio cenjen i kao reditelj, i kao ljudsko biće. Film izgleda kao i što zvuči – kao tv drama snimljena za neki krš američki program i naravno da niko od velikih imena koja su se pojavila u prvom delu nije hteo da ima ništa sa nastavkom. A kad smo kod TV nastavaka kultnih horor izdanja…

Birds 2

Jedno od najvećih iznenađenja (za mene) je pojavljivanje ovog malo poznatog naslova, jer original je možda i najpoznatiji Hitchcock i jedan od najpozantijih filmova strave i užasa svih vremena. Iako su nastavci u ovom žanru kao dobar dan, pojma nisam imao da se neko drznuo da snimi ovo. Dvojka, kada je o radnji reč, u većini scena gotovo kopira original, sa malim dodacima nekih drugih uticaja, poput filma Jaws, a najsmešnije je što se ovde pojavljuje i glumica iz prvog filma, Tippi Hedren, ali u potpuno drugoj ulozi.

Another 9 1/2 weeks

Devet i po nedelja je čuveni erotski film koji su naše majke, tetke, ujne, a bogami i babe, gledale, misleći da gledaju romantičnu ljubavnu dramu o dvoje mladih. A dvoje mladih su na vrhuncu svoje seksualnosti bili Mickey Rourke i Kim Basinger. Naravno, godine su prošle, Mickey je postajao sve luđi i luđi, Kim je malo zdravije starila, pa je naravno odbila da se vrati u nastavak koji je kriminalno nazvan ovako kako je nazvan. Kao i kod American Psycho 2 slučaja, film je prvo nazvan (još gluplje) Love in Paris, pa se neko dosetio da će se možda prodati koji VHS više ako se doda 9 1/2 weeks u naslov.

2010: The Year We Make Contact

Ovo možda većina i zna, ali ga svakako vredi pomenuti u odnosu na to kako stoji sa kvalitetom i zaostavštinom originalnog filma. Nastavak Odiseje ima i svoj literarni predložak u vidu knjige Arthur-a Clarke-a, ali svu mističnost i psihodeliju 2001, 2010. je zamenila avanturističkim filmom u kojem se dve najjače svemirske sile mire za dobrobit čovečanstva. Clarke je inače zvao Kubrick-a kad je izbacio roman i rekao mu je da ne dozvoli Holivudu da snimi ovaj film. Kubrick očigledno nije imao kredita na telefonu, pa nije mogao da mu odgovori da ga baš zabole.

Utisak koji nije na spisku

Postoji i određen sistem nastavaka velikih holivudskih filmova za koji veliki studiji nisu ni znali, a on se zasnivao na tome da su gazde srpskih video klubova umele da nasumične filmove iznajmljuju tako što bi samo napisali na omotu na primer Fight Club 2, pa ti, druže, sedi i gledaj francuski akcioni film koji veze nema sa kultnim filmom, osim što se neki tipovi potuku nekad (desilo mi se). Ili mnogo pre nego što je snimljen American Pie 2, a bogami i 3, u video klubovima je moglo da se nađe Mangupi overavaju maturu 2 (tadašnji službeni naslov za ove filmove). Fora je bila u tome što je neko pod ovim nazivom filma širom Srbije pakovao, u stvari, nemački teen film koji smo kasnije mogli da gledamo i pod imenom Moj prvi orgazam. Ali to su devedesete u Srbiji. Tada je sve to bilo gotovo legalno. 

Tagovi:

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *